Δευ, 15 Ιουλ 2024
Αρχική  > Περιφέρειες

Τρεπεκλής: «Οικοδομούμε ειλικρινή διάλογο με όλους τους Δήμους της Περιφέρειας μας»

20/5/2024

Στο πλαίσιο υλοποίησης της προεκλογικής δέσμευσης για στενή και αποτελεσματική συνεργασία του Α! βαθμού Αυτοδιοίκησης με τον Β! βαθμό, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων κ. Γιάννης Τρεπεκλής παραβρέθηκε στην 11η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ληξουρίου. Στην συνεδρίαση παραβρέθηκαν επίσης ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Σωτήρης Κουρής, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Αλιείας κ. Κώστας Τσιριγώτης και η Αντιπεριφερειάρχης  Επιχειρηματικότητας και Απόδημου Ελληνισμού κ. Ελένη Παπαναστασάτου.

 

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Τρεπεκλής στην αρχική του τοποθέτηση τόνισε ότι, αποτελεί δέσμευση του, η προσέγγιση του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων να γίνεται «από κάτω προς τα πάνω και όχι από πάνω προς τα κάτω», κάτι που προϋποθέτει τον άμεσο και ειλικρινή διάλογο και την στενή συνεργασία για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων των προβλημάτων και της προώθησης ζητημάτων με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών και την βελτίωση της καθημερινότητας των κατοίκων και των επισκεπτών των νησιών μας. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης «τα διαπιστευτήρια μου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση τα έχω δώσε αρκετά χρόνια. Δεν γνωρίζω αν υλοποιήσουμε στο έπακρο τον σχεδιασμό μας, που είναι δέσμευση και βούληση μας, αλλά αυτό που για μας αποτελεί αδιαπραγμάτευτο γεγονός είναι ότι, θα βρισκόμαστε εδώ παρόντες, θα συνομιλούμε μαζί σας και δεν θα εξυπηρετούμε άλλα συμφέροντα», και πρόσθεσε « η παρουσία μου εδώ σήμερα, έχει νόημα γιατί θέλω να ακούσω και να αφουγκραστώ και τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις, δεν μένω κλεισμένος στο γραφείο μου». Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε ότι «σήμερα έγινε η αρχή, σε επόμενο στάδιο θα πραγματοποιηθεί ένα τεχνικό τραπέζι με το Δήμαρχο και τους επικεφαλής των παρατάξεων για να καταλήξουμε σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, τα οποία θα ιεραρχηθούν και εμείς θα τα υιοθετήσουμε και αφού προηγουμένως θα σας ενημερώσουμε για τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας».

 

 

Στο πλαίσιο της συζήτησης τέθηκαν θέματα που σχετίζονται με την τουριστική προβολή της Περιφέρειας μας και των τουριστικών μας προορισμών, όπου ο κύριος Τρεπεκλής επεσήμανε μεταξύ των άλλων ότι «Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι μια από τις πέντε Περιφέρειες της πατρίδας μας, οι οποίες συμμετέχουν με το 83% του ΑΕΠ από τον Τουρισμό. Άρα είναι αντιληπτός σε όλους ο μεγάλος και σημαντικός ρόλος που διαδραματίζουμε για την Ελληνική οικονομία. Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων αριθμεί περίπου 230 χιλιάδες κατοίκους και δέχεται ετησίως περίπου 3,5 εκατομμύρια επισκεπτών, κάτι που σημαίνει ότι σε διάστημα 5-6 μηνών περίπου 15 φορές περισσότερος πληθυσμός από τους μόνιμους κατοίκους. Δυστυχώς όμως οι δημόσιες υποδομές μας δεν ανταποκρίνονται σε αυτές τις ανάγκες και ο καθένας μας γνωρίζει ότι υπολειπόμαστε αρκετά από το προσδοκώμενο επίπεδο. Θα πρέπει λοιπόν η Πολιτεία να αντιληφθεί ότι οφείλει να αυξήσει τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να σταθεί αρωγός στις πρωτοβουλίες για αναβάθμιση των δημόσιων υποδομών. Από την πλευρά μας θα διεκδικήσουμε την αύξηση των χρηματοδοτήσεων με σύμμαχο βεβαίως την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση».   

 

 

Στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στα ζητήματα και στις εκκρεμότητες που υπάρχουν σχετικά με τη διαχείριση των προβλημάτων, όπου περισσότερο οξυμένα τα προβλήματα είναι σε Ζάκυνθο και Κέρκυρα.

 

 

Τέλος, ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε και στις τεράστιες ελλείψεις που καταγράφονται στον τομέα της υγείας και κυρίως στα Γενικά Νοσοκομεία των νησιών μας, με κυρίαρχο πρόβλημα της υποστελέχωση σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο το φαινόμενο των συχνών διακομιδών ασθενών είτε προς Νοσοκομεία των Πατρών και της Αθήνας, είτε προς τα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων.

 

Ο Περιφερειάρχης κ. Γιάννης Τρεπεκλής, συνοδευόμενος από τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη κ. Σωτήρη Κουρή και από θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες, θα συνεχίσει τις επαφές του με θεσμικούς φορείς αλλά και με κατοίκους της Κεφαλονιάς.