Πεμ, 22 Οκτ 2020
Αρχική  > Το βήμα του Αιρετού

Γιάννης Γκίκας*: Αλληλεγγύη με το βλέμμα στην επόμενη μέρα της πανδημίας

10/4/2020

* Δήμαρχος Αιγάλεω

 

Ότι ζούμε σήμερα, μπορεί να μας δώσει ένα νέο έναυσμα για να ξεπεράσουμε ότι δεν μπορούσαμε μέχρι χθες. Όλοι μέχρι σήμερα αναγνώριζαν πως η τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί το ζωντανό κύτταρο του κράτους που δίνει λύσεις όταν χρειάζεται, ακόμα και δίχως την ευρύτερη στήριξη.

 

Σε αυτό το περιβάλλον που τώρα χρειάζεται να αλλάξει, στον δήμο Αιγάλεω προσπαθούμε να δείξουμε τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε ώστε να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους που μας έχουν πιο πολύ ανάγκη από ποτέ. Εξ' αρχής, νιώσαμε την ανάγκη να βρεθούμε δίπλα στους ανθρώπους να τους εξηγήσουμε το έκτακτο της κατάστασης. Ακόμα κι αν ξεκινήσαμε άμεσα τις προληπτικές απολυμάνσεις πολύ πριν κλείσουν τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί και τα ΚΑΠΗ, αναφέραμε σε όλους τους τόνους πως χρειάζονται να ακολουθήσουμε όλοι τα δύσκολα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ώστε να ξεπεράσουμε τη στενωπό. Προσαρμόσαμε τις υπηρεσίες του δήμου Αιγάλεω με σεβασμό στους δημότες αλλά και τους εργαζόμενους, ώστε να μην προσέρχονται οι πολίτες στις υπηρεσίες, αλλά να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις τους τηλεφωνικά ή μέσω ίντερνετ. Επιταχύναμε όσες διαδικασίες μπορούσαμε. Ξεκινήσαμε για παράδειγμα πολύ γρήγορα την επιστροφή πινακίδων σε κατόχους αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα μέσα μεταφοράς. Προσαρμόσαμε τα μαγειρεία που προορίζονταν για τη σίτιση στους παιδικούς σταθμούς, ώστε να προετοιμάζουν γεύματα και να έχουμε καθημερινά επιπλέον 200 μερίδες φαγητό για τους συνανθρώπους μας σε ανάγκη. Σήμερα οι μάγειρες των βρεφονηπιακών σταθμών του δήμου μας φτιάχνουν φρέσκο ψωμί κάθε μέρα για το συσσίτιο των συνανθρώπων μας που το έχουν ανάγκη και οι εργαζόμενοι της κοινωνικής υπηρεσίας και των βρεφονηπιακών σταθμών το παραδίδουν καθημερινά στους συνδημότες μας. H διανομή των προϊόντων του κοινωνικού παντοπωλείου, όσων προμηθεύτηκε ο δήμος Αιγάλεω και αυτών που συλλέχθηκαν από προσφορές επιχειρήσεων της πόλης μας, γίνεται πόρτα πόρτα από τους εργαζόμενους της κοινωνικής υπηρεσίας. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα προσπαθούν περισσότερο από ποτέ για την αποκομιδή των σκουπιδιών και την τακτικότερη απολύμανση των κάδων και των κοινόχρηστων χώρων.

 

Αυτό που πρέπει να δούμε τώρα είναι τους τρόπους που θα μπορέσουν να ελαφρυνθούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις που επλήγησαν από τον κορωνοϊό, σήμερα που οι δήμοι έχουν τη συμπαράσταση που τους αρμόζει, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας Αττικής όσο και κεντρικής κυβέρνησης για πρώτη φόρα. Είναι μία ευθύνη της πολιτείας που έχει σταθεί στο ύψος της σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Οι προτάσεις και οι εισηγήσεις θα πρέπει να δρομολογηθούν άμεσα. Το μετά είναι πολύ σημαντικό. Χρειάζεται να το δούμε από τώρα.