Κυρ, 01 Νοε 2020
Αρχική  > Νομαρχίες

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το εναρκτήριο μάθημα της Ενεργειακής Ακαδημίας του Άη Στράτη

12/10/2010
Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το εναρκτήριο μάθημα της Ενεργειακής Ακαδημίας του Άη Στράτη, στο νησί του Άη Στράτη, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και την Ενεργειακή Ακαδημία του Πράσινου Νησιού SAMSO, της Δανίας, το οποίο είναι απόλυτα αυτάρκες ενεργειακά από ανανεώσιμες πηγές και μόνο.
Κατά τη διάρκεια του μαθήματος έγινε ζωντανή σύνδεση με το νησί SAMSO. Παρουσιάστηκαν από τον Καθηγητή, Jan Jαntzen, της ενεργειακής ακαδημίας του SAMSO, ενδιαφέρουσες εμπειρίες από τα έργα στο εν λόγω νησί.
Οι εκπρόσωποί του Πανεπιστημίου Αιγαίου Δρ. Θ. Λίλας και Α. Βατίστας, παρουσίασαν τεχνολογικές λύσεις για το σχέδιο του πράσινου νησιού και συντόνισαν τη σχετική αναλυτική συζήτηση.

Στην πολύ γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση που έγινε, οι ερωτήσεις από πλευράς Δανών, επικεντρώθηκαν στα σημαντικά και πολλαπλασιαστικά του πρωτοποριακού και καινοτόμου αυτού έργου, ενώ μετέφεραν την εμπειρία τους απαντώντας στις ερωτήσεις που τέθηκαν.
Οι κάτοικοι, καθηγητές, και μαθητές του Αγίου Ευστρατίου, συμμετείχαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συζήτηση, θέτοντας πολλές ερωτήσεις στον Δρ. Jan Jαntzen, επικεντρώνοντας περισσότερο σε ερωτήματα για το αν υπήρξαν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τα έργα στο Σάμσο, στη συνεργασία μεταξύ των φορέων υλοποίησης και των κατοίκων και τέλος στο νέο τρόπο ζωής μετά την υλοποίηση του έργου και στο οικονομικό όφελος ή επιβάρυνση των κατοίκων.

Το μάθημα της Ενεργειακής Ακαδημίας στον Αη Στράτη μαγνητοσκοπήθηκε από Γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο, ενώ εκπρόσωποι του Νορβηγικού νησιού Utsira (στο οποίο επίσης υλοποιούνται έργα πράσινης ανάπτυξης), επικοινώνησαν και εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων με τους κατοίκους του Αγίου Ευστρατίου και τους συμμετέχοντες στο έργο.
«Το έργο «Αη Στράτης – Πράσινο Νησί, ανοίγει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης για το νησί του Αγίου Ευστρατίου , αφού είναι μια καινοτομία που εφαρμόζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα και από τις ελάχιστες στην Ευρώπη. Παρακολουθούμε με μεγάλο ενδιαφέρον την υλοποίηση και εφαρμογή του προγράμματος, με σκοπό να μεταγγίσουμε τις περιβαλλοντικές καινοτομίες και στα άλλα νησιά του Βορείου Αιγαίου», δήλωσε σχετικά ο Νομάρχης Λέσβου, Παύλος Βογιατζής.