Δευ, 15 Ιουλ 2024

Covid-19: Test από την Οξφόρδη ανιχνεύει τον κορονοϊό σε 5 λεπτά

3/11/2020

Ένα νέο, ακόμα πιο γρήγορο τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, παρουσίασε στην εκπομπή «από τις έξι» της ΕΡΤ ο Αχιλλέας Καπανίδης, Καθηγητής Βιοφυσικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και μέλος της ερευνητικής ομάδας που αναπτύσσει το τεστ.

Όπως δήλωσε ο δρ. Καπανίδης, ενώ οι συνάδελφοί του στην Οξφόρδη εργάζονται πυρετωδώς για το εμβόλιο, η δική του ομάδα, στην οποία συμμετέχουν δύο Έλληνες, επικεντρώνεται στην έρευνα για ένα γρήγορο τεστ.

«Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στο εμβόλιο και μέχρι το τέλος της χρονιάς θα ξέρουμε αν έχει δουλέψει ή όχι. Η δική μου ομάδα εργάζεται στην έρευνα για ένα γρήγορο τεστ. Στην ερευνητική ομάδα είμαστε δύο Έλληνες, ένας εξαιρετικός φοιτητής, ο Νικόλας Ιαέλλης, κι εγώ. Η βασική ιδέα μάλιστα για την ανάλυση των αποτελεσμάτων ώστε να κάνουμε την ταυτοποίηση του ιού ανήκει σε αυτόν.

»Η δική μας μέθοδος είναι πολύ διαφορετική από τη μοριακή μέθοδο, η οποία δίνει αποτελέσματα σε μερικές ώρες. Και ο λόγος που γίνεται αυτό είναι ότι δεν βλέπουμε το RNA του ιού, αλλά τα σωματίδιά του απευθείας. Πώς γίνεται αυτό; Έχουμε κάποια κομματάκια DNA που φθορίζει, τα οποία κολλάνε πολύ γρήγορα, μέσα σε δευτερόλεπτα, πάνω στα σωματίδια του ιού. Έτσι οι ιοί κολλάνε πάνω σε μια επιφάνεια γυαλιού και μπορούμε να τους φωτογραφίσουμε ουσιαστικά με ένα ευαίσθητο μικροσκόπιο.
Μετά οι εικόνες αυτές του ιού, που μοιάζουν με τα αστέρια στον ουρανό τη νύχτα -με αποστάσεις βέβαια εκατομμυριοστά του μέτρου- αναλύονται από ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, το οποίο έχει δει σωματίδια του κορονοϊού, και μπορεί να τα ξεχωρίσει από τα σωματίδια του ιού της γρίπης ή από τα αρνητικά δείγματα. Όλη αυτή η διαδικασία είναι πολύ πιο γρήγορη από τις υπάρχουσες μεθόδους.

»Όσον αφορά στο κόστος, θα είναι μικρό, μικρότερο από τις τιμές των σημερινών τεστ και θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα μπορεί να απορροφηθεί από αυτούς που θα το προσφέρουν, ίσως κάποια αεροδρόμια, μεγάλοι εργοδότες… Όσο περισσότερο μεγαλώνει η κλίμακα, θα πέφτει και η τιμή του. Θα δημιουργηθεί μια εταιρεία μέσω του Πανεπιστημίου που θα αναπτύξει την τεχνολογία με αυτόν τον στόχο. Να αναπτύξει κάποιον ανιχνευτή – όχι το μικροσκόπιο που χρησιμοποιούμε αυτή τη στιγμή.

 Πηγή: https://www.ert.gr