Σαβ, 30 Σεπ 2023
Αρχική  > Περιφέρειες

Παραδόθηκε στους πολίτες η νέα σύγχρονη πεζογέφυρα επί της Λ. Μεσογείων στην Αγ. Παρασκευή

23/2/2022

Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων της Αγίας Παρασκευής έγινε χθες πραγματικότητα με την παράδοση στους πολίτες της νέας σύγχρονης πεζογέφυρας επί της Λ. Μεσογείων, στην περιοχή της Αγ. Παρασκευής (ύψος ΙΚΑ), η οποία κατασκευάστηκε με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και δημοπρατήθηκε και εκτελέστηκε από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

 

Τα εγκαίνια πραγματοποίησαν ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Γ. Καραγιάννης, παρουσία της Υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως και του Δημάρχου Αγ. Παρασκευής Β. Ζορμπά.

Στη λιτή  τελετή που ευλόγησε  ο Πατέρας Νικόλαος Αρχιερατικός  προϊστάμενος της Εκκλησίας Προφήτη Ηλία, παραβρέθηκαν οι  Βουλευτές  της ΝΔ Δ. Καιρίδης,  Θ. Ρουσόπουλος και Γ.  Κουμουτσάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης  Μεταφορών Β. Γιαννακόπουλος (επί δημαρχίας του οποίου επελέγη το συγκεκριμένο σημείο), ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας  Γ. Κεχρής, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Θ. Κατσιγιάννης, ο Εκτελεστικός Γραμματέας Γ. Σελίμης, ο πρώην δήμαρχος Αγ. Παρασκευής Γ. Σταθόπουλος, ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρείας, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Μεταφορών της Περιφέρειας Η. Δόλγυρας, ο σύμβουλος οδικής ασφάλειας της Περιφέρειας Κ. Λογοθέτης, στελέχη του Υπουργείου Υποδομών, των όμορων Δήμων και της Περιφέρειας.

Η νέα πεζογέφυρα είναι η τρίτη που ολοκληρώνεται από τις συνολικά 6 που κατασκευάζονται σε βασικούς οδικούς άξονες της Αττικής, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020 και είναι συνολικού προϋπολογισμού δημοπράτησης 13 εκ. ευρώ.

 

Ήδη έχουν παραδοθεί στην κυκλοφορία η πεζογέφυρα Αλίμου η οποία βρίσκεται στη Λεωφόρο Ποσειδώνος στη συμβολή της με την Καλαμακίου και η πεζογέφυρα στο ύψος του Παλαιού Φαλήρου, επί της Λεωφόρου Ποσειδώνος. 

Οι 6 πεζογέφυρες

Φορέας διαχείρισης της εν λόγω συγχρηματοδοτούμενης πράξης είναι η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Αττικής, ενώ οι πληρωμές διενεργούνται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης της Περιφέρειας Αττικής.

Συνολικά οι 6 πεζογέφυρες που προβλέπει το έργο βρίσκονται στα εξής σημεία: 1. Λεωφόρος Ποσειδώνος και Λεωφόρος Καλαμακίου, Άλιμος, 2. Λεωφόρος Κηφισίας και Πανόρμου, Αθήνα, 3. Λεωφόρος Μεσογείων και ΙΚΑ Αγίας Παρασκευής, Αγία Παρασκευή, 4. Λεωφόρος Αθηνών –Σχολές Προβατά, Χαϊδάρι, 5. Λεωφόρος Ποσειδώνος και Αφροδίτης, Παλαιό Φάληρο, 6. Λεωφόρος Αθηνών-Παλατάκι, Χαϊδάρι.

 

Γ. Πατούλης: «Ολοκληρώνουμε  έργα που είχαν κολλήσει για χρόνια στα «χαρτιά»

 

Στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης Αττικής έκανε λόγο για ένα σημαντικό έργο «που θα ενισχύσει την οδική ασφάλεια και θα διευκολύνει τη μετακίνηση των πεζών και των συμπολιτών μας με κινητικά προβλήματα, σε μια περιοχή κυκλοφοριακά επιβαρυμένη και επικίνδυνη, καθώς έχουν σημειωθεί πολλά ατυχήματα και δυστυχήματα» και πρόσθεσε πως προτεραιότητα της διοίκησης είναι να ολοκληρωθούν έργα  που είχαν κολλήσει για χρόνια στα «χαρτιά».  

