Τα αποτελέσματα χιλιάδων μετρήσεων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων τώρα και στην οθόνη του κινητού μας.
Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) παρουσιάζει τη νέα εφαρμογή “e-κεραίες” για κινητά τηλέφωνα και συσκευές με στόχο την αξιόπιστη ενημέρωση για τις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε κεραίες.
Πρόκειται για μια εύχρηστη εφαρμογή με την οποία ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει τα αποτελέσματα των μετρήσεων που έχουν γίνει σε σταθμούς κεραιών. Ενεργοποιώντας τη δυνατότητα εύρεσης τοποθεσίας στη συσκευή ο χρήστης βλέπει τις μετρήσεις στις κεραίες γύρω από το σημείο όπου βρίσκεται. Επίσης, μπορεί να δει μετρήσεις για άλλη περιοχή της επιλογής του, μετακινώντας την πινέζα και κάνοντας κλικ σε οποιοδήποτε σημείο του χάρτη ή συμπληρώνοντας στη φόρμα αναζήτησης την Περιφέρεια, την Περιφερειακή Ενότητα και τον Δήμο ή τον ταχυδρομικό κωδικό της περιοχής που τον ενδιαφέρει.
Η εφαρμογή, η βάση δεδομένων της οποίας είναι διαθέσιμη και στους ιστότοπους eeae.gr και gov.gr, περιλαμβάνει μετρήσεις από το έτος 2008 έως σήμερα και ανανεώνεται συστηματικά με την καταχώριση κάθε νέας μέτρησης.
Τα αποτελέσματα παρουσιάζονται σε διαγράμματα σε σύγκριση με τα ισχύοντα όρια ασφαλούς έκθεσης. Φωτογραφικό υλικό, σημεία μετρήσεων και ειδικότερες πληροφορίες για κάθε κεραία είναι επίσης διαθέσιμα στους χρήστες.
Με την εφαρμογή ‘e-κεραίες’ η ενημέρωση για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία γίνεται πιο εύκολη από ποτέ. Οι χρήστες της εφαρμογής μπορούν να:
- ενημερωθούν για τις κεραίες, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία και την έκθεση σε αυτά, μέσω επεξηγηματικών άρθρων,
- έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Παρατηρητήριο Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων, μέσω του οποίου παρουσιάζονται σε πραγματικό χρόνο (on-line) τα επίπεδα της ακτινοβολίας σε όλη τη Χώρα,
- υποβάλλουν στην ΕΕΑΕ οποιοδήποτε ερώτημα σχετικά με την εφαρμογή ή τις μετρήσεις.
Αναλυτική περιγραφή της εφαρμογής ‘e-κεραίες’ είναι διαθέσιμη στη σελίδα www.ekeraies.gr.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε iOS και Android.
Η εφαρμογή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «ΑΥΡΑ-Αξιολόγηση των δραστηριοτήτων σε εθνικό επίπεδο για την προστασία από τις ιοντίζουσες και τις μη ιοντίζουσες ακτινοβολίες - Δράσεις ευαισθητοποίησης» (Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας, Δράση Στρατηγικής Ανάπτυξης Ερευνητικών και Τεχνολογικών Φορέων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020» που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης).