Παρ, 25 Σεπ 2020
Αρχική  > Ανάπτυξη - Μεταφορές  > Ανάπτυξη - Δημόσια έργα

Αναδρομικά χαράτσια για ημιυπαίθριους

17/2/2011
Μια δυσάρεστη έκπληξη θα περιμένει τους 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι έσπευσαν να «τακτοποιήσουν» πάνω από 700.000 παράνομα κλειστούς χώρους (ημιυπαίθριους, πιλοτές, αποθήκες, σοφίτες). Οι ιδιοκτήτες αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν νέα χαράτσια για δημοτικά τέλη και μάλιστα αναδρομικά, σε περίπτωση που -ανεξαρτήτως νομιμοποίησης- δεν είχαν δηλώσει τα επιπλέον τετραγωνικά τους μέτρα. Παράλληλα, θα κληθούν να καταβάλλουν και αυξημένο ΤΑΠ, χωρίς αναδρομικότητα, όμως, σε αυτή την περίπτωση. Οπως διευκρινίζεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Εσωτερικών, ήδη και πριν την ψήφιση του νόμου Μπιρμπίλη, για την επιβολή δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού συνυπολογιζόταν η επιφάνεια ημιυπαίθριων, πιλοτών κ.λπ., ενώ σε περίπτωση που εντοπιζόταν παρατυπία στη διάρκεια ενδεχόμενου ελέγχου μπορούσε να ζητηθεί από το δήμο η αναδρομική καταβολή τους. Κατά συνέπεια «παραμένει η δυνατότητα αναδρομικής επιβολής των προαναφερόμενων ανταποδοτικών τελών για τους χώρους που διατηρούνται, στην περίπτωση που ο δήμος δεν συνυπολόγιζε το εμβαδόν αυτών στην επιφάνεια των στεγασμένων χώρων των ακινήτων, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία».

Απαλλαγή

«Η απαλλαγή από την αναδρομική επιβολή άλλων επιβαρύνσεων, πέραν των ασφαλιστικών εισφορών δεν εκτείνεται στο τέλος καθαριότητας και φωτισμού και στα δυνητικά, ανταποδοτικά τέλη» τονίζεται συγκεκριμένα στην εγκύκλιο, καθώς -όπως διευκρινίζει- αυτό συμβαίνει λόγω του χαρακτήρα τους και του σκοπού για τον οποίο αυτά προορίζονται (αντάλλαγμα παρεχομένης υπ΄ αυτών υπηρεσίας). Η αναδρομική επιβολή τελών θα γίνει με το συντελεστή που ισχύει για την προβλεπόμενη από την οικοδομική άδεια χρήση και όχι βάσει της νέας χρήσης, όπως αυτή δηλώθηκε με αφορμή το νόμο Μπιρμπιλή.

Αναφορικά με το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί το καταβαλλόμενο ποσό για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που νομιμοποιούν ημιυπαίθριους, καθώς το τέλος αυτό υπολογίζεται επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, για τον προσδιορισμό της οποίας συνυπολογίζονται όλοι οι χώροι κύριας χρήσης, δηλαδή και οι χώροι που έχουν κλειστεί.

Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι «είναι δυνατή η επιβολή ΤΑΠ για τους ημιυπαίθριους που έχουν κλειστεί δεδομένου ότι με τη μετατροπή αυτών σε χώρους κύριας χρήσης αυξάνεται η επιφάνεια του ακινήτου, η οποία συνυπολογίζεται για τον προσδιορισμό της υποκείμενης στο φόρο αξίας». Στην περίπτωση αυτή, το ΤΑΠ επιβάλλεται από το χρόνο έναρξης ισχύος του νόμου Μπιρμπίλη (28 Απριλίου 2010), ή από την ημερομηνία μετατροπής της χρήσης του ημιυπαίθριου, σε περίπτωση που είναι μεταγενέστερη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νόμος για τους ημιυπαίθριους ξεκαθάριζε ότι απαλλάσσονται οι νομιμοποιημένοι χώροι από αναδρομικά πρόστιμα διατήρησης και ανέγερσης, φόρους μεταβίβασης και ασφαλιστικές εισφορές. Δεν γινόταν, όμως, καμιά αναφορά για τα δημοτικά τέλη που οι δήμοι τώρα θα διεκδικήσουν από τους ιδιοκτήτες αναδρομικά.

imerisia.gr