Κυρ, 20 Οκτ 2019
Αρχική  > Ανάπτυξη - Μεταφορές  > Μεταφορές - Νέες τεχνολογίες

Δημοπρατείται η πρώτη φάση της ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου – Λάρισας

10/5/2013
Μια ιδιαίτερα σημαντική είδηση για την περιοχή μας επεφύλασσε η σημερινή τηλεφωνική επικοινωνία που με πρωτοβουλία του είχε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ κ. Παναγιώτη Θεοφανόπουλο.  Ο κ.Θεοφανόπουλος, συγκεκριμένα, ενημέρωσε τον Δήμαρχο Βόλου ότι το Δ.Σ. του ΟΣΕ, στην τελευταία συνεδρίασή του, ενέκρινε τη διακήρυξη για τη δημοπράτηση της α΄φάσης του έργου «Αναβάθμιση με ηλεκτροκίνηση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα-Βόλος», προϋπολογισμού 8.825.250 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Η διακήρυξη θα δημοσιευτεί τις επόμενες μέρες στις εφημερίδες. Η α΄ φάση αφορά την αναβάθμιση της υφιστάμενης γραμμής και των σταθμών και εμπίπτει στην αρμοδιότητα του ΟΣΕ, ενώ η β΄ φάση αφορά την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και αποτελεί αρμοδιότητα της ΕΡΓΟΣΕ.
 
 «Γίνεται πλέον το πρώτο αποφασιστικό βήμα για την υλοποίηση ενός έργου στρατηγικής σημασίας για την περιοχή μας, αφού η αναβάθμιση με ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου-Λάρισας θα αποτρέψει τον  κίνδυνο σιδηροδρομικής απομόνωσης του Βόλου και δραματικής μείωσης της ανταγωνιστικής του θέσης. Η υλοποίηση του έργου θα συμβάλει καθοριστικά στη στήριξη του δίπολου Βόλου-Λάρισας, στην κατακόρυφη αύξηση των εμπορευματικών μεταφορών, στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας και στον περιορισμό της περιβαλλοντικής όχλησης. Παράλληλα, θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την ηλεκτροκίνηση και αναβάθμιση ολόκληρου του θεσσαλικού σιδηροδρομικού δικτύου και τη σιδηροδρομική ενοποίηση του θεσσαλικού χώρου. Πρόκειται για έργο κορυφαίας σημασίας, το οποίο διεκδικούμε όλο αυτό τον καιρό σθεναρά και με μεθοδικότητα, από κοινού με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό. Κρίσιμος σταθμός στην πορεία αυτή υπήρξε η σύσκεψη που συνδιοργανώσαμε στο Βόλο στις 20.1.2012, με τη συμμετοχή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΣΕ κ.Θεοφανόπουλου, βουλευτών του νομού, εκπροσώπων παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου και φορέων της περιοχής», επισημαίνει με δήλωσή του ο κ.Σκοτινιώτης, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την αποφασιστική συμβολή του κ.Θεοφανόπουλου, ο οποίος αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη ευαισθησία το συγκεκριμένο έργο και υπήρξε συνεπής στις δεσμεύσεις που ανέλαβε.
 
Υπενθυμίζεται ότι το έργο «Αναβάθμιση με ηλεκτροκίνηση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισα-Βόλος» (Α΄ και Β΄ φάση), συνολικού προϋπολογισμού 22.105.600 ευρώ συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, εντάχθηκε στις 19.6.2012 στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μετά από πρόταση του ΟΣΕ και του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων και απόφαση του τότε Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Γιάννη Στουρνάρα. Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος Βόλου, για την ένταξη του έργου  στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθοριστική υπήρξε η συμβολή του συμπολίτη μας Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τότε Γενικού Γραμματέα Επενδύσεων και Ανάπτυξης, κ.Γιώργου Πετράκου. Σύμφωνα με τον κ.Θεοφανόπουλο, η α΄ φάση του έργου θα χρηματοδοτηθεί με ποσό 5.350.500 ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΟΣΕ.
  
«Η θετική εξέλιξη που υπήρξε μόνον εφησυχασμό δεν δικαιολογεί», επισημαίνει ο κ.Σκοτινιώτης. «Το έργο έχει ακόμη πολύ δρόμο, άλλωστε εκκρεμεί η δημοπράτηση της β΄φάσης του, η υλοποίηση της οποίας μπορεί τεχνικά να προχωρήσει παράλληλα με την α΄φάση. Επιπλέον, δεν μας διαφεύγει ότι πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, αφού δεν είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ. Συνεπώς είναι αναγκαίο να συνεχιστούν οι συνεχείς και συντονισμένες παρεμβάσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη υλοποίηση του έργου στο σύνολό του», καταλήγει ο Δήμαρχος Βόλου στη δήλωσή του.