Δευ, 15 Ιουλ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Ψήφος εμπιστοσύνης από τη Moody’s στον Δήμο Αθηναίων

27/3/2023

Μία σημαντική εξέλιξη για τα οικονομικά του Δήμου Αθηναίων ήρθε από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος αυτές τις μέρες προχώρησε στην αναβάθμιση των προοπτικών του αξιόχρεου του δήμου από σταθερό σε θετικό (Ba3), απόφαση που σχετίζεται και με τη θετική αλλαγή των προοπτικών του αξιόχρεου του ελληνικού Δημοσίου. 

Στο επίπεδο του Δήμου Αθηναίων, η αναβάθμιση αντανακλά τον καλό προγραμματισμό της δημοτικής αρχής στην υλοποίηση του προϋπολογισμού, το χαμηλό χρέος, καθώς και την υψηλή ρευστότητα, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια.  Επιπροσθέτως, αξιολογήθηκε η εφαρμογή κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και ο εξορθολογισμός των εξόδων. 

«Με σωστό σχεδιασμό και πρόγραμμα αυξήσαμε τα έσοδα του δήμου σε ιστορικό επίπεδο -άνω του 1 δισ.- και «επιστρέφουμε» το καλό αποτέλεσμα στους Αθηναίους. Με μικρά και μεγάλα έργα υποδομής σε όλη την πόλη αλλά και με την οριζόντια μείωση κατά 5% των δημοτικών τελών. Συνεχίζουμε», τόνισε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ και αύξηση επενδύσεων κατά 153% 

Για το τρέχον έτος προβλέπονται έσοδα άνω του 1  δισ. ευρώ, αύξηση των επενδύσεων κατά 153%, καθώς και χρηματοδοτούμενα έργα ύψους 510 εκατ. ευρώ, τα οποία προέρχονται κυρίως από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους. 

Αυτό το πρωτοφανές σε μέγεθος αναπτυξιακό πρόγραμμα προέκυψε χάρη στο σωστό σχεδιασμό και προγραμματισμό και τη σύνταξη ώριμων προτάσεων, που εξασφάλισαν τη μόχλευση -όσο το δυνατό- περισσότερων ευρωπαϊκών κονδυλίων. 

Επιπλέον, βασικό εργαλείο της οικονομικής στρατηγικής της πόλης είναι η συνετή διαχείριση των οικονομικών, αξιοποιώντας τους διαθέσιμους οικονομικούς πόρους σε σημαντικά έργα υποδομής, τα οποία έχει ανάγκη η Αθήνα. 

Μάλιστα, το Τεχνικό Πρόγραμμα του δήμου ανέρχεται σε 105,94 εκατ. ευρώ, με το  Επενδυτικό Πρόγραμμα να ανέρχεται -για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου Αθηναίων- συνολικά στα 174,93 εκατ. ευρώ, όταν το 2019 το επενδυτικό του πρόγραμμα ήταν μόλις 15 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η αναβάθμιση του Δήμου Αθηναίων από τον Οίκο Moodys είναι η δεύτερη μέσα σε διάστημα τριών ετών. Τον Νοέμβριο του 2020, κατά τη διάρκεια της εξαιρετικά δυσμενούς συνθήκης της πανδημίας και του κλονισμού των οικονομικών προοπτικών, διεθνώς, ο οίκος είχε αναβαθμίσει από Β1 σε Ba3 τον Δήμο Αθηναίων, αναγνωρίζοντας τη χρηστή διαχείριση, τη διαφάνεια και τις προοπτικές του. 

Πλεόνασμα, υψηλή ρευστότητα και οριζόντια μείωση 5% στα δημοτικά τέλη

Σήμερα, δεδομένης της οικονομικής κρίσης, του υψηλού πληθωρισμού, της πανδημίας και των συνεπειών του πολέμου, ο Δήμος Αθηναίων πέτυχε -με την αξιοποίηση στο έπακρο όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων- να διατηρεί πλεόνασμα, υψηλή ρευστότητα στα ταμεία του και να μειώσει κατά 5% τα δημοτικά τέλη του 2023, δημιουργώντας, ταυτόχρονα, έναν δήμο υψηλής τεχνολογίας και χαμηλής γραφειοκρατίας.