Τρι, 24 Νοε 2020
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Εμμανουήλ Καρράς*: Άμεσο μέλημα της πολιτείας η εκπόνηση σχεδίου στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

5/5/2020

 * Δήμαρχος Νέας Προποντίδας 


Όλοι βρεθήκαμε και βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες έπρεπε  να κινηθούμε γρήγορα και οργανωμένα δείχνοντας ο καθένας από τη θέση του ατομική ευθύνη φροντίζοντας ταυτόχρονα για το συλλογικό καλό. Ως  Δήμος αντιδράσαμε άμεσα έχοντας ως μοναδικό στόχο την προστασία της Δημόσιας Υγείας.

Προχωρήσαμε από τους πρώτους Δήμους πανελλαδικά σε προληπτικές απολυμάνσεις σχολείων, δημοτικών και δημόσιων κτιρίων. Αναστείλαμε όλες τις Πολιτιστικές εκδηλώσεις και Αθλητικές διοργανώσεις μας, πριν ακόμη εκδοθεί σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, προκειμένου να αποτρέψουμε τον κίνδυνο που ελλόχευε από τον συνωστισμό.

Με απόφασή μου νωρίς,  από τις 16-3-2020 κιόλας, περιορίσαμε την είσοδο του κοινού στις υπηρεσίες του Δήμου, για να προστατεύσουμε τόσο την υγεία των εργαζομένων όσο και των συμπολιτών μας. Οι αιτήσεις προς τις υπηρεσίες του Δήμου άρχισαν να γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, το ίδιο και οι πληρωμές, καθώς και το Ταμείο έκλεισε για τις συναλλαγές με το κοινό.

Προμηθεύσαμε με είδη ατομικής προστασίας όλους τους εργαζομένους στην καθαριότητα. Ενεργοποιήσαμε κι ενισχύσαμε το Πρόγραμμα βοήθεια στο σπίτι για την εξυπηρέτηση των ευπαθών ομάδων, προκειμένου να τους πηγαίνουμε εμείς τα φάρμακα και τα είδη πρώτης ανάγκης, ώστε να μην μετακινούνται.

Δώσαμε τη δυνατότητα Επικοινωνίας των Πολιτών μέσω τηλεφωνικού κέντρου και e-mail για την καταγραφή των αιτημάτων. Λειτουργούμε ακόμη τηλεφωνικό Κέντρο για ψυχοκοινωνική στήριξη, ενώ από ιδιώτες γιατρούς του Δήμου μας παρέχονται συμβουλές τηλεφωνικά σε όσους έχουν ανάγκη ιατρικής συμβουλής σχετικά με τον κορωνοϊό.

Επιπλέον, η κρίση της πανδημίας και η αναστολή επαγγελματικών δραστηριοτήτων, δυστυχώς, έφερε και φέρνει συνεχώς σε δύσκολη θέση πολλές οικογένειες συμπολιτών μας. Μαζί με τη δική μας κινητοποίηση ενεργοποιήθηκαν ταυτόχρονα πολλοί επαγγελματίες και ιδιώτες, οι οποίοι καθημερινά με τις προσφορές τους στηρίζουν το Κοινωνικό Παντοπωλείο και την Κοινωνική Υπηρεσία. Στη συνέχεια εμείς φροντίζουμε για τη διανομή των αγαθών με υπαλλήλους του Δήμου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις επαγγελματίες της εστίασης  προσφέρουν συσσίτιο καθημερινά σε ανθρώπους, που το έχουν ανάγκη. Επανειλημμένα επισκεπτόμαστε και παρέχουμε στήριξη- με νερά και τρόφιμα- σε καταυλισμό Ρομά, που υπάρχει στα όρια του Δήμου. Τους επισκέφθηκα μάλιστα κι εγώ προσωπικά και τους εξέφρασα τη  στήριξη του Δήμου επισημαίνοντάς τους ταυτόχρονα τη σημασία τήρησης των μέτρων.

Παρείχαμε, ακόμη άδειες μετακίνησης σε εθελοντές φιλόζωους τους οποίους και προμηθεύουμε συνεχώς με τροφές για τα αδέσποτα ζώα του Δήμου μας, ώστε να μην μείνουν χωρίς νερό και τροφή.

Μέσα σε αυτά τα δεδομένα όλοι οι Δήμοι  “σήκωσαν και σηκώνουν” ένα μεγάλο βάρος. Σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων παρά το γεγονός ότι περνάμε και θα περάσουμε δύσκολες μέρες. Το σίγουρο είναι ότι δεν αφήσαμε τίποτα στην τύχη, αν και είναι γεγονός ότι τα έσοδα των Δήμων ελαχιστοποιήθηκαν.

Αντιμετωπίζουμε ήδη σοβαρά ζητήματα ρευστότητας και δυσκολίες να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Ακόμη αν τα μέτρα αρθούν αύριο, τα οικονομικά προβλήματα αναμφισβήτητα θα είναι μεγάλα. Ιδιαίτερα σε έναν τουριστικό Δήμο, όπως τον δικό μας, η  απώλεια εσόδων γνωρίζουμε ήδη ότι θα είναι καθοριστικής σημασίας. Σε δεύτερο χρόνο μετά τον περιορισμό της πανδημίας, θεωρώ πως άμεσο μέλημα της πολιτείας- σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων- θα πρέπει να είναι η εκπόνηση σχεδίου στήριξης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όμως αυτό που προείχε ήταν να μη χαθούν άδικα ανθρώπινες ζωές. Σε αυτό τα πήγαμε πολύ καλά και πιστεύω ότι όλα τα άλλα περνούν σε δεύτερη μοίρα. Ας μη χάσουμε την αισιοδοξία μας, εξάλλου- ας μην ξεχνάμε-πως για χρόνια ολόκληρα παλέψαμε με την οικονομική κρίση.

Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συνεργάτες μου, τους υπαλλήλους του δήμου, τους εθελοντές,  αλλά και τις συμπολίτισσες και συμπολίτες μου για την κατανόηση και τη στήριξη. 

Με συγκίνησαν όλοι πραγματικά για το μεγαλείο ψυχής τους. Απέδειξαν ότι τα δύσκολα μας βρήκαν ενωμένους και μέσα από αυτό που ζήσαμε βγαίνουμε ακόμη πιο δυνατοί.     

Διαβεβαιώνω για ακόμη μία φορά ότι είμαι δίπλα τους και συνεχίζω να κάνω ό, τι μπορώ, για να μην κινδυνεύσει κανείς.  Κάνω έκκληση στις ευπαθείς ομάδες να μην μετακινούνται και  να καλούν την κοινωνική υπηρεσία, για να τους εξυπηρετεί.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω πως κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός, κάθε απώλεια είναι σημαντική. Πρέπει να τηρήσουμε στο ακέραιο τα μέτρα, ώστε να παραμείνουμε ασφαλείς και να βγούμε νικητές.