Πεμ, 25 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Ο Πέτσας ανέθεσε στον Πέτσα να υπογράφει τις χρηματοδότησεις προς Δήμους και Περιφέρειες (ΦΕΚ)

24/3/2021

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, με Απόφασή του που δημοσιεύθηκε στο Φ.Ε.Κ. Β’ 1064/19.3.2021, όρισε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών, Στέλιο Πέτσα, διατάκτη για δαπάνες του Υπουργείου που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η Απόφαση εκδόθηκε στηριζόμενη στην παρ.3 του αρ.37 του ν.4622/2019 (είναι ο πολυσυζητημένος Νόμος « Επιτελικό Κράτος »), ως ισχύει, όπου η Ν.Δ. έχει ψηφίσει ότι: 

« 3. Οι Υπηρεσιακοί Γραμματείς ορίζονται διατάκτες του προϋπολογισμού των Υπουργείων τους, εξαιρουμένων των δαπανών για τις οποίες Απόφαση του Υπουργού ορίζει διατάκτη τον ίδιο ή άλλο όργανο. (...) ».

 

Μπορεί σε κάποιους το ζήτημα του διατάκτη να ακούγεται “ακαταλαβίστικο” ή τεχνικό, αποτελεί όμως σημαντικό θέμα πολιτικής ουσίας. Με πολύ απλά λόγια, διαχρονικά σε περιπτώσεις έχει διαπιστωθεί πως το να είναι διατάκτης πολιτικός και όχι υπηρεσιακό στέλεχος, βολεύει πολύ ψηφοθηρικά και επικοινωνιακά, καθώς διάφορα οικονομικά έγγραφα δημοσιεύονται με το δικό του όνομα και έτσι π.χ. μπορεί να βγάζει καθημερινά Δελτία Τύπου ότι με δική του υπογραφή έγινε το ένα και το άλλο.  Έχει τον πλήρη έλεγχο του εάν, πότε, που και τι δίνεται από τα διαθέσιμα λεφτά, που σημαίνει ότι μπορεί “να λύνει και να δένει” με τρόπο ώστε οι Δήμοι να αισθάνονται και καλά υποχρεωμένοι που τους υπέγραψε τα ψίχουλα που δικαιούνται.   

Ποιος δεν έχει ακούσει στους Δήμους και στις Περιφέρειες για σκηνές του παρελθόντος - που κανείς στους ΟΤΑ δεν θα ήθελε να αναβιώσουν - με τα τηλέφωνα στο Δήμαρχο ότι τώρα ο Χ υπογράφει για το αίτημα επιχορήγησης του Δήμου σου, τώρα σου βγάζει τη χρηματοδότηση για φυσικές καταστροφές κλπ κλπ παλαιοκομματικά, με Αιρετούς να ζητιάνευαν μια υπογραφή από διαφόρους “wannabe βουλευτές” που πέρασαν από την κυβερνητική καρέκλα.

 

Μετά την ιστορική αναδρομή λοιπόν, ας περάσουμε ξανά στο παρόν.  

Με την προαναφερθείσα Απόφαση, « ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών ορίζει τον ίδιο ως διατάκτη του προϋπολογισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, κατά την έννοια της παρ.3 του αρ.37 του ν.4622/2019, σχετικά με τις πράξεις:

α. των μειζόνων κατηγοριών δαπανών του Ειδικού Φορέα 1007-206 (Γενική Γραμματεία Εσωτερικών & Οργάνωσης):

α.α. «23. Μεταβιβάσεις», πλην των Α.Λ.Ε. 2310802042 και 2310802897,

α.β. «29. Πιστώσεις υπό κατανομή», που αφορούν στις Συλλογικές Αποφάσεις Έργων (Σ.Α.Ε.) του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων ευθύνης της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Αναπτυξιακής Πολιτικής (Ειδικός Φορέας ΠΔΕ 16101003) και

β. των ειδικών προγραμμάτων και εργαλείων χρηματοδότησης και ενίσχυσης των Φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Εσωτερικών και Οργάνωσης.

2. Δικαίωμα υπογραφής εγγράφων στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της παρ.1, δύναται να ασκείται παράλληλα από την Υπηρεσιακή Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών. ».

 

Για να το πούμε απλά σε μια φράση για όσους δεν γνωρίζουν τους επιμέρους κωδικούς ΑΛΕ του Π/Υ, αυτός θα είναι διατάκτης για ό,τι χρήμα δίνεται προς τους ΟΤΑ (π.χ. από τους ΚΑΠ, από την τέως ΣΑΤΑ, από τη ΣΑΕ-055, απ’ τα “Τρίτσης”, “Φιλόδημος” κλπ).

 

Ήδη χθες ξεκίνησε η εφαρμογή της νέας (?) τακτικής. Με τελική υπογραφή Πέτσα βγήκε η Απόφαση επιχορηγήσεων στους Δήμους για ληξιπρόθεσμα, που τροποποίησε την Απόφαση του Νοεμβρίου, η οποία είχε τότε εκδοθεί με τελική υπογραφή της Υπηρεσιακής Γραμματέως (όπως αναλυτικότερα παρουσιάζει ο AIRETOS σε ξεχωριστό σημερινό κείμενο).