Κυρ, 01 Νοε 2020
Αρχική  > Νομαρχίες

Νομαρχία Ανατολικής Αττικής: Ομόφωνη απόφαση για ΧΥΤΑ Κερατέας

14/12/2010
Συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής το θέμα των επεισοδίων που ξεκίνησαν από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου με την είσοδο στο Οβριόκαστρο 3 μηχανημάτων και 1 φορτηγού του εργολάβου του ΧΥΤΑ, συνοδεία μεγάλης αστυνομικής δυνάμεως που απέκλεισε την περιοχή.
Ενημερώνοντας το Νομαρχιακό Συμβούλιο ο Νομάρχης Λ. Κουρής αναφέρθηκε εκτενώς στα επεισόδια του Σαββατοκύριακου και επεσήμανε ότι αν και είχε κληθεί στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Κερατέας Στ. Ιατρού τον ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να παραστεί γιατί είχαν ξεσπάσει και πάλι επεισόδια (βράδυ Δευτέρας) από επέμβαση των ΜΑΤ πολύ μακριά από τον χώρο των ΧΥΤΑ.
Στην ενημέρωσή του ο Νομάρχης Λ. Κουρής έκανε ειδικότερη αναφορά ότι παρά την απόφαση του Ειρηνοδικείου Λαυρίου, για αναστολή των εργασιών μέχρις εκδικάσεως των προσφυγών του Δήμου και των κατοίκων της Κερατέας, η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων αντί να περιορισθεί συνεχώς επεκτείνεται με αποτέλεσμα λίγο πριν την έναρξη του Νομαρχιακού Συμβουλίου τα επεισόδια να λαμβάνουν χώρα στις παρυφές της Κερατέας.
Με δεδομένες τις επανειλημμένες ομόφωνες αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου, με τις οποίες απορρίπτεται τεκμηριωμένα ο Περιφερειακός Σχεδιασμός στην Αττική, ο Νομάρχης τόνισε ότι πέραν της συμπαραστάσεως στους Δήμους Κερατέας και Λαυρίου, που συνενώνονται στο νέο Δήμο Λαυρεωτικής, είναι αναγκαία η εκτόνωση των εκρηκτικών συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί προκειμένου να αποφευχθούν χειρότερες καταστάσεις.
Όσοι επιχειρούν, κατέληξε ο Νομάρχης Λ. Κουρής, να μετατρέψουν τα σώματα ασφαλείας από δυνάμεις προστασίας των πολιτών σε δυνάμεις προστασίας των εργολάβων καταδικάζονται στην συνείδηση του πολίτη.
Στη συνέχεια πήραν τον λόγοι πολλοί Νομαρχιακοί Σύμβουλοι που αναφέρθηκαν στα γεγονότα του τελευταίου διημέρου στην Κερατέα και τόνισαν την ανάγκη συμπαράστασης στους κατοίκους της περιοχής που δοκιμάζονται.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής αποφάσισε ομόφωνα:

* Να συμπαρασταθεί στους πολίτες και τον Δήμο Κερατέας
* Να απαιτήσει την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων, μετά την δικαστική απόφαση για αναστολή εργασιών στο χώρο του ΧΥΤΑ
* Να ζητήσει την παρέμβαση της εισαγγελικής αρχής για τον σεβασμό των δικαστικών αποφάσεων που θα οδηγήσει σε εκτόνωση της εκρηκτικής κατάστασης που έχει δημιουργηθεί.


Στη συνέχεια το Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής, μετά από πρόταση του Νομάρχη Λ. Κουρή, αποφάσισε να διακόψει την συνεδρίασή του και να μεταβεί στη περιοχή του Οβριοκάστρου προκειμένου να συναντηθεί με τον Εισαγγελέα και τον επικεφαλή των αστυνομικών δυνάμεων.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε αργά χθές το βράδυ, με συμμετοχή και των Στ. Ιατρού, Δημάρχου Κερατέας και Κ. Λεβαντή, νεοεκλεγμένου Δημάρχου Λαυρεωτικής, και προτάθηκαν συγκεκριμένες ενέργειες, ούτως ώστε να μην συνεχισθεί η ένταση και τα επεισόδια των τελευταίων ημερών.