Παρ, 25 Σεπ 2020
Αρχική  > Ανάπτυξη - Μεταφορές  > Ανάπτυξη - Δημόσια έργα

Ρόδος: Προχωρά η προσπάθεια για την αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων

10/12/2012
Αναφανδόν υπέρ της αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας και συγκεκριμένα των τριών πρώτων ακινήτων, οι προκηρύξεις των οποίων εγκρίθηκαν με μεγάλη πλειοψηφία κατά την προχθεσινή συνεδρίαση, τάχθηκε το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου, την ίδια στιγμή, όμως, που δύο σοβαρές επενδύσεις στο νησί, αυτή στο «Έλαφος και Ελαφίνα» και η μαρίνα Ρόδου Ζέφυρος, κινδυνεύουν λόγω οικονομικής κρίσης. 

Ως γνωστόν, πρόκειται για το «Ήχος και Φως» τα δημοτικά Λουτρά στη Μεσαιωνική Πόλη καθώς και το «Ιαλύσιο», για τα οποία, στην προχθεσινή συνεδρίαση, ήρθαν προς έγκριση οι όροι σύμβασης παραχώρησης. 

Καταρχήν, υπενθυμίζεται ότι , η προχθεσινή, ήταν συνεχιζόμενη συνεδρίαση μια και η προηγούμενη είχε διακοπεί όταν οι υπάλληλοι του Δήμου ανακοίνωσαν ότι προχωρούν σε κατάληψη του Δημαρχείου. Προχθές το βράδυ, λοιπόν, η συνεδρίαση ξεκίνησε ακριβώς από εκεί που είχε σταματήσει, από το… «δεν χρειάζεται», που είχε ακουστεί στην αίθουσα, όπως είπε και ο Πρόεδρος του δ.σ. κ. Μανόλης Γλυνός προς τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιώργο Χατζημάρκο και εκείνος αποδέχθηκε τον αστεϊσμό συνειδητά, μη θέλοντας να συνεχίσει το θέμα που είχε δημιουργηθεί όταν διεκόπη η τοποθέτησή του. 

Ο κ. Χατζημάρκος λοιπόν, ο οποίος από την αρχή είχε δείξει ότι εκείνος και η παράταξή του διάκεινται θετικά απέναντι στην προοπτική αξιοποίησης δημοτικής περιουσίας, το δήλωσε ξεκάθαρα και προχθές το βράδυ, τονίζοντας ότι, κάτι τέτοιο, εκτός από την οικονομική έχει και πολιτική σημασία. 

Ωστόσο, ο επικεφαλής της μείζονος, δεν παρέλειψε να παρατηρήσει ότι αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα δεν μπορεί να μη γίνει από πολιτικά πρόσωπα. Η αναφορά του έχει να κάνει με τη θέση της παράταξής του, την οποία είχε εκφράσει και στην Οικονομική επιτροπή δια του κ. Κώστα Ταρασλιά, ότι δηλαδή η επιτροπή αξιολόγησης και παρακολούθησης των προσφορών θα αποτελείται από υπηρεσιακούς παράγοντες και όχι από πολιτικά πρόσωπα. 
Ο κ. Χατζημάρκος ζήτησε να είναι πολιτικά τα πρόσωπα που θα την απαρτίζουν και, στη συνέχεια, όποιος κριθεί ότι πρέπει να συνδράμει να το κάνει με τον τίτλο του τεχνικού συμβούλου, κάτι που τελικά έγινε αποδεκτό και από τον Δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά και τη δημοτική πλειοψηφία. 

Όπως είπε ο ίδιος, να αναζητηθούν οι επιστήμονες που θεωρείται ότι θα μπορούσαν να συνδράμουν την όλη προσπάθεια και να είναι αρωγοί αλλά, όπως είπε, «δεν επιθυμώ να χορηγήσουμε την ψήφο μας την καθοριστική σε μη αιρετούς». Ταυτόχρονα, πρότεινα να ορίσουν την Οικονομική Επιτροπή για εξέταση των ενστάσεων και το τρίτο επίπεδο να είναι, βέβαια, το δ.σ. ως όργανο κατακύρωσης. «Το λέω καλοπροαίρετα. Θεωρώ ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν βλέπω για ποιο λόγο οι εκλεγμένοι να μην κρατούν τον πιο σημαντικό ρόλο», είπε ο κ. Χατζημάρκος. 

Στην τοποθέτησή του ο Αντιπρόεδρος του δ.σ., μέλος της μείζονος μειοψηφίας και πρώην Δήμαρχος Ιαλυσού κ. Στέργος Στάγκας, επεσήμανε ότι ειδικά για το «Ιαλύσιο» η αντικειμενική του αξία ήταν 4 εκατ. ευρώ και αν το έβγαζε ο εργολάβος θα ήταν για 2,8 εκατ. ευρώ ενώ έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν το παραχώρησε το δημόσιο αλλά έκανε εξαγορά ο Δήμος. 

Ως μία αρκετά σημαντική στιγμή, χαρακτήρισε ο κ. Ταρασλιάς, την αξιοποίηση των τριών δημοτικών ακινήτων. Διαχώρισε το «Ήχος και Φως» επειδή, όπως είπε, δεν είναι μία απλή περίπτωση ακινήτων. Όπως εξήγησε, σήμερα καλούνται να κάνουν έναν διαδραστικό χώρο και θα πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πως παρουσιάζονται τα κείμενα για τη μελλοντική χρήση του κτιρίου. 

Στη συνέχεια, ο κ. Κουσουρνάς έκανε αποδεκτό να είναι πενταμελής η Επιτροπή, η οποία θα συσταθεί όταν γίνουν οι αρχαιρεσίες και στην Οικονομική Επιτροπή τον Ιανουάριο και θα αποτελείται από τρία μέλη της πλειοψηφίας και δύο μέλη της μειοψηφίας, ενώ οι εκπρόσωποι φορέων θα συνδράμουν ως τεχνικοί σύμβουλοι και γραμματειακή υποστήριξη θα προσφέρουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες από το Τμήμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας. 

Στο σημείο αυτό, όμως, ο Δήμαρχος ανέδειξε και μία αρνητική εξέλιξη την οποία, μάλιστα, είχαν συζητήσει με τον κ. Χατζημάρκο σε άτυπη συνάντησή τους πρόσφατα. Όπως είπε, ενδέχεται σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις του δ.σ. να τεθεί το θέμα ότι δύο σοβαρές επενδύσεις στη Ρόδο κινδυνεύουν. 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, ο επενδυτής του «Έλαφος και Ελαφίνα» στον Προφήτη Ηλία είναι έτοιμος να τα παρατήσει και το ίδιο φαίνεται ότι έχει εκφράσει και εκείνος της μαρίνας Ρόδου στο Ζέφυρος αφού δεν μπορούν να ανταποκριθούν λόγω της οικονομικής κρίσης! 
Ο κ. Κουσουρνάς, δεν παρέλειψε ακόμη να μιλήσει για τη σύμπνοια που υπάρχει στο θέμα αυτό ενώ ανέφερε ότι μέσα στους όρους της προκήρυξης είναι και η παρακολούθηση της επένδυσης την οποία θα έχει ο Δήμος με τις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μικρότερης παράταξης και βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Δημήτρης Γάκης, ανέφερε ότι, στην προκήρυξη, δεν περιγράφεται η χρήση των ακινήτων διακριτά. Τελικά, το θέμα εγκρίθηκε με μεγάλη πλειοψηφία.

Πηγή: ΡΟΔΙΑΚΗ