Πεμ, 27 Ιαν 2022
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Μεταφέρονται δημοτικά έργα ύδρευσης 222 εκατομ. από το “Τρίτσης” στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ

15/11/2021

Τη μεταφορά έργων ύδρευσης, ύψους 222 εκατ. ευρώ, από το Πρόγραμμα “Τρίτσης” στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ ( = Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη”), με ΚΥΑ που ακόμα βρίσκεται σε φάση υπογραφών, ανακοίνωσε ο Αναπληρωτης Υπ. Εσωτερικών, Στ. Πέτσας, στην 31η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΔΕΥΑ ( = Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης).

 

Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα από την επίσημη Ανακοίνωση του Υπουργείου:

« Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή της η Αυτοδιοίκηση –για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης– προκειμένου να υποστηριχθούν σοβαρές επενδύσεις στα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Όπως τόνισε, μόνο οι σχετικές προσκλήσεις στο Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” αθροίζουν πάνω από 650 εκατ. ευρώ. Προκειμένου, όμως, όπως υπογράμμισε ο κ. Πέτσας να μπορέσουν να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των Δήμων –οι οποίες είναι πολλαπλάσιες–  έχουν ήδη αναπτυχθεί οι απαραίτητες συνέργειες με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε έργα τα οποία έχουν ενταχθεί στο “Αντώνης Τρίτσης” να μεταφερθούν σε άλλα Προγράμματα.

Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, έχει ήδη συμφωνηθεί η μεταφορά έργων ύδρευσης –ύψους 222 εκατ. ευρώ– από το “Αντώνης Τρίτσης” στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ, μετά την έκδοση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία βρίσκεται στην τελική φάση των υπογραφών.  «Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι αυξάνει, αυτόματα, ο χρηματοδοτικός φάκελος του “Αντώνης Τρίτσης” για έργα ύδρευσης, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα», υπογράμμισε ο κ. Πέτσας.

Παράλληλα, προανήγγειλε αντίστοιχες συνέργειες και με το Ταμείο Ανάκαμψης –ιδίως για έργα αγροτικής οδοποιίας– οι οποίες, με τη σειρά τους, θα “απελευθερώσουν” επιπλέον χώρο στο Πρόγραμμα για έργα ύδρευσης και αποχέτευσης.

«Αυτό που χρειάζεται, πάνω από όλα, είναι ένα καλό πνεύμα συνεργασίας. Αυξάνουμε τον φάκελο του “Αντώνης Τρίτσης” κατά 222 εκατ. ευρώ άμεσα, κατά 225 εκατ. ευρώ σε επόμενο χρόνο και κατά επιπλέον 500 εκατ. ευρώ, με την αύξηση την οποία προβλέπουμε στο Πρόγραμμα σχετικά με την υπερδέσμευση (overbooking). Κάνουμε, δηλαδή, ό,τι μπορούμε προκειμένου να αυξήσουμε τον δημοσιονομικό χώρο για να καλύψουμε δικά σας έργα», ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, τονίζοντας τη σημασία για ώριμες προτάσεις και γρήγορη απορρόφηση των κονδυλίων. »