Τετ, 24 Απρ 2024
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Αποστολοπουλος Γιώργος*: 25.000 μουριές στην Αθήνα εξοντώνονται μαζικά

15/9/2022
* Τομεάρχης Περιβάλλοντος ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ

ΠΑΡΑΚΙΝΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟ ΠΟΛΙΤΗ ΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

«Μερικές φορές μία περιβαλλοντική καταστροφή μπορεί να συμβαίνει μπροστά στα μάτια μας και να μη γίνεται άμεσα αντιληπτή.
Οι μουριές, ένα πολύ σημαντικό στοιχείο της ελληνικής χλωρίδας και των αστικών κέντρων που μόνο στο Δήμο Αθηναίων αριθμούν περίπου 25.000 δέντρα εξοντώνονται μαζικά. Αρκεί μία γρήγορη ματιά σε κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για να γίνει ορατό το πρόβλημα, καθώς η ξήρανση ακόμα και ενός κλαδιού σηματοδοτεί το σύντομο θάνατο του δέντρου.
Η αιτία είναι γνωστή εδώ και αρκετά χρόνια, μία «ασθένεια» που οφείλεται στο ξενικό έντομο Xylotrechus chinensis. Ωστόσο παρά τις έγκαιρες εκκλήσεις μας σε Αυτοδιοικητικό επίπεδο για τη χρήση σκευασμάτων που έχουν χρησιμοποιηθεί σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχει άμεση ανταπόκριση από τους αρμόδιους φορείς.
Με αφορμή τις μουριές μάλιστα, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου για ανάλογο πλήγμα από μύκητες στα πλατάνια και στις λεύκες αλλά και από βακτήριο στα ελαιόδεντρα που ήδη πλήττει την Ιταλία και πιθανή έλευσή του θα είναι ολέθρια.
Παρακινούμε κάθε ευαίσθητο πολίτη να παρατηρήσει την περιβαλλοντική τραγωδία στους δρόμους της Πρωτεύουσας και να αφυπνιστεί. Αυτό δηλαδή που έπρεπε να είχαν κάνει εγκαίρως τόσο η Κυβέρνηση όσο και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης