Τρι, 16 Ιουλ 2024
Αρχική  > Κοινωνία - Πολιτισμός - Περιβάλλον

40 χρόνια Μουσείο Ν. Καζαντζάκη-Παρουσίαση των εκδηλώσεων με την στήριξη Περιφέρειας Κρήτης και Δήμων

29/3/2023

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη γιορτάζει φέτος τα 40 Χρόνια λειτουργίας του. Χάρη στις αδιάκοπες προσπάθειες των στελεχών και των υποστηρικτών του, το Μουσείο έφτασε σήμερα να θεωρείται πρότυπο κέντρο πολιτισμού, που όχι μόνο διαφυλάσσει τα τεκμήρια της ζωής και του έργου του Μεγάλου Κρητικού συγγραφέα και στοχαστή, αλλά με την εξωστρέφεια που το χαρακτηρίζει παράγει από μόνο του πολιτιστικό προϊόν και εκπαιδεύει νέους πολίτες στην πρόσληψη των αγαθών της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σήμερα σε συνέντευξη τύπου στη Περιφέρεια Κρήτης παρουσιάστηκαν οι πολυθεματικές εκδηλώσεις με αναφορά στη ζωή και το έργο του μεγάλου συγγραφέα. Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και πραγματοποιούνται με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και την υποστήριξη των μεγάλων Δήμων και πολλών φορέων του νησιού.

Στη συνέντευξη τύπου δηλώσεις έγιναν από τους: Μιχάλη Ταρουδάκη καθ. Πρόεδρο Διοικητικού Συμβουλίου Μουσείου Ν. Καζαντζάκη, Ευάγγελο Ζάχαρη Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης-Εντεταλμένο σε θέματα Τέχνης-Σύγχρονου Πολιτισμού, Γιώργο Ζερβάκη Δήμαρχο Σητείας, Κώστα Φασουλάκη Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού, Στέλλα Αρχοντάκη Αντιδήμαρχο Ηρακλείου-Πρόεδρο ΔΕΠΑΝΑΛ, Ρένα Παπαδάκη Αντιδήμαρχο Ηρακλείου Πρόεδρο ΔΗΚΕΗ, Χάρη Αλεξάκη Αντιδήμαρχο Αγ. Νικολάου Πρόεδρο ΠΑΟΔΑΝ, Ιωάννη Γιαννακάκη Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Χανίων, Θωμά Κρεβετζάκη Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Δήμου Ρεθύμνου, Χαρά Γενειατάκη Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οργάνωσης Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν επίσης η Διευθύντρια του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη Μαριλένα Μηλαθιανάκη όπως επίσης το στέλεχος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα σύγχρονου πολιτισμού Ιωάννα Γιάνναρη.  

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

Μιχάλης Ταρουδάκης καθ., Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Μουσείου Ν. Καζαντζάκη

Η διαδρομή των 40 Χρόνων του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη ήταν μια συνεχής ανοδική πορεία που δεν ήταν αταλάντευτη. Το Μουσείο πέρασε πολλές δυσκολίες αλλά η πίστη των διοικήσεων της διεύθυνσης και των στελεχών του μετέτρεψε τις δυσκολίες αυτές σε δημιουργικές δυνάμεις που οδήγησαν το Μουσείο να είναι σήμερα το πρώτο «Αναγνωρισμένο Μουσείο» από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στην Κρήτη, ένα από τα 10 αναγνωρισμένα Μουσεία στην Ελλάδα, αλλά το κυριότερο να έχει μπει στις καρδιές όχι μόνο των Κρητικών αλλά και όλων των Ελλήνων ως κέντρο αναφοράς για τον τρόπο διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης που έχει υιοθετήσει. Μέσα στη χρονιά θε έχομε την ευκαιρία να αναφερθούμε στους μεγάλους σταθμούς αυτής της πορείας αλλά και να προσφέρουμε στο κοινό για μία ακόμη φορά, δείγματα του τρόπου με τον οποίο το Μουσείο αντιλαμβάνεται την προσφορά στον πολιτισμό.

Το Μουσείο ταξιδεύει λοιπόν σε όλη την Κρήτη, με ένα πολυθεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που αντανακλούν διαφορετικές εκφράσεις της έρευνας, των γραμμάτων και των τεχνών αλλά και με διαδικτυακές παραγωγές και επετειακές εκδόσεις.  Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για το γεγονός ότι ο εορτασμός των 40 Χρόνων της λειτουργίας του Μουσείου έδωσε τη δυνατότητα συσπείρωσης όλης της Κρήτης με πρωτοστατούσα βέβαια την Περιφέρεια που διαχρονικά στηρίζει το Μουσείο. Για πρώτη φορά, οι δράσεις του Μουσείου, στηρίζονται πρόθυμα από όλους  τους μεγάλους Δήμους της Κρήτης οι οποίοι με τον τρόπο αυτό αποτείνουν από κοινού φόρο τιμής στον μεγάλο μας συμπατριώτη. Ο Συγκρητισμός που αποδίδεται από τον εορτασμό είμαστε σίγουροι ότι θα γεμίζει αγαλλίαση την ψυχή του Νίκου Καζαντζάκη.

