Δευ, 15 Ιουλ 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Μεταφορά ΕΝΦΙΑ στους Δήμους: Δηλώσεις Θεοδωρικάκου και Λιβάνιου

14/12/2020

Στο θέμα της μεταφοράς του ΕΝΦΙΑ στους Δήμους επέλεξαν να αναφερθούν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Εσωτερικών, Π.Θεοδωρικάκος και Θ.Λιβάνιος, κατά τις παρεμβάσεις τους στη συνεδριακή διαδικασία της ΚΕΔΕ για τους Δήμους της ΠΕΔ Αττικής, που πραγματοποιήθηκε την 11η Δεκεμβρίου.

Ο AIRETOS κατέγραψε και σας ενημερώνει για τις σχετικές δηλώσεις τους:

Π. ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ

« (…) η δική μου σκέψη, και ασφαλώς και η σκέψη του Πρωθυπουργού είναι αυτή, να ενισχύσουμε περαιτέρω την Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες, τόσο τους Δήμους όσο και τις Περιφέρειες, και αυτή η ενίσχυση αρμοδιοτήτων θα συνοδευτεί από αντίστοιχη ενίσχυση σε πόρους οικονομικούς και σε προσωπικό.

Ενώ πιστεύω ότι μια βασική στόχευση που πρέπει να έχετε και εσείς ως Αυτοδιοίκηση αλλά και η Κυβέρνηση, γιατί έχει αποτελέσει προγραμματική της δέσμευση και έχει ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό και στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή τις πρώτες ημέρες, θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης και η παραχώρηση των αντίστοιχων εργαλείων για να το κάνει αυτό. Εν προκειμένω αναφέρομαι στη σκέψη και ιδέα να μεταφερθεί σταδιακά ο ΕΝΦΙΑ στην Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να καλύπτονται με αυτόν τον τρόπο το σύνολο των ουσιαστικών της αναγκών. (...) »

Θ. ΛΙΒΑΝΙΟΣ

« (...) Να καταλήξουμε σε λύσεις, οι οποίες είναι ρεαλιστικές και μέσα στο πλαίσιο που ζούμε. Η Χώρα πέρασε μια 10ετή κρίση, πέρασε δύσκολες περιόδους, ήρθε “καπάκι” το 2020 μια ακόμα δυσκολότερη θα έλεγα κρίση, γιατί επιβάρυνε και τις ζωές μας όλων ανεξαιρέτως. Πρέπει να σχεδιάσουμε με ορίζοντα και με τις αντοχές που υπάρχουνε τώρα.  Να συζητήσουμε και για το οικονομικό της Αυτοδιοίκησης, δεν έχω καμία αντίρρηση.  Nα οραματιζόμαστε ότι κάπου εδώ δίπλα τυπώνονται λεφτά και θα μοιραστούνε, όταν και το ίδιο το Κράτος κάνει μεγάλες οικονομίες σε πολλά πράγματα, δεν είναι εύκολο, πρέπει όλοι να ωριμάσουμε. Να δούμε τους πόρους μας που έχουμε.

Kαι επειδή άκουσα και το εξής, για να’ μαστε ξεκάθαροι:

το είπε ο Υπουργός ότι η ωρίμανση της Αυτοδιοίκησης θα είναι η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ πιθανόν στην Αυτοδιοίκηση, το οποία πρέπει να το δούμε σε βάθος χρόνου και τα λοιπά.

Μη νομίζετε ότι θα υπάρχουν και οι ΚΑΠ όπως είναι σήμερα και ο ΕΝΦΙΑ και θα πάρετε διπλάσια λεφτά ξαφνικά. 

Προφανώς μιλάμε για ένα άλλο μοντέλο λήψης και χρήσης των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης.

Αλλά αυτό όμως είναι πιο πίσω, είναι σημαντικό, θα το δούμε κι αυτό με την ΚΕΔΕ (...) »

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε όλες τις τοποθετήσεις πολιτικής ηγεσίας Υπουργείου Εσωτερικών και Αιρετών, στο video ΕΔΩ