Παρ, 25 Σεπ 2020
Αρχική  > Ανάπτυξη - Μεταφορές  > Ανάπτυξη - Δημόσια έργα

Απάντηση του δημάρχου Γορτυνίας Γιάννη Γιαννόπουλου στις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για το ΕΣΠΑ

26/10/2012
Σε κοινή δήλωση - καταγγελία που δημοσίευσαν την Δευτέρα 22/10/2012 τα 9 από τα 14 μέλη της αντιπολίτευσης του Δήμου Γορτυνίας αναφέρονται σε δήθεν "αυθαιρεσίες και κατρακύλα" του δήμου Γορτυνίας, με "κύριο υπαίτιο" τον δήμαρχο. Αφορμή ήταν η συνεδρίαση της Παρασκευής 19/10/2012, που είχε θέματα ημερήσιας διάταξης κυρίως την αποδοχή μελετών, ώστε να υποβληθούν εγκαίρως οι φάκελλοι στις προσκλήσεις του ΕΣΠΑ, που θα είναι "ανοιχτές" μέχρι το τέλος του χρόνου.

Την καταγγελία υπαγόρευσε τηλεφωνικώς από την Θεσσαλονίκη, γιατί δέν παρευρέθη ούτε σε αυτή τη συνεδρίαση, ο κ. Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, επικεφαλής της παράταξης "Γορτυνία νέα εποχή". Κεντρικό σύνθημα της παράταξής του η καταγγελία του "φαύλου καποδιστριακού κατεστημένου", με το οποίο σήμερα συμμαχεί, δικαιώνοντας όσους τον κατηγορούν για καιροσκοπισμό, αφού οι 3 από τους 9 υπογράφοντες ήταν δήμαρχοι σε καποδιστριακούς δήμους και άλλοι τόσοι ήταν αντιδήμαρχοι. Την καταγγελία δέν συνυπογράφουν όλα τα μέλη της παράταξης, ενώ ο κύριος Πετρόπουλος Γεώργιος ψήφισε όλες τις μελέτες τις οποίες καταγγέλλει.
Από την παράταξη "Γορτυνία ο τόπος μας" του κυρίου Αποσκίτη Ηλία, ήταν ο μόνος από τους 5 εκλεγμένους συμβούλους της παράταξης που την υπέγραψε, μάλλον γιατί ως δήμαρχος Κοντοβάζαινας για 12 χρόνια δέν ενδιαφέρθηκε ποτέ να εντάξει έργο στο ΕΣΠΑ (έβλεπε τα ΚΠΣ να περνούν) και δέν γνωρίζει τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ο φάκελλος για να ενταχθεί. Τα άλλα μέλη της παράταξής του που ήταν παρόντα ψήφισαν όλες τις μελέτες.

Ο κύριος Κουντάνης Κωνσταντίνος, ο μοναδικός σύμβουλος της παράταξης "Γορτυνία Γορτυνίων", όπως και ο ανεξαρτητοποιηθείς κ. Σακελλαρίου Ιωάννης έχουν διατελέσει δήμαρχοι στον πρώην δήμο Βυτίνας, ο οποίος έχει παραδώσει στον νέο δήμο χρέη εκ/ρίων ευρώ και το νέο υδραγωγείο για το οποίο έχουν ήδη δαπανηθεί 800 χιλ. ευρώ και απαιτούνται δικαστικά άλλες 500 χιλ., ενώ το έργο δέν δουλεύει. Ο δήμος Βυτίνας είχε υπογράψει μέσα στο 2010 συμβάσεις 300 χιλ. ευρώ με ένα μελετητικό γραφείο, συσσωρεύοντας και άλλες υποχρεώσεις στον δήμο, ενώ η εισήγηση του κ. Σακελλαρίου ως αντιδήμαρχου οικονομικών (ευτυχώς για λίγο) ήταν να πάρει ο δήμος Γορτυνίας δάνειο ...
Οι καταγγέλοντες καταλήγουν ότι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες και "τυχαία" εμφανίζονται στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλοι 3 πρώην δήμαρχοι, ο κ. Μπαρούτσας Γεώργιος πρώην δήμαρχος Τρικολώνων, ως συντονιστής αφού απουσιάζει ο κ. Παρασκευόπουλος, τον οποίο ισχυρίζεται ότι "έφερε" ως υποψήφιο στην Γορτυνία, ο κ. Βλάχος Αναστάσιος, πρώην δήμαρχος Δημητσάνας και ο κ. Κούλης Ευστάθιος, πρώην δήμαρχος Λαγκαδίων. Ο κ. Μπαρούτσας είναι λαλίστατος όταν αναφέρεται στην δική του "καθοριστική συμβολή στην δημιουργία ενός δήμου", αλλά "μασάει τα λόγια του" όταν του ζητείται να αναφέρει πόσο κόστισε η μελέτη για την πηγή Σαβαλά (600 χιλ. για έργο ύψους 9 εκ/ρίων), που συντάχθηκε πριν 7 χρόνια και παρέμεινε στα συρτάρια.

