Παρ, 19 Απρ 2024
Αρχική  > Νομαρχίες  > Ε.Ν.Α.Ε

Απορρίπτει τον Καλλικράτη η πλειοψηφία της ΕΝΑΕ. Και όμως: 80 % των διεκδικήσεων έχουν συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου, τονίζει ο Γιάννης Μίχας. Σημείο προς σημείο η αντιπαραβολή στην Ηλεκτρονική Αυτοδιοίκηση

6/5/2010

Τελικά η συνάντηση της περασμένης Παρασκευής μεταξύ του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά και του προεδρείου της ΕΝΑΕ, έπιασε τόπο…
Η πλειοψηφία της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος, αποφάσισε να προτείνει την απόρριψη του Καλλικράτη στο σημερινό έκτακτο συνέδριο.

Δουλειά πολλών ετών, προτάσεις και αποφάσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που έχουν ληφθεί σχεδόν ομόφωνα, παραδίδονται βορά στις μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Η Ηλεκτρονική Αυτοδιοίκηση www.e-aftodioikisi.gr παίρνει σαφέστατη θέση υπέρ του Καλλικράτη. Πίστευε και πιστεύει όμως, ότι το εγχείρημα δεν θα κριθεί μόνο από τους πόρους και τις αρμοδιότητες.

Θα κριθεί κυρίως από το κατά πόσο το πολιτικό προσωπικό είναι ικανό να κοιτάξει μπροστά, να ξεφύγει από τη λογική, ο «δήμος μου», «η νομαρχία μου», το βασίλειο μου».
Θα κριθεί από το κατά πόσο είναι ικανοί να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Η παράταξη Κίνημα Αυτοδιοίκησης, προχώρησε – και την παρουσιάζει στο σημερινό συνέδριο- σε μια αντιπαραβολή σημείο προς σημείο των αποφάσεων του 14ου Συνεδρίου της ΕΝΑΕ και του σχεδίου νόμου του Καλλικράτη

Μέσα από αυτή την επεξεργασία αποδεικνύεται ότι επί 79 συνολικά καταγεγραμμένων σημείων διεκδίκησης όπως προκύπτουν από την απόφαση του 14ου Τακτικού Συνεδρίου της ΕΝΑΕ :
 58 είναι ενταγμένα πλήρως ή στο μεγαλύτερο ποσοστό τους στο σχέδιο νόμου
 14 δεν έχουν ενταχθεί στο σχέδιο και μπορούν να αποτελέσουν σημείο συζήτησης , ενώ
 υπάρχουν άλλα 7 σημεία διεκδίκησης στην απόφαση του 14ου τακτικού συνεδρίου της ΕΝΑΕ που δεν θα μπορούσαν όμως να ενταχθούν στο υπό εξέταση σχέδιο νόμου και αποτελούν μέρος άλλων νομοσχεδίων (π.χ. ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων)

Σε απόλυτα ποσοστά το 80 % των διεκδικήσεων της ΕΝΑΕ έχει συμπεριληφθεί στο σχέδιο νόμου.
Οι θεσμοθετημένοι πόροι για τη δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση διπλασιάζονται αφού οι ΚΑΠ των Περιφερειών δηλαδή το 4 % επί του ΦΠΑ και το 2,4 % επί του ΦΕΝΓΚ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν περίπου στο 1 δις €, τη στιγμή που οι ΚΑΠ των Νομαρχιών φέτος δεν πρόκειται να ξεπεράσουν το μισό δις € (σύμφωνα με τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού).

«Στο πεδίο των αρμοδιοτήτων ικανοποιείται η βασικότερη διεκδίκηση της ΕΝΑΕ, η απονομή στις αιρετές περιφέρειες του αναπτυξιακού σχεδιασμού και της διαχείρισης των ΠΕΠ, του ΕΣΠΑ και του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης ενώ στην αιρετή περιφέρεια περνά η συντριπτική πλειονότητα των αρμοδιοτήτων που μέχρι πρότινος ασκούσαν οι κρατικές περιφέρειες», τονίζει στην Ηλεκτρονική Αυτοδιοίκηση ο επικεφαλής της παράταξης Νομάρχης Πειραιά Γιάννη Μίχας.
«Οι Νομαρχίες εξακολουθούν να λειτουργούν ως διοικητικές μονάδες του νέου θεσμού αφού συνεχίζουν να υφίστανται στην αιρετή Περιφέρεια σχεδόν αυτούσιες οι πολύ σημαντικές Διευθύνσεις Μεταφορών, Δημόσιας Υγείας, Προστασίας Καταναλωτή, Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Πολεοδομίας (στις μητροπολιτικές περιφέρειες) και πολλές ακόμη. Έτσι σε καμία περίπτωση δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι ο θεσμός απομακρύνεται από τον πολίτη».

Διαβάστε όλο το κείμενο της παράταξης ΚΙΝΗΜΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ στην ΕΝΑΕ πατώντας ΕΔΩ

- Όπως ηταν αναμενόμενο, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ είπε όχι στον Καλλικράτη. «Η θέση μας είναι σαφής, είναι ξεκάθαρη. Λέμε ναι στη διοικητική μεταρρύθμιση αλλά είμαστε αναγκασμένοι να πούμε ένα ηχηρότατο όχι σε αυτόν τον συγκεκριμένο Καλλικράτη», υποστήριξε ο Δημήτρης Δράκος.

- Διαβάστε την ομιλία του Προέδρου της ΕΝΑΕ Δημήτρη Δράκου  πατώντας ΕΔΩ

- Διαβάστε την ομιλία του Νομαρχη Πειραιά Γιάννη Μίχα πατώντας ΕΔΩ

- Διαβάστε την ομιλία του Νομαρχη Αθηνών Γιάννη Σγουρού Δράκου πατώντας ΕΔΩ