 

«Επισπεύδοντας διαδικασίες και εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους, στόχος μας είναι να παραδώσουμε στους πολίτες της Αττικής υποδομές που δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα και προασπίζουν την ασφάλεια των πολιτών. Η Αττική περνάει σε μία νέα εποχή, σε αυτή του μέλλοντος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Στη συνέχεια ανέφερε πως στόχος είναι το συντομότερο δυνατόν να παραδοθούν στο κοινό και οι υπόλοιπες τρεις πεζογέφυρες που έχουν ενταχθεί στο της συγκεκριμένο πρόγραμμα, αυτές που είναι στη συμβολή Κηφισίας με την Πανόρμου, αλλά και στις δύο ακόμα στην περιοχή του Χαΐδαρίου, στις Σχολές Προβατά και στο Παλατάκι επί της Λ. Αθηνών.

 

« Με το έργο μας, προχωράμε με σταθερά βήματα στη δημιουργία ενός σύγχρονου, λειτουργικού και ασφαλούς οδικού δικτύου – μια βασική μας προτεραιότητα από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε τη διοίκηση» τόνισε και πρόσθεσε: « Σε αυτή την κατεύθυνση μοχλεύουμε κάθε διαθέσιμο πόρο για να αναβαθμίσουμε το οδικό δίκτυο που ανήκει στην αρμοδιότητα της Περιφέρειας, με εκτεταμένο πρόγραμμα δεκάδων χιλιομέτρων νέων ασφαλτοστρώσεων, διαγραμμίσεων και διευθέτησης νησίδων σε σημεία υψηλού κυκλοφοριακού φόρτου ή σε περιοχές στις οποίες δεν είχε πραγματοποιηθεί το παραμικρό έργο βελτίωσης του οδικού δικτύου – όχι μόνο σε απομακρυσμένους Δήμους, αλλά ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τους δρόμους γύρω από την Πλατεία Συντάγματος, όπου δεν είχε γίνει κάτι ανάλογο για περισσότερες από δύο δεκαετίες».

 

Παράλληλα, όπως υπογράμμισε ολοκληρώνεται το κομβικό έργο για την επαναχάραξη και τη βελτίωση της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών – Θηβών, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματος που χρηματοδοτείται μέσω ΠΕΠ Αττικής με προϋπολογισμό 24,5 εκ. ευρώ.

Επίσης είναι σε εξέλιξη παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στον φωτισμό των οδικών αξόνων της Αττικής , ύψους 33 εκ. ευρώ , που περιλαμβάνει την αντικατάσταση 22.000 φωτιστικών σωμάτων από νέας τεχνολογίας led, εκσυγχρονίστηκε το Κέντρο Ελέγχου και Διαχείρισης Κυκλοφορίας, ενώ πέρα

από τις πεζογέφυρες, δημιουργήθηκαν έξυπνες διαβάσεις, φιλικές σε άτομα με προβλήματα κινητικότητας και όρασης, εξωραΐστηκαν υπόγειες διαβάσεις πεζών σε κεντρικές λεωφόρους, ανανεώθηκαν φωτεινοί σηματοδότες, έργα με ορατά αποτελέσματα.

Στα 50 εκ. ευρώ ο προϋπολογισμός του νέου ΠΕΠ Αττικής για έργα οδικής ασφάλειας»

 

«Ο συνολικός προϋπολογισμός των παρεμβάσεων οδικής ασφάλειας, όπως αποτυπώθηκε στο κείμενο του νέου ΠΕΠ Αττικής 2021-2027, ξεπερνά τα 50 εκ. €» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε : «Αποτελεί σταθερή βούλησή μας να βρισκόμαστε δίπλα σε όλες τις δημοτικές αρχές, σε κάθε γειτονιά της Αττικής, αλλά και σε άμεση συνεργασία με την κυβέρνηση και τους αρμόδιους φορείς, για να εξασφαλίζουμε στους πολίτες μια καλύτερη ποιότητα ζωής, χωρίς αποκλεισμούς και εξαιρέσεις».

 

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης ευχαρίστησε θερμά και συνεχάρη τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, τη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας και τον Ανάδοχο του έργου, για την επιτυχή ολοκλήρωση και παράδοσή του στους πολίτες της Αγίας Παρασκευής και γενικότερα του Βόρειου Τομέα.