Τρι, 23 Απρ 2024
Αρχική  > Δήμοι

Χρηματοδότηση 2 εκατ. ευρώ στον Δήμο Παπάγου-Χολαργού για έργα ενίσχυσης οδικής ασφάλειας

16/3/2023

* Στη φωτογραφια ο δήμαρχος Παπάγου - Χολαργού Ηλίας Αποστολόπουλος

 

Το ποσό των 2.086.636,09 € εξασφάλισε ο Δήμος Παπάγου-Χολαργού,  μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, για έργα που αποσκοπούν στη βελτίωση της οδικής ασφάλειας και τη μείωση των ατυχημάτων, καθώς και στη βελτίωση της γενικότερης προσβασιμότητας.

Τα έργα αφορούν:

Ανάπλαση Οδού Ζακυνθινού για Άρση Επικινδυνότητας

Στόχος του έργου που εντάχθηκε στο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για τη Βελτίωση της Οδικής Ασφάλειας είναι η άρση της επικινδυνότητας της οδού Ζακυνθινού – όπου εδώ και πολλά χρόνια σημειώνονται ατυχήματα – και η βελτίωση της λειτουργίας του οδικού δικτύου στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα προβλέπονται παρεμβάσεις:

  • Στο οδικό τμήμα Νευροκοπίου και Ζακινθυνού από τη συμβολή της πρώτης με τις οδούς Σωρανού του Εφεσίου και Αργυροκάστρου ως τη συμβολή της δεύτερης με την οδό Πίνδου.
  • Στην οδό Ιωνίας από την οδό Κύπρου μέχρι την οδό Σωρανού του Εφέσιου και Αργυροκάστρου

Το έργο περιλαμβάνει διαπλάτυνση και ανακατασκευή  πεζοδρομίων, δημιουργία ποδηλατοδρόμου, οριοθέτηση θέσεων στάθμευσης,   νέα διαμόρφωση του οδοστρώματος και ασφαλτόστρωση.

Παράλληλα για την περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας του οδικού δικτύου δημιουργούνται δύο κόμβοι, ο ισόπεδος κόμβος Κύπρου – Ιωνίας και ο ισόπεδος Κόμβος Οδών Πίνδου – Αργυροκάστρου.

Παρεμβάσεις οδοσήμανσης και βελτίωσης οδοστρώματος για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας με τη δημιουργία κόμβων – διαβάσεων

Στη συνέχεια του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που εκπόνησε ο Δήμος και των αντίστοιχων εγκρίσεων που έλαβαν οι σχετικές κυκλοφοριακές μελέτες από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής, το συγκεκριμένο έργο προβλέπει:

Τη δημιουργία πέντε (5) κόμβων – διαβάσεων

  • Ναυαρίνου και Σκρα, ένα σημείο που χρήζει επέμβασης, καθώς πολλοί πεζοί διέρχονται καθημερινά για πεζοπορία προς το βουνό του Υμηττού
  • Ναυαρίνου και Ανατολής, ένα σημείο που διασταυρώνονται 5 δρόμοι, με μεγάλη κίνηση οχημάτων
  • Ναυαρίνου και Καραολή Δημητρίου, ένα σημείο που παρατηρείται ιδιαίτερη κίνηση πεζών και οχημάτων
  • Πίνδου και Λευκωσίας, ένα σημείο που κρίνεται κρίσιμο για την ασφάλεια των πολιτών
  • Μπλέσσα και Αργυροκάστρου, ένα σημείο που κρίνεται κρίσιμο για την ασφάλεια των πολιτών, με αυξημένη κίνηση μαθητών.

Επιπλέον των κόμβων – διαβάσεων που δημιουργούνται, αναβαθμίζεται η οδοσήμανση των οδών Αναστάσεως, Πίνδου, 25ης Μαρτίου και Εθνικής Αμύνης, βάσει της εγκεκριμένης μελέτης. Τοποθετούνται φωτεινά σήματα ορίου ταχύτητας, Stop Κ.α.

Παράλληλα,

  • η οδός Αναστάσεως (από την 25ηςΜαρτίου έως τη Λ. Μεσογείων),
  • η οδός Αρκαδίου (από την Εθνικής Αντιστάσεως έως την Λ. Μεσογείων)
  • η οδός Μπλέσσα (από την Πίνδου έως την Αργυροκάστρου)

θα αποκατασταθούν όσον αφορά στην ασφαλτόστρωσή τους. Η Τελική συνολική επιφάνεια των 3 δρόμων είναι 15.000  τ.μ.