Δευ, 15 Ιουλ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Μανώλης Αντωνάκος: Το Υπουργείο Εσωτερικών να ξεκαθαρίσει τον τρόπο υπολογισμού της ποσόστωσης για τις δημοτικές εκλογές

18/9/2023
* Γενικος Γραμματέας δήμου Μοσχάτου Ταύρου


Στον νόμο 4804/21 για τις δημοτικές εκλογές αναφερόταν ρητά η υποχρέωση των συνδυασμών επί ποινή αποκλεισμού να περιλαμβάνουν τουλάχιστον 40% υποψήφιους από κάθε φύλο. Μάλιστα ο υπολογισμός του ποσοστού αυτού γίνεται σύμφωνα. με το άρθρο 15 παραγραφος 2γ του νόμου, επί του συνόλου των υποψηφίων του κάθε Συνδυασμού και συγκεκριμένα του υποψηφίου Δημάρχου, των Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβούλων, εξαιρουμένων των υποψηφίων Προέδρων Κοινοτήτων.

Ενώ λοιπόν η διάταξη ήταν απολύτως ξεκάθαρη το Υπουργείο Εσωτερικών για λόγους που δεν έχουν γίνει γνωστοί, άνοιξε ένα παράθυρο για να διευκολύνει προφανώς τους συνδυασμούς που δυσκολεύονταν να τηρήσουν την νομική υποχρέωση για την ποσόστωση του 40%.
Έτσι με βάση ένα παράδειγμα σε οδηγία του ΥΠΕΣ, δόθηκε η δυνατότητα σε όποιο συνδυασμό δεν είχε την απαραίτητη ποσόστωση από τις κατηγορίες υποψηφίων που αναφέρονται στη διάταξη, να μπορεί να συνυπολογίσει ( δανειστεί) άτομα απο τους υποψήφιους Προέδρους ώστε να πιάσει το 40% από κάθε φύλο.

Η ενέργεια αυτή όπως λένε έγκριτοι νομικοί πάσχει και νομικά αλλά και πολιτικά.
Αν ήθελε κάτι τέτοιο ο νομοθέτης θα το είχε προβλέψει ρητά.
Στην ουσία λέγεται ότι η ποσόστωση του 40% σε κάποιες περιπτώσεις ουσιαστικά καταστρατηγήθηκε.

Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος. Αν ήταν απολύτως σαφής η νέα μετά τη ψήφιση του νόμου κατεύθυνση, οι συνδυασμοί στην επαρχία που έχουν κονοτικά συμβούλια θα μπορούσαν να είχαν δομηθεί διαφορετικά ως προς τη συμμετοχή των δύο φύλων στα ψηφοδέλτια τους. Αν γνώριζαν δηλαδή ότι μπορούσαν εκ του νόμου και όχι με τις εκ των υστέρων οδηγίες του ΥΠΕΣ, να αξιοποιήσουν για τη κάλυψη της ποσόστωσης και άτομα που ο νόμος τα εξαιρούσε.

Ας δει το Υπουργείο Εσωτερικών το ζήτημα για τις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις γιατί δημιουργούνται εύλογα ερωτηματικά .