Τρι, 16 Ιουλ 2024
Αρχική  > Δήμοι  > Σέρρες

Δήμος Σερρών: Δράσεις με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

24/11/2023

Η παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών στις 25 Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ προκειμένου να ευαισθητοποιήσει την διεθνή κοινότητα για το κοινωνικό φαινόμενο της έμφυλης βίας. Παρά τις διαρκείς ενέργειες για την εξασφάλιση της έμφυλης ισότητας, η βία κατά των γυναικών εξακολουθεί να πλήττει 1 στις 3 γυναίκες παγκοσμίως χωρίς διακρίσεις, ενώ ο μακρύς κατάλογος των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα διαρκώς αυξάνεται. Ταυτόχρονα, μορφές αφανούς κακοποίησης των γυναικών και κοριτσιών γνωρίζουν σημαντική διάδοση όπως η έμφυλη διαδικτυακή βία.
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Σερρών σε συνεργασία με την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Δήμου Σερρών διοργανώνουν δράσεις ευαισθητοποίησης με σκοπό να σπάσει η σιωπή και ακόμα περισσότερες γυναίκες να μιλήσουν ανοιχτά για την βία που δέχονται διεκδικώντας το σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια:
- Το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023, θα πραγματοποιηθεί συμβολική δρομική αθλητική δράση για την έμφυλη βία με τίτλο «Μαζί Σπάμε τη Σιωπή –Τρέχουμε ενάντια στη βία κατά των γυναικών». Αποτελεί συνδιοργάνωση του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών, της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Σερρών και του τμήματος Δρομέων Υγείας του Πανσεραϊκού. Αφετηρία πλατεία Κρονίου.
- Το Σάββατο 02 Δεκεμβρίου 2023, στις 18:00 στην κεντρική αίθουσα του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών «Αστέρια» η εκπαιδευτική κοινότητα θα παρουσιάσει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το δικό της μήνυμα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, σε μια εκδήλωση –παρουσίαση καλλιτεχνικών δημιουργιών των μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν στη δράση «Μαζί σπάμε τη σιωπή» στα σχολεία της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.
Ακόμα, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Σερρών σε συνεργασία με την ΠΑΕ Πανσερραϊκός στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ενάντια στη γυναικεία κακοποίηση. Την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023, ώρα 12:00 στο γήπεδο Ομόνοιας Α΄ (Αθλητικό Πάρκο Ομόνοιας) θα διεξαχθεί ο αγώνας Πανσερραϊκή- Καβάλα 86 για την 3η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Εθνικής Γυναικών, ο οποίος θα είναι αφιερωμένος στην εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με την στήριξη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών.
Τέλος, με στόχο την διάδοση του μηνύματος ενάντια στη γυναικεία κακοποίηση, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Σερρών θα υλοποιήσει δράσεις ενημέρωσης κοινού και ανοιχτές συζητήσεις με συλλόγους γυναικών στους Δήμους Βισαλτίας και Εμμανουήλ Παπά.