Οι ευχαριστίες μας για όσους έχουν συνδράμει το Μουσείο στα 40 Χρόνια της λειτουργίας του είναι πολλές και δεν χωρούν σε ένα χαιρετισμό όπως ο σημερινός. Οι εκδηλώσεις μνήμης που οργανώνουμε θα αναδείξουν όλους αυτούς. Περιορίζομαι λοιπόν να αναφερθώ στους φορείς που στηρίζουν τους επετειακούς εορτασμούς, οι οποίοι είναι η Εκκλησία της Κρήτης που παρέχει την ευλογία της για την φιλοξενία εκδηλώσεων του εορτασμού σε εμβληματικές Ιερές Μονές της Κρήτης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, που παραχώρησε και την αιγίδα του εορτασμού, την Περιφέρεια Κρήτης, διαχρονικό συνοδοιπόρο του Μουσείου, τους Δήμους (με αλφαβητική σειρά), Αγίου Νικολάου, Αρχανών-Αστερουσίων, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Σητείας, Χανίων, που συμβάλλουν και οικονομικά στον εορτασμό, τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ηρακλείου ΔΗΚΕΗ (Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης) και ΔΕΠΑΝΑΛ, τη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου και το Λαογραφικό Μουσείο Νεάπολης Λασιθίου για την δωρεάν παραχώρηση χώρων και εξοπλισμού τις ιερές Μονές Αρκαδίου και Τοπλού με τις οποίες το Μουσείο συνεργάζεται για πρώτη φορά στα πλαίσια του ανεβάσματος του έργου «Νικηφόρος Φωκάς» του Νίκου Καζαντζάκη και τέλος τον μόνιμο χορηγό του Μουσείου, Ευάγγελο Μαρινάκη.

Σημειώνω ακόμη τη μεγάλη συμμετοχή εθελοντών από τη Μυρτιά και όχι μόνο, σε όλες τις εκδηλώσεις του Μουσείου,  με πρωτοστάτη τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Μυρτιάς τον οποίο επίσης ευχαριστούμε.

Ευάγγελος Ζάχαρης Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης-Εντεταλμένος σε θέματα Τέχνης-Σύγχρονου Πολιτισμού

Είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για την Περιφέρεια Κρήτης η διαχρονική συνεργασία με το Μουσείο Καζαντζάκη, η οποία και συνεχίζεται με την συνδιοργάνωση των επετειακών εκδηλώσεων για τα 40 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου.

Αξιόλογοι καλλιτέχνες του τόπου μας συμμετέχουν σε παραγωγες θεάτρου, μουσικής, εκθέσεις, installation κ.α. που θα παρουσιαστούν σε πόλεις εντός και εκτός Κρητης.

Ευχόμαστε στο Μουσείο Καζαντζάκη, να συνεχίσει  να κρατά άσβεστο  το φως του πνεύματος του συγγραφέα και να μεταφέρει την οικουμενικότητα του έργου του εντός Και εκτός Κρήτης.  Σε αυτό το ταξίδι η Περιφέρεια Κρήτης θα έχει ενεργή συμμετοχή .

Γιώργος Ζερβάκης, Δήμαρχος Σητείας

Η πρωτοβουλία του Μουσείου Καζαντζάκη, με ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων για την επέτειο των 40 χρόνων του Μουσείου,

προβάλλει όχι μόνο το έργο του μεγάλου Κρητικού δημιουργού αλλά αποτελεί και σημαντική συνεισφορά στο πολιτιστικό γίγνεσθαι

ολόκληρης της Κρήτης.

Ο Δήμος Σητείας στην προσπάθεια ενίσχυσης και στήριξης των πολιτιστικών δράσεων θα συνεισφέρει στην πραγματοποίηση της

παράστασης ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ στη Σητεία και συγκεκριμένα στον εμβληματικό χώρο της Μονής Τοπλού.

Κώστας Φασουλάκης Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Πολιτισμού και Απόδημου Ελληνισμού

Με μεγάλη χαρά η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει στους εορτασμούς των 40 χρόνων από την ίδρυση του Μουσείου Καζαντζάκη, με την συνδιοργάνωση των σχετικών εκδηλώσεων. Με θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εκθέσεις, προβολές, και άλλες εκδηλώσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί αποδίδουμε τιμή στο μεγάλο πνευματικό τέκνο της Κρήτης, του οποίο το έργο τιμά τον τόπο μας  διαχρονικά και σε ολόκληρη την οικουμένη. Ο Καζαντζάκης και η Κρήτη είναι έννοιες απόλυτα, πλέον, συνυφασμένες, γεγονός που οφείλεται στους ακατάλυτους δεσμούς της αμφίδρομης αγάπης ανάμεσα στον Καζαντζάκη και την γενέτειρα του,  αλλά και της Κρήτης για το μεγάλο συγγραφέα.

