Παρ, 26 Φεβ 2021
Αρχική  > Δήμοι

Τι θα ζητήσει σήμερα η ΚΕΔΕ από τη νέα ηγεσία του ΥΠΕΣ

14/1/2021

Συνάντηση θα πραγματοποιήσει σήμερα Πέμπτη 14 Ιανουαρίου η ΚΕΔΕ με τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, δηλαδή τον Υπουργό, Μάκη Βορίδη, και τον αρμόδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση Αναπληρωτή Υπουργό, Στέλιο Πέτσα.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τη σχετική Ανακοίνωση, η συνάντηση θα γίνει με «το Προεδρείο» της ΚΕΔΕ. Υπενθυμίζεται ότι στο Προεδρείο όλοι οι Αιρετοί είναι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

 

Χθες Τετάρτη 13 Ιανουαρίου συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΚΕΔΕ, δηλαδή το όργανο όπου μεταξύ άλλων συμμετέχουν και οι Επικεφαλής των υπόλοιπων Παρατάξεων του Δ.Σ.

Στη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου, προανήγγειλε την συνάντηση του Προεδρείου, αναφέροντας ότι « θα θέσουμε τα βασικά θέματα που πρέπει άμεσα να βρουν λύσεις (...) θα θέσουμε, μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα θέματα:

- « Πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”

Θα πρέπει να δούμε εκ νέου το όλο πρόγραμμα, αφού η έλλειψη πλαφόν αλλά και συγκεκριμένης στόχευσης σε κάποιες προσκλήσεις, έχει ήδη δημιουργήσει ζητήματα. Με τον επανασχεδιασμό, θα πρέπει να διασφαλίσουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των Δήμων.

- Νέο ΕΣΠΑ – Ταμείο Ανάκαμψης

Ετοιμάζουμε υπόμνημα προς τους αρμόδιους Υπουργούς και προς τον Πρωθυπουργό με τις απόψεις μας για τον αυτοτελή ρόλο διαχείρισης που θα πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

- Κινητικότητα

Δυστυχώς δεν έγιναν δεκτές οι προτάσεις της ΚΕΔΕ. Τα έντονα παράπονα από πολλούς Δήμους της χώρας είναι πλέον καθημερινά, αφού κυριολεκτικά έχουν αποψιλωθεί από υπαλλήλους και αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους.  Η ΚΕΔΕ επαναφέρει τις προτάσεις της για την απαίτηση της “σύμφωνης γνώμης του Δημάρχου”.

- Αρμοδιότητες

Σε συνέχεια των αποφάσεων που πήραμε στις συνεδριακές διασκέψεις, θα επιμείνουμε στο ξεκαθάρισμα, τους πόρους και το προσωπικό για τις νέες αρμοδιότητες.
Έπεται ο νέος κώδικας για την Αυτοδιοίκηση και ο νέος εκλογικός νόμος.

- Είσπραξη νέου φόρου Ακίνητης Περιουσίας από τους Δήμους

Η πρόσφατη μελέτηπου εκπονήθηκε από τη diaNEOsis για την απευθείας απόδοση μέρους του ΕΝΦΙΑ έχει ενδιαφέρον, όμως θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω συζήτηση. »

 

« Συνεχίζουμε τις επαφές μας με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και τη νέα ηγεσία υπό τον Υπουργό Κώστα Σκρέκα, για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της ανακύκλωσης και των Φορέων Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Τέλος περιμένουμε το νέο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις, “το νέο 4412”. Πρέπει οι Δήμοι να μπορούμε να λειτουργούμε με διαφάνεια, ταχύτητα και αποτελεσματικότητα », δήλωσε ο Δ. Παπαστεργίου.

 

Η νέα ηγεσία του Εσωτερικών θα παρακολουθήσει το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ για τη νέα χρονιά, στις 20 Ιανουαρίου.