Τετ, 23 Σεπ 2020
Αρχική  > Ανάπτυξη - Μεταφορές  > Ανάπτυξη - Δημόσια έργα

Βόλος: Σημαντική μείωση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης

8/1/2013
 Σε νέα σημαντική μείωση των τελών ύδρευσης και αποχέτευσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου και τις ΒΙ.ΠΕ., ύψους 9,3%, προχωρά η ΔΕΥΑΜΒ το 2013, ενώ ταυτόχρονα προχωρά ολοκληρωμένα πλέον στην εφαρμογή του Κοινωνικού Τιμολογίου για όλες τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Με τη νέα μείωση η ελάφρυνση των καταναλωτών στο  Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου τη διετία 2012-2013, ανέρχεται συνολικά σε πάνω από 25%. Αναλυτικές ανακοινώσεις έκανε χθες ο Δήμαρχος Βόλου και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ κ.Πάνος Σκοτινιώτης, ο οποίος χαρακτήρισε τη νέα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΥΑΜΒ πραγματική τομή, που δείχνει μία διαφορετική αντίληψη για την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος σε μια εποχή που η κοινωνία στενάζει.
 
«Ζώντας σε περίοδο πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης, η οποία πέραν των οικονομικών επιπτώσεων, ανατρέπει κάθε σταθερά στη ζωή των πολιτών, μαζί και αυτών του Δήμου μας, διακηρύξαμε μια εξορθολογισμένη τιμολογιακή πολιτική, η οποία επιδιώξαμε να διαπερνά κάθε σφαίρα των δραστηριοτήτων της ΔΕΥΑΜΒ», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ.Σκοτινιώτης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, υπενθυμίζοντας ότι το 2012 η ΔΕΥΑΜΒ προχώρησε σε κατάργηση τελών κατασκευής έργων, κατάργηση τελών για έργα ομβρίων, κατάργηση τέλους συντήρησης υδρομέτρων, κατάργηση χρέωσης πάγιας κατανάλωσης 15 κ.μ. / τρίμηνο ακόμη και για μηδενικές καταναλώσεις.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Δήμαρχος, με την καθιέρωση της νέας τιμολογιακής πολιτικής, οι καταναλωτές των πρώην Δήμων Βόλου – Ν.Ιωνίας -  Αισωνίας κατέβαλαν το 2012 σημαντικά μειωμένα τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης προς τη ΔΕΥΑΜΒ, σε σχέση με αυτά που πλήρωσαν κατά το έτος 2011. Συγκεκριμένα, η μείωση των συνολικών τελών το 2012 έναντι του 2011 ανήλθε τελικά σε 16% κατά μέσο όρο. Πιο συγκεκριμένα, ενώ το 2011 η κατανάλωση ενός κ.μ. νερού κόστισε στον πολίτη 2,40 € (περιλαμβάνεται το σύνολο των τελών και του Φ.Π.Α), το 2012 η τιμή αυτή  διαμορφώθηκε στα 2,02 €/κμ. νερού (περιλαμβάνεται επίσης το σύνολο των τελών και του Φ.Π.Α), δηλαδή μείωση 16%.
                     Σε σχέση με τις δαπάνες, υπήρξε σοβαρή προσπάθεια για τον περιορισμό και τη συγκράτηση των λειτουργικών εξόδων, ενώ οι μισθοί των εργαζομένων το 2012 υπέστησαν σημαντική μείωση έναντι του 2011, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις και την ψηφισθείσα νομοθεσία. Η  μείωση του μισθολογικού κόστους μετακυλήθηκε στο σύνολό της για την ελάφρυνση του τιμολογίου. Έτσι, το 2012 η ΔΕΥΑΜΒ, λόγω της μείωσης του τιμολογίου, είχε μείωση των  εσόδων της από τέλη ύδρευσης και  αποχέτευσης στο Πολεοδομικό Συγκρότημα  της τάξης των 2.090.000 € έναντι του 2011, ενώ η αντίστοιχη μείωση του μισθολογικού κόστους ήταν 1.342.000 €.