Πεμ, 02 Δεκ 2021
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Πρόγραμμα χρηματοδότησης 50.000 νέων θέσεων για βρέφη (Νομοσχέδιο)

24/9/2021
Το άρθρο 46 Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στη Βουλή, έχει ως αντικείμενο ένα « Πρόγραμμα χρηματοδότησης για τη δημιουργία νέων τμημάτων βρεφικής φροντίδας ».
 
Ειδικότερα, στην παρ.1 ορίζεται πως για τη δημιουργία νέων θέσεων για βρέφη σε υφιστάμενους ή νέους σταθμούς αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, με σκοπό την εξασφάλιση μίας θέσης για όλα τα βρέφη και την υποστήριξη των οικογενειών, το Υπουργείο υλοποιεί Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ΙΔΡΥΣΗ έως 50.000 ΝΕΩΝ ΘΕΣΕΩΝ για βρέφη σε όλη την επικράτεια. 
Στο πρόγραμμα χρηματοδότησης μπορεί να συμμετέχουν « ΙΔΙΩΤΕΣ, ΦΟΡΕΙΣ, ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ, Ν.Π.Δ.Δ. και Ν.Π.Ι.Δ. ». 
Η έναρξη του Προγράμματος γίνεται εντός του έτους 2022. 
 
Σύμφωνα με την παρ.2 του κατατεθέντος άρθρου, οι δαπάνες χρηματοδότησης βαρύνουν τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων και καλύπτονται από ενωσιακούς πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. 
 
Η παρ.3 προβλέπει πως η χρηματοδότηση καλύπτει ιδίως: α) εργασίες ανέγερσης, ανακαίνισης, επισκευής και διαμόρφωσης υφιστάμενων κτιριακών και εξωτερικών χώρων, οι οποίοι ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα στους δικαιούχους ή είναι παραχωρημένοι σε αυτούς κατά χρήση ή μισθωμένοι από αυτούς, τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές και υποστηρικτικές μελέτες και υπηρεσίες και β) το κόστος προμήθειας του απαραίτητου εξοπλισμού για τη λειτουργία των νέων θέσεων βρεφών.
 
Η Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) αναγράφει πως προκαλείται δαπάνη επί του κρατικού προϋπολογισμού, το ύψος της οποίας « σύμφωνα με το επισπεύδον Υπουργείο, εκτιμάται στο ποσό των 180 εκατ. ευρώ περίπου και είναι ουδέτερη δημοσιονομικά καθώς έχει ενταχθεί για χρηματοδότηση στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ».
 
Η Κυβέρνηση, στην Έκθεση ανάλυσης συνεπειών του άρθρου, σημειώνει ότι η έλλειψη σταθμών και θέσεων σε υφιστάμενους βρεφικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς αποκλειστικά για βρέφη (0 έως και 2,5 ετών) είναι σημαντική λαμβάνοντας υπόψη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 22.000 θέσεις για βρέφη ενώ για νήπια από 2.5 έως 4 οι θέσεις ανέρχονται σε 120.000. Μέσω κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα δοθεί χρηματοδότηση σε μια πλειάδα νομικών μορφών, για τη δημιουργία νέων θέσεων σε όλη τη χώρα με σκοπό την κάλυψη των αναγκών.
Στην ίδια Έκθεση αναγράφεται πως « παρόμοιο εργαλείο χρηματοδότησης είχε δημιουργηθεί για τη χρηματοδότηση των Δήμων για τη δημιουργία νέων σταθμών. Δεν υπάρχει προηγούμενο για χρηματοδότηση ιδιωτών. »
 
Μπορείτε να δείτε το κατατεθέν Νομοσχέδιο ΕΔΩ.