Δευ, 15 Ιουλ 2024
Αρχική  > Δήμοι  > Σέρρες

Δήμος Σερρών: Ο ορεινός όγκος Λαϊλιά – Βροντούς στο «Δίκτυο Εμβληματικών Μεσογειακών Ορεινών Όγκων 2»

1/8/2022

Μία εποικοδομητική και πολλά υποσχόμενη συνεργασία για την πολύπλευρη ανάπτυξη του ορεινού όγκου Λαϊλιά - Βροντούς υλοποιείται στο πλαίσιο του Διακρατικού Σχεδίου Συνεργασίας «Δίκτυο Εμβληματικών Μεσογειακών Ορεινών Όγκων 2»(EMbleMatic 2) στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος η ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. και το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LEADER (Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης).

Οι βάσεις της εν λόγω συνεργασίας τέθηκαν κατά τη διάρκεια της 1ης συνάντησης και του 1ου Εργαστηρίου των εταίρων του Διακρατικού Σχεδίου Συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε από 25 έως 27 Ιουλίου 2022 στα Ανώγεια της Κρήτης και στην οποία συμμετείχε αντιπροσωπεία της Α.ΝΕ.ΣΕΡ με επικεφαλής τον Δήμαρχο Σερρών Αλέξανδρο Χρυσάφη.

Η ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. πέτυχε πρόσφατα να ενταχθεί στο Διακρατικό Σχέδιο Συνεργασίας «Δίκτυο Εμβληματικών Μεσογειακών Ορεινών Όγκων 2»(EMbleMatic 2) με το όρος Λαϊλιά - Βροντούς να αποτελεί το 14ο βουνό του Δικτύου.

«Για τη συμμετοχή της ΑΝ.Ε.ΣΕΡ με το ορεινό σύμπλεγμα Λαϊλιά – Βροντούς στο συγκεκριμένο Διακρατικό Σχέδιο Συνεργασίας καταβλήθηκε μία μεγάλη προσπάθεια, καθώς τα οφέλη θα είναι πολλαπλά για την ανάπτυξη της εμβληματικής ορεινής περιοχής των Σερρών.

Και αυτό γιατί πλέον ο ορεινός όγκος Λαϊλιά - Βροντούς θα αποτελεί μέλος ενός Δικτύου 14 Μεσογειακών Βουνών μέσω του οποίου θα σχεδιαστούν και θα προωθηθούν εναλλακτικά τουριστικά προϊόντα (π.χ. οικοτουριστικές διαδρομές), βασισμένα σε κοινές αξίες και προκλήσεις, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η περιφερειακή ανάπτυξη, η οικονομική και κοινωνική συνοχή και η υποστήριξη της νέας γενιάς», τόνισε ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας και των αποτελεσμάτων της 1ης Συνάντησης και του 1ου Εργαστηρίου στα Ανώγεια.

 

Ο ίδιος τόνισε ότι η Διακρατική αυτή Συνεργασία αποτελεί συνέχεια και συνέργεια των παρεμβάσεων ιδιωτικών και δημόσιων φορέων που πραγματοποιούνται στον ορεινό όγκο Λαϊλιά  - Βροντούς και υποστηρίζονται χρηματοδοτικά από δράσεις που διαχειρίζεται η ΑΝ.Ε.ΣΕΡ.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ.Χρυσάφης στην έντονη δράση και την τεχνογνωσία που έχει αναπτύξει η ΑΝ.Ε.ΣΕΡ. ως Ομάδα Τοπικής Δράσης εφαρμόζοντας την τοπική πρωτοβουλία LEADER στην περιοχή του νομού Σερρών καθώς και στη συμμετοχή της κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο σε πέντε πράξεις διατοπικής και τρεις πράξεις Διακρατικής Συνεργασίας συνολικού προϋπολογισμού 520.000 ευρώ.

Η Α.ΝΕ.ΣΕΡ. υλοποιεί το Σχέδιο Διακρατικής Συνεργασίας «Δίκτυο Εμβληματικών Μεσογειακών Ορεινών Όγκων 2»(EMbleMatic 2) μαζί με τρεις ακόμη ομάδες τοπικής δράσης: την Πιερική Αναπτυξιακή Α.Ε.-Ο.Τ.Α. (συντονιστής εταίρος), την ΑΚΟΜΜ-Ψηλορείτης Αναπτυξιακή ΑΕ ΟΤΑ που φιλοξένησε και τη συνάντηση στα Ανώγεια και την Αναπτυξιακή Εταιρία της Berguedà από την Ισπανία.

Κύριοι στόχοι του Σχεδίου Συνεργασίας είναι:

·         Να διαμορφώσει τις συνθήκες που θα επιτρέπουν στις ορεινές περιοχές της Μεσογείου να μοιραστούν τις προκλήσεις τους και να τονώσουν νέα και καινοτόμα έργα σε μακροπρόθεσμη προοπτική.

·         Να δημιουργηθεί ένα δίκτυο μεσογειακών βουνών για την παροχή εξατομικευμένων λύσεων στις συγκεκριμένες προκλήσεις της Μεσογείου και των ορεινών περιοχών της

·         Να δοθεί ένας ρόλος «εργαστηρίου» σε αυτές τις ορεινές περιοχές της Μεσογείου για τη δοκιμή νέων λύσεων βασισμένων στη βιώσιμη ανάπτυξη που εφαρμόζονται σε αγροτικές και μεσογειακές περιοχές.

 

Στη 1ης Συνάντηση των Εταίρων του σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας η ΑΝ.Ε.ΣΕΡ συμμετείχε με υπηρεσιακά στελέχη και μέλη της διοίκησης, ενώ στο εργαστήριο το οποίο ήταν επικεντρωμένο στα τοπικά προϊόντα των ορεινών περιοχών του Δικτύου συμμετείχε και τυροκόμος από τον Ελαιώνα Σερρών.

Ο Δήμαρχος Σερρών Αλέξανδρος Χρυσάφης ήταν επικεφαλής της αντιπροσωπείας με τη διπλή ιδιότητα ως μέλος του Δ.Σ. της Α.ΝΕ.ΣΕΡ. και εκπρόσωπος αυτής, αλλά και παράλληλα με την ιδιότητα του  εκλεγμένου εκπρόσωπου της Τοπική Αυτοδιοίκησης, της περιοχής ενδιαφέροντος, στα διοικητικά όρια της οποίας ανήκει το μεγαλύτερο κομμάτι του ορεινού συμπλέγματος Λαϊλιά - Βροντούς.

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε τυροκομεία, σε μονάδα παραγωγής γιαουρτιού και άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων, σε αγροτουριστική μονάδα και σε ένα εργαστήριο Κεραμικής.

Το επόμενο Εργαστήριο του Σχεδίου Διακρατικής Συνεργασίας «Δίκτυο Εμβληματικών Μεσογειακών Ορεινών Όγκων 2» θα υλοποιηθεί  στην Pedraforca της Ισπανίας με θέμα την προσβασιμότητα σε μονοπάτια και υποδομές σε ορεινές περιοχές, ενώ το μεθεπόμενο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στις Σέρρες και θα έχει ως θέμα τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού και τις προοπτικές που γεννιούνται από τέτοιες δράσεις σε ορεινές περιοχές.