Δευ, 22 Ιουλ 2024
Αρχική  > Δήμοι  > Σέρρες

Πνευματικοί δημιουργοί των Σερρών

12/5/2021

Θωμάς Α. Τσιάπος φιλόλογος-παιδαγωγός

 

Θέμα: Η Αρχαία Ελληνική Γραμματεία (ένας κρυμμένος θησαυρός)

 

       Στο πλαίσιο της σειράς “ΚΛΑΣΣΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ” νιώθω ηθικό χρέος και εξαιρετική χαρά, για το πνευματικό δυναμικό της Σερραϊκής Κοινωνίας, να παρουσιάσω συνοπτικά και ενημερωτικά ένα υπέροχο δημιούργημα λόγου και πνεύματος.

     Γεννήτορας ο συμπολίτης μας Θωμάς Τσιάπος, φιλόλογος, παιδαγωγός που αφορά την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, έναν κρυμμένο θησαυρό όπως τον χαρακτηρίζει ο ίδιος.

    Έρωτας γνώσης και πνευματικής απόλαυσης από τα φοιτητικά του χρόνια, τον συνόδεψε σε όλη  την πορεία του σαν φιλόλογο παιδαγωγό στη Δημόσια Εκπαίδευση και μετά.

   Απ’ αυτόν τον έρωτα, όπως αναφέρει ο ίδιος, γεννήθηκε το υπέροχο αυτό πνευματικό δημιούργημα.

   Μεθοδικά και ασταμάτητα, μέσα από την υπέροχη διδακτική λειτουργία του φιλολόγου, καταχωρούσε με σημειώσεις και αποθήκευε τους θησαυρούς αυτού του μοναδικού ελληνικού πνεύματος.

     Κύριος σκοπός η μεταλαμπάδευση των υπέροχων προϊόντων του ελληνικού πνεύματος στη μαθητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία μας με το άνοιγμα της ψυχής των νέων μας στη γνώση του ανθρώπινου πολιτισμού, που είναι γέννημα του ελληνικού πνεύματος.

    Σπέρματα  μιας γνώσης που στην ωριμότητα πλέον γέννησαν αυτό το υπέροχο δημιούργημα για την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία.

     Εντρυφώντας με την διδασκαλία πάνω στα σπουδαία έργα των Ελλήνων και μελετώντας σπουδαία επιστημονικά συγγράμματα για τα προϊόντα του ελληνικού πνεύματος , πέτυχε με το έργο του ένα θαυμάσιο αποτέλεσμα.

     Δηλαδή με έναν καλαίσθητο τόμο να πετύχει ένα τέτοιο αποτέλεσμα ώστε να γίνει προσιτό, κατανοητό, εύληπτο, απολαυστικό στο περιεχόμενο και στο ύφος, το πνευματικό μεγαλείο του Ελληνικού πολιτισμού και για τη μαθητιώσα και σπουδάζουσα νεολαία μας, αλλά και για τον κάθε πολίτη οποιουδήποτε μορφωτικού επιπέδου, ώστε να γνωρίσει ευκολότερα και να απολαύσει πληρέστερα αυτούς τους θησαυρούς του ελληνικού πνεύματος, πάνω στους οποίους, όπως προανέφερα στηρίχτηκε ο πολιτισμός της ανθρωπότητας.

     Έτσι έχουμε: έπος, δραματική και λυρική ποίηση, φιλοσοφία, ιστοριογραφία, ρητορεία, επιστήμη με ένα πλήθος δημιουργημάτων αυτού του περιεχομένου.

     Δημιουργήματα και δημιουργοί (Όμηρος- τραγικοί ποιητές, λυρικοί ποιητές, Αριστοφάνης, Ίωνες φιλόσοφοι , Σωκράτης, Πλάτων, Αριστοτέλης, Λυσίας, Ισοκράτης, Δημοσθένης, Αρχιμήδης και πολλοί άλλοι) είναι ένας θησαυρός, δυστυχώς κρυμμένος για τον πολίτη μέσης  παιδείας.

     Η σπουδαιότητα του δημιουργήματος του φίλου και συναδέλφου Θωμά Τσιάπου έγκειται ακριβώς σ’ αυτό το κύριο θέμα και πρόβλημα.

     Να βοηθήσει δηλαδή όπως αναφέρει ο ίδιος, να απολαύσουν και να βγουν ωφελημένοι όχι μόνον οι επιστημονικοί μελετητές, αλλά ο κάθε πολίτης , αφού είναι ένα πόνημα γραμμένο με λιτό, ουσιαστικό και εύληπτο λόγο.

      Ένα τέκνο του πνευματικού έρωτα του συγγραφέα “κτήμα εσαεί” που δικαιώνει, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Θωμάς, στον πρόλογο τον κορυφαίο Μένανδρο, που πολύ όμορφα λέει:

Πάνω απ’ όλα τα βάσανα, τις ταραχές και τα πάθη, στέκεται η εικόνα της αληθινής ομορφιάς, τη γοητεία δηλαδή του ανθρώπου που είναι αληθινός άνθρωπος.

“Ως χαρίεν εστ’ άνθρωπος, αν άνθρωπος η”

 

 

 

Ζήσης Μητλιάγκας

Φιλόλογος