Κυρ, 20 Οκτ 2019
Αρχική  > Νομαρχίες  > Ε.Ν.Α.Ε

Νομαρχίες: 120 εκ. € σε δόσεις από τον Αλογοσκούφη

21/4/2008

Στα 120 εκατομμύρια ευρώ και μάλιστα σε δόσεις κατέληξε η διαπραγμάτευση μεταξύ του Υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και της ΕΝΑΕ, προκειμένου να ενισχυθούν οι Νομαρχίες όλης της χώρας και οι Νομάρχες να αναστείλουν τις κινητοποίησεις τους.
Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομίας, οι Νομαρχίες πρόκειται να πάρουν άμεσα 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακόμη 50 εκατομμύρια θα δοθούν από τον προϋπολογισμό του 2009.

Επιπλέον, ανοιχτά παραμένουν ορισμένα ζητήματα όπως οι οικονομικές απαιτήσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολείων και για έργα οδοποιΐας,

Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ έκανε λόγο  για  "μια περίοδο συνεχούς επικοινωνίας και διαβούλευσης" με το Υπουργείο Οικονομίας και συμπλήρωσε,ότι: "Η σημερινή επιτυχία δε θα κάμψει ούτε για μια στιγμή τη δυναμική διεκδίκηση της ικανοποίησης των αιτημάτων μας, που ως κεντρικό στόχο έχουν την επίτευξη της πραγματικής περιφερειακής δημοκρατίας που όλοι επιθυμούμε

Αντιθέτως η παράταξη "Κίνημα Αυτοδιοίκησης", έκανε λόγο για εμπαιγμό.
"Εμείς καλούμε την πλειοψηφία της ΕΝΑΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να πρωταγωνιστήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις",τονίζεται στην ανακοίνωση.
"Από την πλευρά μας δηλώνουμε ότι όχι μόνο δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια, αλλά θα συνεχίσουμε την μάχη με κάθε μορφή αγώνα όπως για παράδειγμα τη διακοπή υλοποίησης κρατικών αρμοδιοτήτων, λόγω έλλειψης πόρων. Γιατί πλέον εκτός από ζήτημα επιβίωσης είναι και ζήτημα αξιοπρέπειας".

Επιπλέον σε δηλώσεις του ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εσωτερικών, Χάρης Καστανίδης, χαρακτήρισε "ψίχουλα" τα χρήματα που δίνει η κυβέρνηση στις Νομαρχίες προσθέτοντας με έμφαση: "Μόνο για φέτος οι ανάγκες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για τη συντήρηση των οδικών δικτύων και τη μεταφορά των μαθητών ανέρχονται σε 210 εκατ. ευρώ! Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν από το κράτος στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και θα έπρεπε γι’ αυτό να προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2008 οι αναγκαίοι πόροι για την άσκηση αυτών των αρμοδιοτήτων".

Παράλληλα, ο κ. Καστανίδης υποστηρίζει ότι "η κυβέρνηση δεν τηρεί τη συνταγματική υποχρέωση για τη μεταφορά των απαραιτήτων πόρων μαζί με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων, ρυθμίζει κατά περίπτωση τις οφειλές τους προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, όπως άλλωστε το ίδιο έκανε και πριν από λίγες μέρες με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση".