Πεμ, 22 Οκτ 2020
Αρχική  > Δήμοι

Μήνυμα Γ. Ιωακειμίδη για τις εκλογές στην ΠΕΔ Αττικής

8/11/2019

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,                                                   

 

Μια νέα αυτοδιοικητική περίοδος μόλις ξεκίνησε στους Δήμους μας και μια νέα περίοδος ξεκινάει στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης.

 

Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε νέες προκλήσεις και όλα μοιάζουν να είναι διαφορετικά από την προηγούμενη αυτοδιοικητική περίοδο.

 

Με ένα θεσμικό πλαίσιο που μόνο ξεκάθαρο δεν είναι, αφού τον Νόμο του Κλεισθένη ακολούθησαν σημαντικές αλλαγές και στις αλλαγές αυτές έχουν ήδη επέλθει τροποποιήσεις, καθιστώντας ένα σύστημα διοίκησης ασαφές και αχρείαστα συγκεντρωτικό, δυσκολεύοντας τη ζωή όλων μας.          

Παράλληλα το πρόσφατο θεσμικό «παράθυρο», της ιδιωτικοποίησης των ανταποδοτικών υπηρεσιών, προμηνύει προβλήματα στην αυτοδιοίκηση.

Από το 2011 διανύσαμε μια δύσκολη περίοδο ως χώρα. Η  αυτοδιοίκηση μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές περιβάλλον, παρά τις δύσκολες οικονομικά συνθήκες που διαμορφώθηκαν από την υποχρηματοδότηση, κατάφερε να αντέξει.

Σήμερα που η χώρα φαίνεται να διανύει μια περίοδο με καλλίτερους οικονομικούς δείκτες, είναι καιρός να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν και αυτά που το κεντρικό κράτος μας στέρησε.

Τα ζητήματα που απασχολούν όλους μας είναι κοινά, και οι διεκδικήσεις που θα τεθούν  από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, θα πρέπει να στηρίζονται σ αυτήν ακριβώς την συναντίληψη.

Θα πρέπει όμως να στηρίζεται και στην εμπειρία των αυτοδιοικητικών στελεχών που θα πλαισιώσουν τα όργανα μας. Σε μια ομάδα αυτοδιοικητικών στελεχών που έχουν ήδη αφήσει το αποτύπωμα τους.                     

            Η παράταξη μας  ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ απαρτίζεται από αδέσμευτους και ακομμάτιστους αυτοδιοικητικούς. Σεβόμαστε την πολιτική και ιδεολογική θέση κάθε αιρετού όπως επίσης και τον ρόλο των κομμάτων. Πάνω απ’ όλα όμως σεβόμαστε την Αυτοδιοίκηση και αυτό είναι που μας ενώνει.

            Μας ενώνει η ιδεολογία της Αυτοδιοίκησης ενός θεσμού που υπάρχει χιλιάδες χρόνια στη χώρα μας και προϋπάρχει των κομμάτων και των παρατάξεων.

            Μας ενώνει η διάθεση να αγωνιστούμε για πραγματική ακηδεμόνευτη, ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση, για τον τόπο μας με όρους ισότητας, ισονομίας, προγραμματισμού και εκσυγχρονισμού.

                        Για αυτό και πιστεύουμε ότι μέσα από τα θεσμικά όργανα θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε καλλίτερα και αποτελεσματικότερα τις διεκδικήσεις μας.

                  Γιατί δεν χρωστάμε σε κανένα παρά μόνο σ αυτό, που με πίστη και αφοσίωση υπηρετούμε πολλά χρόνια.

                  Γιατί μπορούμε να είμαστε και μαζί με το κεντρικό κράτος, γι αυτά που  μας ενώνουν και απέναντι, γι  αυτά που μας χωρίζουν. Κάτι που αποδείξαμε και στην θητεία μας στην Προεδρία της ΠΕΔΑ.

Δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε με οποιονδήποτε λειτουργήσει σε βάρος της αυτοδιοίκησης, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκει. Και ταυτόχρονα θα συνεργαστούμε με όλες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις του τόπου, ώστε να εξελιχθεί ο θεσμός της Τ.Α. και να προοδεύσουν οι πόλεις μας.

