Τετ, 19 Ιαν 2022
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Εκλογικός Νόμος – ΚΕΔΕ: Οι συγκεκριμένες προτάσεις της Παράταξης “Νέα Αυτοδιοίκηση”

5/2/2021

Τις θέσεις της Παράταξης “Νέα Αυτοδιοίκηση” ανέπτυξε στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο Επικεφαλής της, Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης.

Όπως θα δείτε, ενημέρωσε ότι είχε ήδη προηγηθεί σύγκληση της Παράταξής τους για την επεξεργασία και ετοιμότητα θέσεων. Μίλησε συγκεκριμένα, χωρίς αμφίσημες διατυπώσεις, μάλιστα δεν περιορίστηκε σε στείρα αποδοχή ή άρνηση παραμέτρων του Ν/Σ, αλλά πρότεινε επιπλέον το κάτι διαφορετικό ώστε να επιτευχθούν κοινά σημεία λύσεων.

O AIRETOS κατέγραψε τα σημαντικότερα αποσπάσματα:

 

- Θεωρούμε όλοι ότι το προηγούμενο εκλογικό σύστημα είτε θα πούμε απέτυχε είτε δεν πέτυχε το στόχο του. Ούτε καν τη Δημοκρατία που ευαγγελίστηκε ότι θα φέρει, δεν έφερε στις κοινωνίες μας.

- Να πω, επίσης, ότι η θέση της Παράταξής μας ήταν ότι η Κυβέρνηση, προσπαθώντας να λύσει το γόρδιο δεσμό, στρέβλωσε ακόμα περισσότερο το σκηνικό.

- Άρα, είναι επιτακτική ανάγκη η ψήφιση ενός καινούριο εκλογικού συστήματος και εγκαίρως. Βέβαια δεν ήταν της στιγμής, κατά την άποψή μου. Επείγουν τα άλλα θέματα που έβαλε και ο Πρόεδρος. Επείγει να δούμε τι θα γίνει με τις Αποκεντρωμένες, τι θα γίνει με την καταστατική θέση, τι θα γίνει με τις αρμοδιότητες των ΟΤΑ. Αλλά εν πάση περιπτώσει ένα από όλα αυτά θα έπρεπε να είναι και ο εκλογικός νόμος, ίσως μετά απ’ αυτά.

- Εμείς συνήλθαμε ως Παράταξη. Προσπαθήσαμε πολύ γρήγορα να διαμορφώσουμε θέσεις και είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και άλλες προτάσεις. Νομίζω ότι θα καταθέσουμε και 2-3 σκέψεις, που δεν έχουν κατατεθεί.

 

- Προφανώς στα 5 χρόνια είμαστε σύμφωνοι

- Στο κομμάτι του αριθμού των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων, η άποψή μας είναι είτε να παραμείνουν στον αριθμό ως έχει τώρα είτε να υπάρξει μια μικρή μείωση έτσι όπως το έβαλε και ο Πρόεδρος.

- Στο όριο που μπαίνει για την είσοδο στο Δημοτικό Συμβούλιο, κατά κανόνα είμαστε σύμφωνοι.

 

- Η άποψή μας είναι ότι είναι σωστό να πηγαίνουμε στο B’ γύρο. Άρα, σωστό να υπάρχει το 50 %.  Αν όμως, η Κυβέρνηση επιμείνει στο 43%, νομίζω ότι μπορούν να υπάρξει – και εδώ είναι μια πρόταση δική μας – μια ξεχωριστή δικλείδα, για να είναι πιο αναλογικό:

1) Το ένα είναι αυτό που το έβαζε και η ίδια η Κυβέρνηση, να υπάρχει μια διαφορά από τον 2ο Συνδυασμό. Δεν μπορεί, δηλαδή, 43% ο ένας – 42% ο άλλος, και να κερδίζει ο πρώτος χωρίς B’γύρο. Είναι λάθος. Οι 5 μονάδες ή ακόμα περισσότερες, είναι λόγος να μην διεξαχθεί 2ος γύρος.

2) Το 2ο που θα έπρεπε να γίνει επίσης, είναι ότι κατά την άποψή μας, το 43% δεν πρέπει να βγάζει κατευθείαν το 60% των Δημοτικών Συμβούλων. Θα έπρεπε να πάει κλιμακωτά. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι από το 43 μέχρι το 50, παίρνει ένα άλλο 10% και βγάζει τους αντίστοιχους Συμβούλους. Δηλαδή το 43 βγάζει το 53% των Συμβούλων. Έχει έτσι μια δυνατότητα να έχει την πλειοψηφία στο Δ.Σ., η οποία να κλιμακώνεται όσο μεγαλώνει αυτό το ποσοστό, για να φθάσει στο 50 και να πας στα 3/5.

Με αυτά τα δύο (τη διαφορά μεταξύ των δύο και την κλιμάκωση) θα μπορούσαμε να βγάλουμε ένα σύστημα που θα’ ναι στη λογική της Κυβέρνησης, αλλά θα’ ναι καλύτερο από αυτό που προτείνεται τώρα, πιο δημοκρατικό κατά την άποψή μου, με δεδομένο ότι η άποψη η δική μας, συνολικά, ήταν στο 50%.

 

- Για την ποσόστωση των φύλων: Αντιλαμβάνομαι τα προβλήματα των Συνάδελφων της επαρχίας και – επειδή μίλησα με πολλούς – καταλαβαίνω πόσο δύσκολο είναι και το 33%. Θα ήταν οπισθοχώρηση, όμως, για όλους μας και για τη Χώρα το 40 %.

 

- Για την προθεσμία να κλείνουν τα ψηφοδέλτια την 30ης Ιουνίου: Είναι λογικό να έχουμε χρόνο μπροστά μας από τη στιγμή που θα κλείσουν τα ψηφοδέλτια, όμως είναι κακή στιγμή διότι είναι το καλοκαίρι. Θα έλεγα, για να προσεγγίσουμε τη θέση που υπάρχει μες στο Νόμο της Κυβέρνησης, θα μπορούσε να γίνει το εξής:

Να πούμε ότι καταθέτουν οι Συνδυασμοί τον ελάχιστο δυνατό αριθμό, άρα κλείνουμε ποιοι Συνδυασμοί θα πάρουν μέρος στις εκλογές. Και μένει ανοιχτός ο υπόλοιπος αριθμός για να συμπληρωθεί μέχρι 31 Αυγούστου ή 5 Σεπτεμβρίου. Νομίζω ότι αυτό τα συγκεντρώνει και τα δύο.

 

- Θεωρώ πολύ μεγάλο τον αριθμό των Υποψηφίων Συμβούλων. Δηλαδή το 120 % ή το 200 % στα διαμερίσματα, είναι πολύ μεγάλος αριθμός. Είναι πάρα πολύ δύσκολο κανείς να το συγκεντρώσει, ακόμα κι αν είναι Δημοτική Αρχή, ακόμα κι αν έχει ένα κόμμα πίσω του. Νομίζω ότι ένα ποσοστό μέχρι τα 100 %, που είχαμε στις προ-προηγούμενες εκλογές, είναι υπεραρκετό για αυτή τη διαδικασία.

 

- Είμαστε ανοιχτοί να ακούσουμε άλλες προτάσεις, να συνδιαμορφώσουμε απόψεις και έχει πολύ μεγάλη σημασία που το κάνουμε τώρα, ώστε να μπορέσουμε πραγματικά την άλλη βδομάδα να είμαστε όλοι σοφότεροι σε αυτή τη διαδικασία.