Τετ, 23 Σεπ 2020
Αρχική  > Ανάπτυξη - Μεταφορές  > Ανάπτυξη - Δημόσια έργα

Υπογραφή συμβολαίων ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ για εξαγωγές Κρητικών προϊόντων στη Ρωσία

1/10/2012
Δυναμική είσοδο στην αχανή αγορά της Ρωσίας κάνουν  τα Κρητικά προϊόντα, που υπό την «ομπρέλα» της Περιφέρειας, μπαίνουν στα ράφια 625 σημείων πώλησης, βάση των συμβολαίων που υπεγράφησαν σήμερα μεταξύ Ρώσων και Κρητικών επιχειρηματιών.
 Πρόκειται για τέσσερα συμβόλαια ύψους 21 εκατομμυρίων ευρώ και αφορούν στην εξαγωγή ελαιολάδου, μελιού, παστελιών και αρτοσκευασμάτων - ειδών ζαχαροπλαστικής και είναι συνέχεια  της συνάντησης των επιχειρηματιών των δύο πλευρών, τους οποίους έφερε σε επαφή πριν από τρεις μήνες η Περιφέρεια Κρήτης.
«Τα πρώτα συμβόλαια πενταετούς διάρκειας είναι η απαρχή και μόνο της προσπάθειας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, που πρόσθεσε: «Όταν με τρεις μήνες συνεργασία υπεγράφησαν συμβόλαια 21 εκατομμυρίων ευρώ, φανταστείτε τι θα γίνει στο επόμενο διάστημα. Η πρώτη επαφή έγινε με 9  Ρώσους επιχειρηματίες και είχαμε αυτό το αποτέλεσμα, ενώ στη σημερινή και αυριανή έκθεση οι ρώσοι εκπρόσωποι είναι 19 και οι εκθέτες μας 103.»

Στο μεταξύ οι εξωστρεφείς προσπάθειες της Περιφέρειας Κρήτης δεν εξαντλούνται στην αγορά της Ρωσίας. «Ήδη έχουμε ανοίξει την αγορά της Ουκρανίας, ενώ μέσα στον Οκτώβριο μ’ έχουν καλέσει επιχειρηματίες στη Γερμανία για να δούμε πως θα προωθήσουμε τα προϊόντα μας και επίσης δεν έχουμε αφήσει την αγορά της Κίνας με συνεχή διαβούλευση και επικοινωνία με τον Πρέσβη» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης
Κομβικό σημείο για τη συνολική ανάπτυξη της Κρήτης- τόνισε ο Περιφερειάρχης- είναι η σύνδεση του πρωτογενούς με τον τουριστικό τομέα και εκεί ρίχνουμε όλο το βάρος μας.  Παράλληλα πρόσθεσε ότι τα μηνύματα από τις τουριστικές αγορές της Ρωσίας και της Ουκρανίας, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για την επόμενη χρονιά, όπου αναμένεται μεγάλη αύξηση στη ροή του τουριστικού ρεύματος προς τη χώρα μας και την Κρήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ουκρανοί τουρίστες που ήρθαν στην Κρήτη τον εφετινό Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 90%, ενώ οι Ρώσοι που επισκέφτηκαν το νησί μας, έχουν τετραπλασιαστεί σε σχέση με το 2009!

Ο κ. Αρναουτάκης εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των επαφών, που ξεκίνησαν με την πρωτοβουλία της Περιφέρειας Κρήτης και δήλωσε: «Θωρώ ότι αν είμαστε οργανωμένοι και βγάζουμε ποιοτικά προϊόντα και πιστοποιημένα μπορούμε να κατακτήσουμε και άλλες αγορές, που μέχρι σήμερα δεν έχουμε κατακτήσει. Θεωρούμε ότι τα αποτελέσματα των ενεργειών μας, μόνο θετικά θα είναι για τους πολίτες της Κρήτης.»
Από την πλευρά της η αντιπεριφερειάρχης Θεανώ Βρέντζου, που απέσπασε τις ευχαριστίες του Περιφερειάρχη, για τη συμβολή της στην επίτευξη των συμφωνιών και στη διοργάνωση της  τωρινής έκθεσης, δήλωσε συγκινημένη, αλλά και περήφανη για το αποτέλεσμα των πρώτων επαφών και τόνισε: «Ότι βλέπετε σήμερα είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και ενός μαραθωνίου από την πλευρά της Περιφέρειας Κρήτης. Με τη δουλειά αποδείξαμε ότι μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα. Το τοπίο καθαρίζει και όλοι μαζί μπορούμε ν’ αναστρέψουμε την εικόνα. ‘Όταν με λίγους ανθρώπους φέραμε αυτό τα αποτέλεσμα, φαντάζεστε τι μπορούμε να κάνουμε με περισσότερους…»

Η υπογραφή των σημερινών συμβολαίων αποκτά ακόμα μεγαλύτερη αξία, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν υπήρχαν Κρητικά προϊόντα στα ράφια της Ρωσίας και με τις συμφωνίες που υπεγράφησαν θα πωλούνται από τα Ουράλια μέχρι τη Σιβηρία και από τη Μόσχα μέχρι το Αικατερίνεμπουργκ- όπως είπε ο Ελληνικής καταγωγής Ρώσος εισαγωγές, Διονύσης Ποπόφ.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι από τη παρούσα έκθεση θα προκύψουν τουλάχιστον 15 νέες συμφωνίες.
Ωστόσο την μεγάλη τους ικανοποίηση και ευχαρίστηση προς την Περιφέρεια Κρήτης για το «ξεκλείδωμα» της Ρωσικής αγοράς στα Κρητικά προϊόντα, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών που συμμετέχουν στην συγκεκριμένη δράση.
Υπογράφηκαν τέσσερα μεγάλα συμβόλαια πενταετούς διάρκειας με μεγάλες Ρωσικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, Cash  and Cary, και ντελικατέσεν, συνολικού ύψους 21 εκ. ευρώ και αφορούν  εξαγωγή ελαιολάδου, μελιού, παστελιού-μαντολάτου, και παραδοσιακών γλυκών του νησιού όπως μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού κλπ.