Δευ, 02 Οκτ 2023
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Στα στερνά του, το Υπουργικό Συμβούλιο θυμήθηκε την Αυτοδιοίκηση και τη μεταρρύθμιση αρμοδιοτήτων

22/6/2022

Για γέλια και για κλάματα είναι, από αυτοδιοικητικής οπτικής, η επίσημη Ανακοίνωση για τη χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ξαφνικά θυμήθηκαν τη μεταρρύθμιση των αρμοδιοτήτων και την πολυεπίπεδη διακυβέρνηση! Αυτήν για την οποία δεν έχουν πράξει το παραμικρό (απόλυτο μηδέν) στα τρία χρόνια διακυβέρνησης, ενώ ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ρητώς δεσμευτεί προεκλογικά πως «ο αποτελεσματικός αναπροσδιορισμός των αρμοδιοτήτων» θα γινόταν «εύκολα» και μάλιστα «άμεσα, μέσα στους πρώτους έξι μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων μας.».

Είναι ειλικρινά κρίμα, γιατί κάπως έτσι έχουν συναχθεί τα ανέκδοτα για τους πολιτικούς και τους «Μαυρογυαλούρους» σε αυτή τη Χώρα, με τέτοιες τακτικές να κάνουν τη λέξη “μεταρρύθμιση” να ντρέπεται, αλλά και να πλήττουν συνολικά την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος.

Αξίζει να θυμίσουμε πάντως ότι, όλως τυχαίως, ακριβώς την προηγούμενη ημέρα, είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Επίκαιρη Επερώτηση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, όπου στηλιτεύθηκε με επιχειρήματα, μεταξύ άλλων, ακριβώς η κυβερνητική αδράνεια στο συγκεκριμένο πεδίο (θυμηθείτε αναλυτικά όσα ανέδειξαν εδώ: ).


Δείτε κατωτέρω επί λέξει τι ακριβώς θυμήθηκε το Υπουργικό Συμβούλιο του κ. Μητσοτάκη τώρα που πάνε για εκλογές, έπειτα από τρία χρόνια διακυβέρνησης:

« Ο Υπουργός Εσωτερικών, Μάκης  Βορίδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Στέλιος Πέτσας,  παρουσίασαν νομοθετικές  πρωτοβουλίες για:  (...) γ) Ζητήματα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης.

(...) γ) Οι διατάξεις για ζητήματα πολυεπίπεδης διακυβέρνησης περιλαμβάνουν ρυθμίσεις που αποσκοπούν σε εναρμόνιση με τη στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης για απλούστευση των διοικητικών διαδικασιών και ενίσχυση του θεσμού των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Αποβλέπουν στην απλούστευση, την κατάργηση, την αναμόρφωση, την μεταφορά αρμοδιοτήτων τους, με στόχο την ενδυνάμωση της αποτελεσματικότητας και της απρόσκοπτης λειτουργίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και των Ο.Τ.Α..

Στο πλαίσιο της αναβάθμισης των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, επιδιώκονται: 

α) Ο εκσυγχρονισμός και ο εξορθολογισμός αρμοδιοτήτων - διαδικασιών, με την απλούστευση, κατάργηση, μεταφορά και/ή επιτάχυνσή τους.  

β) Η ενδυνάμωση της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, ώστε να επιτελέσουν απρόσκοπτα τον ρόλο τους στις σύγχρονες απαιτητικές συνθήκες.  

γ) Η άρση των περιττών διοικητικών βαρών για την αποσυμφόρηση του έργου τους.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης, επιδιώκεται η ενίσχυση της αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α. αναφορικά με τη διοίκηση των τοπικών τους υποθέσεων, κατ’ άρθρο 102 του Συντάγματος, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων στους Ο.Τ.Α., εφόσον διασφαλίζεται το δημόσιο συμφέρον και δεν ανακύπτει ζήτημα συνταγματικότητας ενόψει κρατικής φύσης αρμοδιοτήτων. »