Παρ, 25 Σεπ 2020
Αρχική  > Ανάπτυξη - Μεταφορές  > Ανάπτυξη - Δημόσια έργα

Βασίλης Ιωάννου: «Το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για τον Αμβρακικό θα δώσει πραγματική «ανάσα» στο σπάνιο αυτό οικοσύστημα»

14/5/2010
Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας συμμετείχε ο Νομάρχης Πρέβεζας, κ. Βασίλης Ιωάννου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 12 Μαΐου στη Βόνιτσα, μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Δυτικής Ελλάδας κ. Αποστολόπουλος. Στην συνεδρίαση συμμετείχαν επίσης, η Αντινομάρχης Πρέβεζας, ο Γενικός Γραμματέας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι Νομάρχες Αιτ/νίας κ. Σώκος, Αχαϊας κ. Κατσικόπουλος, Ηλείας κ. Καφύρας, ο συνεργάτης του Υφυπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Αρβανίτης, ο Δήμαρχος Πατραίων κ. Φούρας, ο Δήμαρχος Ανακτορίου κ. Αποστολάκης, καθώς και τα άλλα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Το κύριο θέμα που απασχόλησε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ήταν το ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για την περιοχή του Αμβρακικού Κόλπου με τίτλο «Αειφορική Ανάπτυξη στον Αμβρακικό (ΑΝΑΣΑ). Πρόκειται για ένα πρότυπο καινοτόμο σχέδιο ανάπτυξης του Αμβρακικού Κόλπου, που αναμένεται να δώσει «ανάσα» στο ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα, αλλά και προοπτικές ανάπτυξης στις περιοχές που βρέχονται από τον Αμβρακικό Κόλπο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ιδέα για να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα παρεμβάσεων στον Αμβρακικό ξεκίνησε εδώ και 5 χρόνια μέσω της ΕΤΑΝΑΜ, την περίοδο που ήταν πρόεδρος ο Νομάρχης Πρέβεζας, κ. Βασίλης Ιωάννου και Διευθυντής, ο νυν Σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών κ. Κώστας Αρβανίτης.

Τότε και μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις 24 φορέων της ευρύτερης περιοχής τριών Νομαρχιών, δέκα Δήμων, του Φορέα Διαχείρισης, του ΤΕΙ, Ενώσεων, Επιμελητηρίων και Συνεταιρισμών, συντάχθηκε το πρώτο καινοτόμο σχέδιο για την αειφόρο ανάπτυξη του Αμβρακικού με την ονομασία «ΑΝΑΣΑ», συνολικού προϋπολογισμού περίπου 120.000.000 ευρώ. Το πρόγραμμα αυτό κατατέθηκε στο Υπουργείο Οικονομίας στις αρχές του 2007, αξιολογήθηκε θετικά, χωρίς ποτέ όμως να ενεργοποιηθεί καμία δράση του. Από τότε με αλλεπάλληλες παρεμβάσεις τους, τόσο ο Νομάρχης Πρέβεζας, όσο και άλλοι φορείς της περιοχής, επανέφεραν το αίτημα για χρηματοδότηση Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τον Αμβρακικό Κόλπο και μάλιστα με δομή σαν αυτή του προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ».

Ο Νομάρχης Πρέβεζας, στην τοποθέτησή του δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι το συγκεκριμένο Περιφερειακό Συμβούλιο αποτελεί μια μεγάλη στιγμή για την περιοχή του Αμβρακικού, καθώς φαίνεται ότι αγώνες και κόποι πολλών χρόνων επιτέλους βρήκαν ανταπόκριση στην σημερινή κυβέρνηση, ενώ συνέχισε:
«Θέλω να σας υπενθυμίσω, ότι ήμουν από αυτούς που πολύ πρόωρα είχα μιλήσει για την αναγκαιότητα να σταματήσουν οι αποσπασματικές ενέργειες και να προχωρήσουμε σ’ ένα ολοκληρωμένο αειφορικό πρόγραμμα για τον Αμβρακικό, με την ίδια δομή, περιεχόμενο και διαχειριστική λογική του προγράμματος «ΠΙΝΔΟΣ» και είχα συμβάλει ως Νομάρχης αλλά και ως πρόεδρος της ΕΤΑΝΑΜ στην κατάρτιση του «ΑΝΑΣΑ». Με χαρά διαπιστώνω ότι η σημερινή κυβέρνηση φαίνεται να έχει αποδεχτεί αυτή την αντίληψη, αλλά και τις προτάσεις μας και θέλω δημόσια να ευχαριστήσω την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας, γιατί έκαναν πράξη τις δεσμεύσεις τους. Εύχομαι η παρούσα οικονομική συγκυρία να μην αναστείλει ή καθυστερήσει το πρόγραμμα, γιατί ο Αμβρακικός, όπως επανειλημμένως έχουμε τονίσει, εκπέμπει SOS», κατέληξε ο κ. Ιωάννου.