Αν οι καταγγέλοντες δέν είχαν ετοιμάσει εκ των προτέρων την καταγγελία τους, αλλά ενδιαφέρονταν για το μέλλον της Γορτυνίας, θα άκουγαν ότι το κόστος των μελετών, 187 χιλ. ευρώ για 11 έργα 8,8 εκ/ρίων ευρώ είναι πολύ χαμηλό. Αλλά πού είναι το ενδιαφέρον για την Γορτυνία, όταν ο κ. Νικήτας Κανέλλος, από τα Λαγκάδια, δέν ψηφίζει να γίνει το έργο ύδρευσης των Λαγκαδίων, για να ολοκληρωθεί επιτέλους το ημιτελές νέο υδραγωγείο που στοίχισε 600 χιλ. ευρώ και δέν λειτούργησε ποτέ; Πού είναι το ενδιαφέρον του κ. Αποσκίτη για την Γορτυνία, όταν δέν ψηφίζει την αξιοποίηση της Λίμνης και του φαραγγιού του Λάδωνα; Του κ. Αλβενιώτηη όταν δεν ψηφίζει την ύδρευση κάτω Ηραίας; Ποιά είναι η σκοπιμότητα των κ. Κουντάνη και Σακελλαρίου, όταν υποκρίνονται ότι δέν βλέπουν τις μελέτες για την επέκταση ύδρευσης και αποχέτευσης της Βυτίνας;
Η απονομή της δικαιοσύνης δέν είναι δική μας αρμοδιότητα, άλλα μήπως όλος αυτός ο θόρυβος αποσκοπεί στην συγκάλυψη των ευθυνών όσων βρίσκονταν σε θέσεις εξουσίας τα προηγούμενα χρόνια, όταν υπήρχαν οι πόροι και δέν έκαναν υποδομές, όταν η Γορτυνία "έβλεπε τα κοινοτικά πλαίσια στήριξης να περνούν". Και άν κάποιοι από τους καταγγέλοντες δέν ανήκουν σ'αυτή την κατηγορία, υπενθυμίζουμε ότι "όποιον ανακατεύεται με τα πίτουρα, τον τρώνε οι κότες".

Η αλήθεια είναι ότι από τα Α', Β' και Γ' ΚΠΣ, όπως και από το ΕΣΠΑ 2007-2013 δέν έχει πέσει ούτε ένα ευρώ στην περιοχή της Γορτυνίας! Είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοια προσπάθεια, σε τόσο στενά χρονικά περιθώρια. Κάποιους ενοχλεί, όπως τους ενόχλησε και η ανεξάρτητη υποψηφιότητά μας, και κυρίως η εκλογή της Παγγορτυνιακής Συμμαχίας Πολιτών. Μάλλον τους ενοχλεί και η μέχρι τώρα πορεία του Δήμου, αλλά η Γορτυνία δέν τους έχει ανάγκη!
Η αλήθεια δέν κρύβεται. Η απάντηση σε όσους μιλάνε για "σπατάλη" είναι καταρχήν η οικονομική θέση του Δήμου Γορτυνίας, που κληρονόμησε ελλείμματα 2 εκ/ρίων ευρώ και σε ενάμισυ χρόνο έχει πλεόνασμα 1,5 εκ/ριων ευρώ, με 5 εκ/ρια ευρώ στο ταμείο του. Πόσοι δήμοι της χώρας μπορούν να πουν το ίδιο;

