Παρ, 25 Σεπ 2020
Αρχική  > Ανάπτυξη - Μεταφορές  > Ανάπτυξη - Δημόσια έργα

Διαφωνεί με τον τρόπο κατασκευής της γέφυρας Αχέροντα, η Νομαρχία Πρέβεζας

28/4/2010
Την αντίθεσή του στον τρόπο που τελικά κατασκευάστηκε η Γέφυρα στον Αχέροντα, στην θέση Γλυκή, εκφράζει ο Νομάρχης Πρέβεζας κος Βασίλης Ιωάννου, ο οποίος επισκέφθηκε πριν από λίγες μέρες την περιοχή, συνοδευόμενος από συνεργάτες του αλλά και από Μηχανικούς της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν.Α Πρέβεζας.

Η μελέτη της συγκεκριμένης Γέφυρας είχε εγκριθεί από την Περιφέρεια Ηπείρου, χωρίς να λάβουν γνώση οι Νομαρχίες και την ευθύνη κατασκευής της έχουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες της Νομαρχίας Θεσπρωτίας, μετά από προγραμματική σύμβαση που υπέγραψαν με τη Δ/νση Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Ηπείρου.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου έχει ξεπεράσει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως τόνισε ο κος Ιωάννου, υπάρχουν έντονες διαμαρτυρίες από πολίτες, οι οποίοι τονίζουν ότι η κατασκευή της Γέφυρας επί της Εθνικής Οδού Αρχάγγελου-Νεραϊδας, η οποία θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα «τύπου Μπελεϋ», θα έχει πολύ αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή του Αχέροντα και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα οδικής ασφάλειας, κυρίως στο τμήμα εντός των ορίων του νομού Πρέβεζας.

«Δυστυχώς, τόνισε ο κος Ιωάννου μετά την επίσκεψή του στην περιοχή, δεν ζητήθηκε ποτέ η γνώμη μας για το συγκεκριμένο έργο, αν και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του γειτονικού Νομού και της Περιφέρειας όφειλαν όχι μόνο να μας ενημερώσουν αλλά και να ζητήσουν τις σχετικές εγκρίσεις από τις Υπηρεσίες μας, αφού εκτελείται έργο εντός του νομού μας επί Εθνικής Οδού της οποίας έχουμε την ευθύνη συντήρησης και αστυνόμευσης.
Είμαστε υποχρεωμένοι, μετά από διαμαρτυρίες φορέων και πολιτών της περιοχής να λάβουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προκειμένου τουλάχιστον να βελτιώσουμε την οδική ασφάλεια και να μην θρηνήσουμε ανθρώπινα θύματα».

Ήδη μετά από αυτά, η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας Πρέβεζας, με έγγραφό της ζητά από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την μελέτη και επίβλεψη κατασκευής του έργου, σε ειδική τεχνική σύσκεψη να παρουσιάσουν το σύνολο των μελετών, μαζί με τις περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις και τις μελέτες κυκλοφοριακής σύνδεσης, γιατί απ’ότι διαπιστώθηκε δεν έχει προβλεφθεί ούτε η σύνδεση με τις πηγές του Αχέροντα και η λύση που προτείνεται είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

Σύμφωνα με το έγγραφο, η σύσκεψη προτείνεται να πραγματοποιηθεί πριν την ολοκλήρωση του έργου, ώστε να γίνουν όλες οι δυνατές βελτιώσεις, προκειμένου όπως αναφέρεται στο έγγραφο, να αποφευχθούν κακοτεχνίες και λάθη έστω και την τελευταία στιγμή.
Σε κάθε περίπτωση τονίζεται ότι η Νομαρχία Πρέβεζας, μέσω των Υπηρεσιών της, θα παρακολουθεί την εξέλιξη του έργου και θα προσπαθήσει με τις παρεμβάσεις της να βελτιώσει την οδική ασφάλεια στην περιοχή.