Σ αυτήν την αυτοδιοικητική θητεία η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να πρωταγωνιστήσει ως βασικός φορέας υλοποίησης σύγχρονων σχεδιασμών  με όραμα, διάθεση και εξωστρέφεια.

Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων, ένα θέμα που παραμένει δισεπίλυτο σε όλους τους Δήμους της Αττικής, θα πρέπει να κάνουμε τα ελάχιστα. Να εφαρμοστεί  σε όλους τους Δήμους της Αττικής,  η διαχείριση των απορριμμάτων με διαλογή στην πηγή, με έμφαση στην κομποστοποίηση.

Να εφαρμοστούν επιτέλους  τα Τοπικά Σχέδια  διαχείρισης απορριμμάτων, με  εφαρμογή βήμα-βήμα και χωρίς μεγαλεπήβολες θεωρητικές παρεμβάσεις, όπως έχουν κάνει ήδη κάποιοι Δήμοι, όπως το Χαλάνδρι και τα Βριλήσσια.

Έτσι θα πέτυχουμε μείωση των ποσοτήτων απορριμμάτων προς ταφή στο έδαφος της Αττικής, αξιοποιώντας και τη μηχανική ανακύκλωση του ΕΜΑΚ με ταυτόχρονη μείωση εισφοράς ΧΥΤΑ ετησίως και μείωση των δημοτικών τελών

Οφείλουμε να μετεξελίξουμε τις πόλεις μας σε έξυπνες πόλεις που εκτός από την  αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών θα ενισχύσουμε και  τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα  των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους δημότες μας.

Στηριζόμενοι στη χρήση των τεχνολογιών, της πληροφορίας και της επικοινωνίας σε αρκετούς τομείς, όπως η τοπική οικονομία, το τοπικό περιβάλλον, η κινητικότητα και η διακυβέρνηση του Δήμου για ένα αποτελεσματικότερο χειρισμό  της υποδομής και των υπηρεσιών της πόλης θα δημιουργήσουμε πόλεις πιο ανθεκτικές, περισσότερο λειτουργικές και βιώσιμες.

Οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής αλλά και της ενεργειακής φτώχειας τα οποία αποτελούν τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τους Ευρωπαίους πολίτες, ενώ στη χώρα μας  καταγράφεται έξαρση στην ενεργειακή φτώχεια, ένα σημαντικό κοινωνικό φαινόμενο, με πολλές προεκτάσεις.

Για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021-2027 έχει ήδη αποφασισθεί ότι το 25% των κεφαλαίων πρόκειται να χρηματοδοτήσουν δράσεις για το κλίμα, δράσεις που θα στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Με δεδομένη την ανάγκη για τοπικοποίηση και εξειδίκευση όλων των πολιτικών που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ενεργειακής φτώχειας, ο ρόλος της αυτοδιοίκησης θα είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Είναι καιρός να δούμε την δυνατότητα παραγωγής ενέργειας και να εφαρμόσουμε μέσα από μέτρα και πολιτικές τις βασικές αρχές της ενεργειακής αειφορίας στις τοπικές μας κοινωνίες.

Συνάδελφοι και Συναδέλφισσες,

Γνωριζόμαστε καλά. Έχουμε διανύσει μέσα από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, μεγάλες και επίπονες  διαδρομές, σε συνθήκες δύσκολες για την αυτοδιοίκηση.

Μέχρι σήμερα έχω τιμήσει την ψήφο των συναδέλφων αυτοδιοικητικών είτε ως μέλος του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. είτε ως Πρόεδρος της ΠΕΔΑ.

Έχω αποδείξει ότι πάνω απ΄ όλα θέτω την ιδιότητα του αυτοδιοικητικού.

Ουδέποτε την αποποιήθηκα και ούτε πρόκειται να συμβεί αυτό.

Σας καλώ και αυτήν την φορά να με στηρίξετε εμένα όπως και τους αποδεδειγμένα ικανούς συνεργάτες που απαρτίζουν την παράταξη ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ και μαζί να συνδιαμορφώσουμε το επόμενο βήμα στην αυτοδιοίκηση και στις τοπικές μας κοινωνίες.

 

Για την παράταξη ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Γιώργος Ιωακειμίδης