Η απάντηση σε όσους "δέν είδαν" τις μελέτες είναι η θεώρηση και έγκρισή τους από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Γορτυνίας και η διευρυμμένη πλειοψηφία με την οποία υπερψηφίστηκαν. Βέβαια όποιος έλειπε δέν τις είδε και όποιος έχει παρωπίδες κοιτάει μόνο μπροστά του, γι αυτό παραθέτουμε και τις φωτογραφίες με τα τοπογραφικά αναρτημένα σε εμφανές σημείο της αίθουσας, πίσω από τους καταγγέλοντες.
Οσον αφορά τον χωροταξικό σχεδιασμό, οι καταγγέλοντες όφειλαν να γνωρίζουν το νόμο 4071/11-4-2012, ο οποίος στο άρθρο 18, παρ. 16 τροποποιεί την αντίστοιχη διάταξη του Καλλικράτη (με υπογράμμιση δική μας):
16. Η παρ. 8 του άρθρου 280 του ν. 3852/2010 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η ανάθεση, παρακολούθηση και επίβλεψη της εκπόνησης μελετών γενικών πολεοδομικών σχεδίων (Γ.Π.Σ.) και των Σχεδίων Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.) κατά τις διατάξεις των άρθρων 4 και 5 του ν. 2508/1997, όπως τροποποιήθηκαν και ισχύουν με το άρθρο 24 του ν. 2539/1997 γίνεται από τους δήμους ενώ η έγκριση αυτών γίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Τέλος, όσον αφορά τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό, έχει ήδη συζητηθεί εδώ και έναν χρόνο στην Επιτροπή Διαβούλευσης από όπου οι κ. Παρασκευόπουλος και Αλβενιώτης αποχώρησαν, ενώ οι υπόλοιποι καταγγέλοντες δέν ήρθαν καθόλου. Στον σχεδιασμό έχουν ενσωματωθεί προτάσεις των μελών της επιτροπής και προβλέπεται διαδικασία αναμόρφωσης. Η συζήτηση για τον Επιχειρησιακό Σχεδιασμό δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην αντιπολίτευση να αποδείξει ότι έχει όραμα, ότι έχει τα επιχειρήματα να ζητήσει ξανά την ψήφο των δημοτών.
Αλλά οι καταγγέλοντες εξαντλούν την δυναμική τους στην μικροπολιτική και στείρα αντιπολίτευση και τα ευφυολογήματα, γιατί δέν έχουν προτάσεις. Αλλά δέν είναι "αθώοι", γι αυτό χλεύασαν τον εκπρόσωπο των μελετητών όταν με πλήρη ειλικρίνεια τους είπε ότι "στη θέση τους θα έπιανε κάθε γνωστό για να προχωρήσουν αυτά τα έργα", όπως κάνουμε όλοι οι Γορτύνιοι που νοιαζόμαστε για τον τόπο μας. Αλλά θέλουν άλλη μια χαμένη τετραετία για τη Γορτυνία και προσπαθούν με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο να ακυρώσουν την προσπάθεια της δημοτικής αρχής, εις βάρος του τόπου.
Οι δημότες της Γορτυνίας όμως, όπως κρίνουν την δημοτική αρχή, έτσι κρίνουν και την αντιπολίτευση.

Γιάννης Σπ. Γιαννόπουλος
Δήμαρχος Γορτυνίας