Πεμ, 03 Δεκ 2020
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Ιωάννης Δ. Ταγκαλέγκας*: Ασπίδα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, η ατομική ευθύνη και η κοινωνική μας συμπεριφορά

7/5/2020

* Δήμαρχος Λεβαδέων

 

Η πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνουμε εξαιτίας της πανδημίας απαιτεί συλλογικές και αλληλέγγυες δράσεις, αλλά και άμεσες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις της Πολιτείας για την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Η χώρα μας μέχρι τώρα έχει καταφέρει να ανταποκριθεί με επιτυχία στη νέα πραγματικότητα, πετυχαίνοντας τον περιορισμό της διασποράς του ιού στον πληθυσμό. Αυτή η επιτυχία οφείλεται αφενός στην υπευθυνότητα των πολιτών, οι οποίοι ακολούθησαν τις συστάσεις των ειδικών και αφετέρου στην έγκαιρη αντίδραση του συνόλου του κρατικού μηχανισμού.   

Το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης με γνώμονα την προστασία των πολιτών  προχώρησε στη λήψη περιοριστικών και προστατευτικών μέτρων. Ο Δήμος μας στο πλαίσιο αυτό υλοποίησε μια σειρά ενεργειών και δράσεων που στόχευαν στην κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών, τη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τη διευκόλυνση των επιχειρηματιών και την παροχή υπηρεσιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα:

·         Απαλλαγή από τα τέλη καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού των επιχειρήσεων που έχουν διακόψει ή περιορίσει υποχρεωτικά τη λειτουργία τους.

·         Απαλλαγή από την καταβολή τροφείων στους βρεφονηπιακούς/παιδικούς σταθμούς και διδάκτρων του Δημοτικού Ωδείου, αλλά και από την καταβολή μισθωμάτων σε κυλικεία εντός σχολικών μονάδων και εντός κοιμητηρίων.

·         Εξυπηρέτηση των δημοτών με κατ’ οίκον διανομή από τις Υπηρεσίες του Δήμου σε φαρμακευτικό υλικό και ειδών πρώτης ανάγκης.

·         Κατ’ οίκον διανομή συσσιτίου, τροφίμων και φαρμάκων στους δικαιούχους των Κοινωνικών Δομών του Δήμου Λεβαδέων.

·         Εντατικοποίηση των επισκέψεων σε οικίες ηλικιωμένων και ανήμπορων ατόμων μέσω του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι».

·         Διανομή ηλεκτρονικού εξοπλισμού (tablets) σε μαθητές της Α’θμιας και Β’θμιας Εκπαίδευσης για την πραγματοποίηση μαθημάτων εξ αποστάσεως.

·         Δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής στήριξης για την αντιμετώπιση ζητημάτων ενδοοικογενειακής βίας.

·         Παράταση πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών στο Δήμο.

·         Απολύμανση των κεντρικών δρόμων και των γειτονιών της πόλης, των Κοινοτήτων του Δήμου, καθώς και όλων των δημοτικών κτηρίων και κτηρίων όπου στεγάζονται άλλες δημόσιες Υπηρεσίες (Αστυνομία, Δικαστήρια, Πυροσβεστική, κλπ)

·         Απόλυτη εφαρμογή του μέτρου για την ασφαλή λειτουργία των λαϊκών αγορών.

·         Καθιέρωση διπλής βάρδιας αποκομιδής των απορριμμάτων από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου και εφοδιασμό των εργαζομένων καθαριότητας με φόρμες, γάντια, μάσκες, γυαλιά και αντισηπτικό υγρό, όπως και των υπολοίπων εργαζομένων του Δήμου.

·         Δημιουργία ενημερωτικού κοινωνικού μηνύματος το οποίο προβλήθηκε στα τοπικά ΜΜΕ.

·         Ενημέρωση των πολιτών με μεγαφωνική εγκατάσταση σε όχημα του Δήμου Λεβαδέων με μηνύματα για παραμονή στο σπίτι.

·         Λειτουργία τηλεφωνικού κέντρου για τον καθορισμό ραντεβού για την εξυπηρέτηση των δημοτών με τις Υπηρεσίες του Δήμου.

·         Ενημέρωση των δημοτών για τον τρόπο εξυπηρέτησης τους μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών του Δήμου Λεβαδέων και της πλατφόρμας ΕΡΜΗΣ.

·         Δημιουργία πλατφόρμας για την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής μέσω τηλεδιάσκεψης.

·         Διανομή υγειονομικού υλικού (μάσκες, αντισηπτικό υγρό, γάντια) σε όλα τα σχολεία Β’θμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Λεβαδέων, ώστε όλες οι σχολικές μονάδες να είναι έτοιμες να υποδεχθούν με ασφάλεια τους μαθητές/μαθήτριες για την έναρξη των μαθημάτων τους. 

Οι σημερινές αντίξοες συνθήκες, μας καλούν να επαναπροσδιορίσουμε τον κώδικα αξιών, τη στάση ζωής μας και να επανατοποθετήσουμε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τον άνθρωπο.  Η αγάπη για το συνάνθρωπο θα δώσει τη λύση. Η ατομική ευθύνη, η ενσυναίσθηση και η κοινωνική μας συμπεριφορά αποτελούν ασπίδα προστασίας της ανθρώπινης ζωής.