Σαβ, 22 Ιουν 2024
Αρχική  > Δαίμων...

(ΒΙΝΤΕΟ) Ταφικό έθιμο των Ποντίων στα Σούρμενα - Δηλώσεις Κωνσταντάτου

13/5/2024

Οι Πόντιοι της περιοχής των Σουρμένων Αττικής, οι συγγενείς και οι φίλοι τους, διατηρούν και αναβιώνουν, εδώ και 101 χρόνια, το Ταφικό Έθιμο που έφεραν μαζί τους από τον Ιστορικό Πόντο.

Εκεί το έθιμο γιορταζόταν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα, γεγονός που φανερώνει την πίστη του ποντιακού λαού στη χριστιανική αντίληψη για την ανάσταση των νεκρών και το σεβασμό και την τιμή προς εκείνους, αφού τους αφιέρωναν τη δεύτερη μέρα της μεγάλης αυτής γιορτής της Χριστιανοσύνης.

Πλήθος Ποντίων απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, συγκεντρώνεται στα Σούρμενα για να τιμήσει και να βιώσει από κοντά το Ποντιακό αυτό έθιμο.

" Η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού κτυπάει και φέτος στα Σούρμενα, με το Ταφικό Έθιμο και το Πανποντιακόν Πανουρ, που διοργανώνει ο Σύλλογος Ποντίων Σουρμένων, που φέτος κλείνει 100 χρόνια από την ίδρυση του και διοργανώνει πενθήμερες εκδηλώσεις με την υποστήριξη του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης!" αναφέρει σε ανάρτηση του ο δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτος.

"Ο Ποντιακός Πολιτισμός κρατιέται άσβεστος σε όλες του τις εκφάνσεις, καθώς οι κάτοικοι της πόλης των Σουρμένων στον σημερινό Δήμο Ελληνικού Αργυρούπολης, δεν λησμόνησαν ούτε στιγμή, ως ιερή παρακαταθήκη, την τιμή στους νεκρούς τους, το «ΤΑΦΙΚΟ ΕΘΙΜΟ».

Δείτε το βίντεο