Δευ, 15 Απρ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Γαλάζιoς αλληλοσπαραγμός πάνω στο “κουφάρι” της Αυτοδιοίκησης

4/7/2022

Χάος επικρατεί στο αυτοδιοικητικό τοπίο τις τελευταίες ημέρες, άμεσα συνδεόμενο με το γεγονός ότι επίκειται η έναρξη της προεκλογικής περιόδου.

Το “σπίρτο” που άναψε τη “φωτιά” έριξε πρώτος ο Μάκης Βορίδης, με την κατάθεση του διαβόητου άρθρου, που ψηφίζεται την Πέμπτη και καταργεί πλήρως το ιστορικό δικαίωμα των Δημοτικών Συμβούλων – Επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων να εγείρουν κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης.

Γαλάζιοι αυτοδιοικητικοί ανά την επικράτεια είναι “στα κάγκελα” εναντίον των κομματικά ομογάλακτών τους στην Κυβέρνηση, πρωτίστως όσοι είναι Δημοτικοί Σύμβουλοι Παρατάξεων Αντιπολιτεύσεων.

Θεωρούν αδιανόητο ότι, ενώ μπαίνουν πλέον στη τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, ξαφνικά βλέπουν το ίδιο τους το κόμμα να τους κλείνει τα μικρόφωνα!

«Εγώ έχω εκλογές μπροστά μου, τι θέματα θα παίζουν τα τοπικά κανάλια από τις συνεδριάσεις, μόνο ό,τι γουστάρει ο Δήμαρχος;», περιέγραφε έξαλλος το Σάββατο στον AIRETOS.GR Δημοτικός Σύμβουλος - ιστορικό στέλεχος της δεξιάς. 

Ταυτόχρονα, εκνευρισμός επικρατεί και στους γαλάζιους Δημάρχους, που επιχειρούν να συντηρούν ένα “κεντρώο” προφίλ και σε καμία περίπτωση δεν θέλουν να ταυτιστούν με αντιδημοκρατικούς χειρισμούς.

Το “κερασάκι στην τούρτα”, έβαλε η τοποθέτηση του Δημάρχου κ. Κωνσταντέλλου, που δήλωσε ενώπιον του Κοινοβουλίου ότι «η απόφαση της ΚΕΔΕ είναι με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, υπέρ της συγκεκριμένης διάταξης όπως εισάγεται από την Κυβέρνηση». 

Μετά τις δηλώσεις του,και όσο δεν βγαίνει στη δημοσιότητα το έγγραφο της Απόφασης «της 30ης Μαΐου» να αποδειχθεί -επισήμως με υπογραφές-εάν ισχύουν όσα δήλωσε στη Βουλή και ποιος ψήφισε υπέρ, “παίρνει η μπάλα” όλα τα γαλάζια μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ως συνενόχους σε προμελετημένο “έγκλημα”.

 

Τον εκνευρισμό ενέτεινε μάλιστα, το “κρεσέντο” προληπτικής λογοκρισίας του Βορίδη, για το τι πρέπει και τι δεν πρέπει να συζητείται στα Δημοτικά Συμβούλια. 

Γαλάζιοι Δήμαρχοι ακούν τον Υπουργό της Ν.Δ., στις δύο μέχρι στιγμής ομιλίες του στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή για το Νομοσχέδιο, να λογοκρίνει -με εντονότατο τόνο ειρωνείας- θέματα συνεδριάσεων.

Μόνο που για τα περισσότερα θέματα από όσα κοροϊδεύει ο Βορίδης (όπως για την καταδίκη του πολέμου στην Ουκρανία ή για τη στήριξη δημοτών/τοπικών φορέων στις διεκδικήσεις τους προς την Κυβέρνηση, π.χ. υπέρ των αγροτών), έχουν ήδη λάβει Αποφάσεις Δημοτικά Συμβούλια Δημάρχων της Ν.Δ. ή/και Δημοτικά Συμβούλια κατόπιν πρωτοβουλιών Δημοτικών Συμβούλων - μελών της Ν.Δ.

 

Ο γαλάζιος αλληλο-σπαραγμός είναι σε τέτοια ένταση, που άρχισε να επεκτείνεται.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δ. Παπαστεργίου, ενδεχομένως σε μια προσπάθεια να αλλάξει τη συζήτηση και να ανατρέψει το εναντίον του κλίμα, έστειλε Επιστολή στον Πέτσα, ζητώντας να αλλάξει τα κριτήρια της Απόφασης κατανομής ανά Δήμο της πρόσφατης επιχορήγησης 90 εκατομ.

«Δεν είναι δυνατό Δήμοι να παίρνουν ποσά πολλαπλάσια της δόσης ΚΑΠ και άλλοι να παίρνουν το 30% αυτής!Όλοι οι Δήμοι της χώρας έχουν, αναλογικά με το μέγεθός τους, αυξημένα έξοδα και αυτό θα έπρεπε να είναι αυτονόητα κατανοητό.»,επικρίνει ο Παπαστεργίου τον Πέτσα.

Ο Πέτσας“σήκωσε το γάντι” και απάντησε δημοσίως, ότι του «προκαλεί, επί της αρχής, εντύπωση τόσο το ύφος όσο και το περιεχόμενο της επιστολής».

«Η επιστολή σας αδικεί εσάς και ελάχιστα από τα μέλη σας που φαίνεται να διεκδικούν πόρους από τους Έλληνες φορολογουμένους που δεν τους αναλογούν», επιπλήττει ο Πέτσας τον Παπαστεργίου.

Με τη φράση «ελάχιστα από τα μέλη σας»,ευθέως αμφισβητείτο εάν ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εκφράζει πλέον την πλειοψηφία του ΔΣ της ΚΕΔΕ...

 

Δεξιός αλληλο-σπαραγμός σε εξέλιξη, λοιπόν, σε ένα κρίσιμο καλοκαίρι,πάνω στο “κουφάρι” των Δήμων, που έχουν περιέλθει σε οριακό σημείο επιβίωσης έπειτα από τρία χρόνια διακυβέρνησης της Ν.Δ.,με σαφέστατες τις πολιτικές ευθύνες (και σε κυβερνητικό επίπεδο και σε αυτοδιοικητικό) για τις ενέργειες και τις παραλείψεις των τριών ετών.

Ο AIRETOS.GR, μέχρι τις εθνικές και δημοτικές κάλπες, δηλαδή μέχρι την ώρα καταλογισμού των ευθυνών, εύχεται “ειρήνη υμίν”“και μη χειρότερα”...