Αυτή την απόλυτη αγάπη όλων ανεξαιρέτως των Κρητικών είμαι βέβαιος ότι θα πιστοποιήσουν οι εκδηλώσεις μας, οι οποίες αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι, το έργο του Νίκου Καζαντζάκη αποτελεί την πολιτιστική κληρονομιά μας αλλά και τον πνευματικό φάρο μας.

Στέλλα Αρχοντάκη, Αντιδήμαρχος Ηρακλείου-Πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΑΛ

Πέρασαν 40 χρόνια από τότε που η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη εγκαινίαζε το Μουσείο Νίκος Καζαντζάκης και ξεκίνησε να υλοποιείται η επιθυμία του μεγάλου στοχαστή να συγκεντρωθούν στον γενέθλιο τόπο του όλα τα προσωπικά αντικείμενα και τα χειρόγραφά του. Μαζί με τα ειλικρινή συγχαρητήρια σε όλους όσοι βοήθησαν να έρθουμε πιο κοντά στο έργο του και μια δέσμευση: Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε την κοινή προσπάθεια, με στόχο το Μουσείο να εξακολουθήσει να αποτελεί έναν από τους πιο λαμπρούς φάρους πολιτισμού της χώρας μας. Και να στέλνει την ακτινοβολία του στα πέρατα της Οικουμένης. Όπως ακριβώς θα επιθυμούσε ο Νίκος Καζαντζάκης!

Ρένα Παπαδάκη Αντιδήμαρχος Ηρακλείου- Πρόεδρος ΔΗΚΕΗ

Με μεγάλη χαρά η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Μουσείου Καζαντζάκη που φέτος γιορτάζουμε τα 40 χρόνια της πολύπλευρης προσφοράς του. Οι νέοι μουσικοί του τόπου μας, υπό τη διεύθυνση του διακεκριμένου μαέστρου Μίλτου Λογιάδη, θα  κλείσουν με τη συναυλία τους τις  εκδηλώσεις, προσφέροντας στο κοινό με τη φρεσκάδα και το ταλέντο τους , στιγμές υψηλής ποιότητας και αισθητικής.

Χάρης Αλεξάκης Αντιδήμαρχος Αγ. Νικολάου και Πρόεδρος ΠΑΟΔΑΝ

Στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις εκδηλώσεις για την συμπλήρωση των 40 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Μουσείου Καζατζάκη. Στις εκδηλώσεις συμμετέχει ο Δήμος Αγ. Νικολάου μέσω του ΠΑΟΔΑΝ και της ΠΛΕΑΜ. Καλούμε τον κόσμο να παρακολουθήσει όλες τις εκδηλώσεις, και στη Νεάπολη Λασιθίου στις 17 Ιουλίου.

Ιωάννης Γιαννακάκης Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Χανίων

Η απουσία του Δημάρχου Χανίων εκτός Κρήτης και ανειλημμένες δικές μου υποχρεώσεις
δεν επιτρέπουν την παρουσία μας στη Συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη 29 Μαρτίου στο Ηράκλειο για τις δράσεις του εορτασμού των 40 χρόνων του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη.

Καθώς όμως γνωρίζετε πολύ καλά τις προθέσεις μας, παρακαλώ να μεταφέρετε προς όλους τη θερμή μας υποστήριξη στο έργο και τις δράσεις του Μουσείου και την ικανοποίησή μας που μέρος από αυτές θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά και μάλιστα στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων.

Παρακαλώ να δικαιολογήσετε την απουσία μας από τη Συνέντευξη Τύπου και υπενθυμίζω ότι παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε επικοινωνία, ανυπομονώντας για τα επόμενα βήματα στη δημιουργική συνεργασία μας.

Θωμάς Κρεβετζάκης Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Ρεθύμνου.

 Το όραμα του  Γιώργου Ανεμογιάννη και των ανθρώπων που συνετέλεσαν στην υλοποίηση του  για την προβολή και διάδοση του έργου του Μεγάλου Κρητικού συμπλήρωσε αισίως 40 χρόνια. Μέσα  από την παρουσίαση , πρώτων εκδόσεων , χειρογράφων , κειμηλίων , την σκηνική αναπαράσταση των έργων αλλά και της ζωής του , το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη  , διατηρεί , αναδεικνύει και προωθεί το πολύπλευρο  έργο του και  τις διαχρονικές ανθρωπιστικές του ιδέες.

Χαρά Γενειατάκη, Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οργάνωσης Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη που αποτελεί τον βασικότερο φορέα διάσωσης και διάδοσης του έργου του μεγάλου συγγραφέα, είναι  και βασικός πυλώνας Πολιτισμού του Δήμου μας , και για το λόγο αυτό στηρίζουμε διαχρονικά τη λειτουργία και τις δράσεις του. Φέτος γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του και είναι για τον Δήμο και τους Δημότες μας μια μεγάλη γιορτή, την οποία θα στηρίξουμε με όλες μας τι δυνάμεις.