Τετ, 28 Φεβ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Άγγελος Τόλιας*: «Σπάσανε το κατεστημένο»

6/10/2022

* πρώην δημοτικός σύμβουλος Δήμου Στυραίων, λαογράφος

 

Σπάσανε το κατεστημένο.

Σπάσανε και το πέτρινο μπαλκόνι του νεοκλασικού κτηρίου λίγο μετά την πέτρινη γέφυρα, στην είσοδο των Στύρων το οποίο αποτελεί το δήθεν μελλοντικό «πολιτιστικό κέντρο» του τόπου.

Σπάσανε τα αφτιά μας από την ηχορύπανση που παράγουν στο πέρασμα τους τα υπέρογκα φορτηγά οχήματα που όλη την ημέρα και τις βραδινές ώρεςδιασχίζουν στην κυριολεξίατο μικρό μας χωριό.

Σε μια, κατά τα άλλα, ευρωπαϊκή χώρα. Σε ένα, κατά τα άλλα, ευρωπαϊκών προδιαγραφών έργο που συντελείται στην Νότια Εύβοιαεις παραβίαση ενός δρόμου που καθόλου δεν φτιάχτηκε για τέτοιου είδους και μεγέθους έργα.

Σπάσανε και οι δρόμοι.

Έσπασαν και τα μπαλκόνια των οικιών.

Έσπασαν και τα θεμέλια του αρχαιοπρεπούς Ιερού Ναού των Στύρων.

Στα Στύρα,

στην πύλη της Καρύστου

που στην κυκλική πλατεία οδηγούν οι μικροί δρόμοι του χωριού–δρόμοι που έχουν όρια·όρια μιας άλλης εποχής ίσως πιο αξιοπρεπούς, όπου οι άρχουσες τάξεις καθόριζαν και προέβλεπαν ως περάσματα οχημάτων μικρότερων μεταφορικών που εξυπηρετούσαν τις καθημερινές ανάγκες τους οι κάτοικοι και παραθεριστές του τόπου.

Σπάσανε στο πλαίσιο τούτο και οι οδικοί κώδικες και κανόνες, αφού όχι λίγες φορέςσε αυτή την λιλιπούτεια πλατεία πλέξανε γαϊτανάκι οι νταλίκες εν μέσω της τουριστικής περιόδου και εν αρχή της σχολικής περιόδου.

με παιδάκια να διασχίζουν τον δρόμο σε κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας και ηλικιωμένους να προσπαθούν να αποφύγουν τα βαριά οχήματα καθώς δυσχερώς και σε απόσταση αναπνοής από τα κτήρια κοντά στο δρόμο περνούν τα υπέρογκα φορτηγά οχήματα που ξεπερνούν την χωροδομή και τα όρια του δρόμου.

Έσπασε η άσφαλτος

Αλλά, η σιωπή και η αδιαφορία των υπεύθυνων του δήμου δε σπάει.

Δε σπάει η πλήρης αδιαφορία τους.

Τα μεγάλα έργα θέλουν και αντίστοιχες υποδομές οι οποίες δεν υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν δρόμοι για τα μεγαλεπήβολα έργα.

Μα εσείς που ζείτε;

Αξιότιμοι κύριοι υπεύθυνοι του τόπου.

Στο πλαίσιο αυτού του παραλογισμού πουσυζητείται  και κακοσχολιάζεται από όλους καθολικά τους επισκέπτες τουρίστες και κατοίκους, απευθύνω έκκληση βοήθειας και μέριμνας.

Λυπόμαστε κύριε Δήμαρχε όλοι εμείς οι πολίτες των Στύρων έτσι όπως ξεπουλάτε εν’ αγνοία και εξ’ αμέλειας την αξιοπρέπεια των πολιτών και του τόπου σας καθώς καταπατάται η εκ των προδιαγραφών των δρόμων λειτουργικότητα.

Ευχόμαστε να μην σπάσει και η γέφυρα στην είσοδο του χωριού η οποία είναι πέτρινη και έχει όριο στο βάρος που μπορεί κατά συρροή να αντέξει.

Ευχόμαστε κάποιος να νοιαστεί και να μην έχουμε ανθρώπινες απώλειες καθώς οι πεζοί και τα υπέρογκα φορτηγά βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόσταση αναπνοής.

Με σεβασμό μεταδίδω μια κραυγή βουβή πολλών τουριστών πολιτών και περαστικών…

Μια κραυγή που δεν ακούγεται από τον θόρυβο των φορτηγών...

Μια κραυγή που μας αφήνει κουφούς και τυφλούς και μας κάνει να συνηθίζουμε στην ασκήμια της αδιαφορίας.

 

Με σεβασμό ζήτω

τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.