Τετ, 23 Σεπ 2020
Αρχική  > Ανάπτυξη - Μεταφορές  > Ανάπτυξη - Δημόσια έργα

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου στο Μοσχάτο και την Καλλιθέα

6/12/2012
Επιστολή στον Πρωθυπουργό , απέστειλαν οι Δήμαρχοι Μοσχάτου- Ταύρου και Καλλιθέας με θέμα το παραλιακό μέτωπο στα διοικητικά όρια των δύο δήμων. Διαβάστε όλη την επιστολή:


Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
            Η παραλιακή ζώνη στο Φαληρικό μέτωπο, από ΣΕΦ έως Ιππόδρομο, που ανήκουν στα διοικητικά όρια του Δήμου Μοσχάτου- Ταύρου και της Καλλιθέας αποτελεί για την ευρύτερη περιοχή θέμα στρατηγικής σημασίας. Με το έργο της ανάπλασης και αξιοποίησης της έκτασης θα αρθεί η απομόνωση της Αθήνας από τη φυσική της διέξοδο που είναι η θάλασσα.
 
            Οι πάγιες θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την παραλιακή ζώνη είναι συμβατές με όλες τις αποφάσεις της πολιτείας και άλλων αρμοδίων κεντρικών φορέων που προσδιορίζουν την περιοχή ως δημόσιο χώρο και υπερτοπικό πόλο αναψυχής, αθλητισμού και πολιτισμού με την ταυτόχρονη υλοποίηση των συγκοινωνιακών και αντιπλημμυρικών έργων που είναι αναγκαία για την ασφάλεια ολόκληρης της περιοχής.
 
            Το συγκεκριμένο έργο της ανάπλασης της περιοχής, από το ΣΕΦ έως τον Ιππόδρομο, αποτελεί έργο πλήρους τεχνικής ωριμότητας καθώς έχει εκπονηθεί στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων όπως, επίσης, και σχέδιο ΠΔ Σχεδιασμού που έχει υπογραφεί από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς εκτός του Υπουργών Οικονομικών και του Υφυπουργού Ανάπτυξης. Επιπρόσθετα, η χρηματοδότηση του έργου έχει προβλεφθεί καθώς για το πρόγραμμα ανάπλασης έχει εκδοθεί η υπ. αριθμ. 27055/ΕΥΣ 3266/15-6-2012 απόφαση εκχώρησης του Υπουργού Ανάπτυξης προς το ΠΕΠ Αττικής για το ποσόν των 290.000.000 €. Παράλληλα, έχει εκδοθεί ανάλογη πρόσκληση με τελικό δικαιούχο την ΕΤΑΔ ΑΕ για το ποσόν των 110.000.000€ ενώ για τα έργα υποδομής αναμένεται εντός του έτους η έκδοση νέας πρόσκλησης από την ΕΥΔ ΠΕΠ Αττικής ύψους 150.000.000 €. 
            Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι η εκπόνηση της μελέτης και η σύνταξη των τευχών Δημοπράτησης χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με την καθοριστική συμβολή του διάσημου Ιταλού Αρχιτέκτονα Ρέντζιο Πιάνο ο οποίος έχει και την ευθύνη του άλλου μεγάλου έργου, της κατασκευής της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Λυρικής Σκηνής που ήδη υλοποιείται στο χώρο του πρώην Ιππόδρομου.
Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί στρατηγικής σημασίας παρέμβαση για την ευρύτερη περιοχή του Λεκανοπεδίου αφού αποτελεί τη μοναδική έκταση για να αποκτήσει συνολικά η Αθήνα πρόσωπο προς τη θάλασσα.
            Η κοινωνική αποδοχή του συγκεκριμένου σχεδιασμού είναι ιδιαίτερα υψηλή. Πιο συγκεκριμένα, το master plan της ανάπλασης έχει παρουσιαστεί και έχει αποτιμηθεί θετικά από τα Δημοτικά συμβούλια Μοσχάτου- Ταύρου και Καλλιθέας, έχουν γνωμοδοτήσει θετικά φορείς της κεντρικής διοίκησης (ΟΡΣΑ), το Περιφερειακό Συμβούλιο ενώ, τέλος, η οριστική μελέτη Master Plan παρουσιάστηκε στην Επιτροπή περιβάλλοντος και στη Βουλή των Ελλήνων στην οποία εκπροσωπηθήκαμε με τη δική μας συμμετοχή.
           
            Το συγκεκριμένο, λοιπόν, έργο είναι τεχνικά ώριμο, μπορεί να υλοποιηθεί διοικητικά αυτοτελώς, διαθέτει περιβαλλοντική αδειοδότηση και έχει κατακτήσει ισχυρή κοινωνική, πολιτική και τεχνοκρατική αποδοχή. Με βάση όλα τα προηγούμενα θα πρέπει να επισπευσθεί η υλοποίηση του έργου όπως έχει εγκριθεί με την τελική υπογραφή του νέου Π.Δ., να προχωρήσει άμεσα η δημοπράτηση του και να προβλεφθεί η συμμετοχή του Δήμου στο φορέα διαχείρισης του έργου.
             
            Ένα έργο που θεσμικά έχει ωριμάσει και έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότησή του, θα είναι κοινωνικά άδικο και τεχνοκρατικά ανορθολογικό να ανατραπεί για λόγους ανεξάρτητους της εξέλιξής του.
             
Κύριε Πρόεδρε,
Είμαστε βέβαιοι ότι θα υποστηρίξετε την άμεση υλοποίηση του μεγάλου αυτού αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού έργου το οποίο θα αναβαθμίσει την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και θα σηματοδοτήσει τη φυσική έξοδο της πόλης προς τη θάλασσα και ένα όνειρο πολλών ετών θα γίνει πραγματικότητα.
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω διευκρίνιση και σε αναμονή της απάντησής σας διατελούμε με τιμή,
 
 
 
Ο Δήμαρχος Μοσχάτου- Ταύρου                                     Ο Δήμαρχος Καλλιθέας
 
 
 
        Ανδρέας Γ. Ευθυμίου                                                     Κώστας Ασκούνης