Παρ, 02 Οκτ 2020
Αρχική  > Ανάπτυξη - Μεταφορές  > Ανάπτυξη - Δημόσια έργα

Επιστολή Διονύση Ψωμιάδη στον Πρωθυπουργό για το ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης

6/11/2012
Επιστολή στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά σχετικά με την εμπλοκή στο θέμα του μετρό Θεσσαλονίκης έστειλε ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Διονύσης Ψωμιάδης.
Στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης διαμαρτύρεται έντονα για τις δραματικές καθυστερήσεις στο θέμα του μετρό Θεσσαλονίκης, υπογραμμίζοντας ότι «δυστυχώς, για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι με άλλους όρους αντιμετωπίζεται η Αθήνα και με άλλους η υπόλοιπη Ελλάδα». «Σήμερα, τη χρονιά που η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της, ένα από τα ελάχιστα μεγάλα έργα που ξεκίνησαν στην πόλη τα τελευταία 40 χρόνια κινδυνεύει να… μην τελειώσει ποτέ! Παρά τις προσπάθειες που γίνονται σήμερα σε κυβερνητικό επίπεδο, τα τραγικά λάθη των τελευταίων 2-3 ετών έχουν δημιουργήσει πρωτοφανή εμπλοκή στην εξέλιξη του έργου», τονίζει ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης. 
Ο κ. Δ. Ψωμιάδης ζητά άμεση λύση από την Πολιτεία, καθώς και αποζημιώσεις για όσους επαγγελματίες καταστράφηκαν ή υφίστανται ζημίες από τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου. «Μην επιτρέψετε σε κανέναν να παίζει με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Είστε πλέον η μοναδική μας ελπίδα, σ’ αυτή την κωμωδία που εξελίσσεται σε τραγωδία για την πόλη μας. Και, επιτέλους, δεν δικαιούνται οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ένα μεγάλο έργο από τον κρατικό κορβανά;», καταλήγει στην επιστολή του ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης.


Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Αναπληρωτή Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Διονύση Ψωμιάδη έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
 
            Το 2005 πίστεψαν πολλοί ότι το μετρό της Θεσσαλονίκης θα ολοκληρωθεί το 2012, μέσα στα χρονοδιαγράμματα και εντός του προϋπολογισμού, στα βήματα του μετρό της Αθήνας. Δυστυχώς, όμως για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι με άλλους όρους αντιμετωπίζεται η Αθήνα και με άλλους η υπόλοιπη Ελλάδα.
            Ήμουν από τους λίγους που από τότε μίλησα για το 2016-2017 ως πιθανό ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου. Έκτοτε, πολλές φορές με δημόσιες δηλώσεις και επιστολές προς τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, επισήμανα τις καθυστερήσεις και τις αρνητικές συνέπειες που είχαν αυτές στη ζωή και την οικονομία της πόλης, καθώς οδηγούσαν σε λουκέτα και γκετοποίηση περιοχών.  
            Σήμερα, τη χρονιά που η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τα 100 χρόνια από την απελευθέρωσή της, ένα από τα ελάχιστα μεγάλα έργα που ξεκίνησαν στην πόλη τα τελευταία 40 χρόνια κινδυνεύει να… μην τελειώσει ποτέ! Παρά τις προσπάθειες που γίνονται σήμερα σε κυβερνητικό επίπεδο, τα τραγικά λάθη των τελευταίων 2-3 ετών έχουν δημιουργήσει πρωτοφανή εμπλοκή στην εξέλιξη του έργου. 
 
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ, 
 
Απαιτούνται ξεκάθαρες κουβέντες για το μετρό Θεσσαλονίκης. Δεν μπορεί ο λαός να υφίσταται τις συνέπειες από τις χρόνιες παθογένειες του συστήματος. Οι υπεύθυνοι οφείλουν εδώ και τώρα να αποζημιώσουν όσους καταστράφηκαν ή υφίστανται ζημίες από τις καθυστερήσεις στην εκτέλεση του έργου.
Και η πολιτεία οφείλει να βρει άμεσα λύση. Όλες οι πλευρές καλούνται να δείξουν υπευθυνότητα. Δεν μπορεί το έργο του μετρό να αφήσει ανοιχτές πληγές στην πόλη. Μην επιτρέψετε σε κανέναν να παίζει με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Είστε πλέον η μοναδική μας ελπίδα, σ’ αυτή την κωμωδία που εξελίσσεται σε τραγωδία για την πόλη μας. Και, επιτέλους, δεν δικαιούνται οι πολίτες της Θεσσαλονίκης ένα μεγάλο έργο από τον κρατικό κορβανά;
 
 
Με τιμή,
 
 
Ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας
Διονύσης Ψωμιάδης»