Σαβ, 31 Οκτ 2020
Αρχική  > Νομαρχίες

Συνάντηση του Νομάρχη Ηλείας Χ. Καφύρα με τον προϊστάμενο του ΤΑΠ Π. Βεργέτη για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων και πυρόπληκτων

8/12/2010
Συνάντηση είχε ο Νομάρχης Ηλείας και ο Αντινομάρχης Ε. Μπαλκάμος με τον Προϊστάμενο του ΤΑΠ Π. Βεργέτη για τα προβλήματα της οικιστικής αποκατάστασης σεισμόπληκτων και πυρόπληκτων της Ηλείας.

Ο Νομάρχης Ηλείας κ. Χαράλαμπος Καφύρας για το θέμα της οικιστικής αποκατάστασης των σεισμόπληκτων και των πυρόπληκτων, δήλωσε τα εξής:

«Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες αιτημάτων και διαμαρτυριών πυρόπληκτων και σεισμόπληκτων συμπολιτών μας.

Καταρχάς τονίζουμε ότι υπάρχει καθυστέρηση στα :

1. Αναπτυξιακό Σχέδιο Ανασυγκρότησης συνολικά του Ν. Ηλείας

2. Ειδικό Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Αποκατάστασης

3. Χωροταξικό και Περιβαλλοντικό πλαίσιο υποδομών και δικτύων αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.λπ.)

Επίσης θέλω να τονίσω ότι

* Ο ρυθμός οικιστικής αποκατάστασης είναι μικρός και κυρίως στα σεισμόπληκτα ( εγκρίσεις δωρεάν κρατικής αρωγής στα 33%) και στα λοιπά κτίρια των πυρόπληκτων.

* Η χρηματοδότηση είναι ανεπαρκής διότι εκκρεμεί η καταβολή ποσού της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής της τάξεως των 15.000.000€ περίπου για την αποκατάσταση των σεισμόπληκτων ενώ το θέμα της χρηματοδότηση των πυρόπληκτων είναι επαρκής λόγω της ροής πιστώσεων για το πρόγραμμα της οικιστικής αποκατάστασης τους από το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ).

* Εκκρεμεί η έκδοση ΚΥΑ για τη ρύθμιση της χορήγησης Δωρεάν Κρατικής Αρωγής σε πληγέντα κτίσματα και από προγενέστερους σεισμούς

* Απαιτείται επιπλέον στελέχωση του ΤΑΠ

* Αν συνεχίσουν οι σημερινοί ρυθμοί αποκατάστασης το πρόγραμμα θα κρατήσει άλλα 5-7 χρόνια

Πιστεύω ότι άμεσα πρέπει να προχωρήσει η κυβέρνηση στην χρηματοδότηση πιστώσεων για το πρόγραμμα οικιστικής αποκατάστασης των σεισμόπληκτων, με το ποσό των 15.000.000€ που απαιτούνται άμεσα, όπως ανάλογη χρηματοδότηση είχε κάνει στο τέλος του 2009.

Τέλος θέλω να αναφερθώ σε αλλα 3 ζητήματα:

- Πρεπει να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση και να δοθεί λύση στο πρόβλημα. της δίωξης των πυροπαθών και του καταλογισμού από τη ΔΟΥ σε βάρος όσων έλαβαν το επίδομα των 3.000€ και 10.000€ και μάλιστα φτάνουν μέχρι και σε κατασχέσεις της περιουσίας τους

- Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην κατάθεση του Νομοσχεδίου για την Ανασυγκρότηση της πυρόπληκτης Ηλείας στη Βουλή, με κύριες κατευθύνσεις την εγγύηση των κεκτημένων της ζωής των Ηλείων, την ταχεία ολοκλήρωση της οικιστικής ανασυγκρότησης, της αναγέννησης της υπαίθρου, την παραγωγική ανασυγκρότηση, την στήριξη της απασχόλησης, την αναβάθμιση των υποδομών και την εκτέλεση μεγάλων έργων ώστε να αναζωογονηθεί ο Νομός μας.

- Πρέπει να ενεργοποιηθεί το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ)το ταμείο που κατατέθηκαν τα χρήματα των πυρόπληκτων πέραν των 16.000.000 € που διατέθηκαν τον Οκτώβριο ώστε να αποκατασταθούν οι υποδομές και τα δίκτυα των πυρόπληκτων περιοχών.».