Παρ, 25 Σεπ 2020
Αρχική  > Ανάπτυξη - Μεταφορές  > Ανάπτυξη - Δημόσια έργα

Έφεραν αποτέλεσμα τα αντιπλημμυρικά στην Πρέβεζα

22/2/2010
Kαθ’ όλη τη διάρκεια του περασμένου Καλοκαιριού και του Φθινοπώρου η Ν.Α. Πρέβεζας πραγματοποίησε μια σειρά από αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στους ποταμούς που διατρέχουν το νομό, στο Λούρο, τον Αχέροντα αλλά και το ρέμα Καρυδά στην Πρέβεζα. Ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια του Χειμώνα, και παρά τις έντονες βροχοπτώσεις, μειώθηκαν δραστικά οι πλημμύρες που άλλες χρονιές παρατηρούνταν στο νομό.

Αναφορικά με τον ποταμό Λούρο, χάριν των παρεμβάσεων που έχουν γίνει, δεν υπήρξαν πλημμύρες στα σημεία που συνήθως πλημμύριζε, κυρίως στη γέφυρα Καλογήρου, και δεν έχει έχουν προκληθεί ζημιές,. Στην περιοχή από την Πέτρα και κάτω, όπου παρατηρούνται πλημμύρες, αυτές είναι προβλεπόμενες, καθώς η περιοχή αυτή είναι ζώνη πλημμυρών, δηλαδή λειτουργεί για την ανακούφιση του ποταμού. Γι’ αυτό το λόγο, υπάρχουν 100-200 μέτρα ένθεν και ένθεν της όχθης αναχώματα για τη συγκράτηση των υδάτων υπερχείλισης, ενώ ο δρόμος που ενώνει την Πέτρα με τον Εθνικό δρόμο και κάποιες φορές καλύπτεται από νερό, είναι διότι διασχίζει την πλημμυρική ζώνη.
Παρόμοια αποτελέσματα είχαμε στον Αχέροντα όπου μετά από τις παρεμβάσεις που έγιναν από τα μηχανήματα της Νομαρχίας αλλά και από μηχανήματα που μισθώθηκαν για αυτόν τον σκοπό, και τις συμπληρωματικές εργασίες στα αναχώματα, μετά από τα προβλήματα του Νοεμβρίου, περιορίστηκαν στο ελάχιστο οι ζημιές από πλημμύρες.

Ο Νομάρχης κος Βασίλης Ιωάννου δήλωσε σχετικά: «Είναι γεγονός ότι λόγω της προεργασίας και των παρεμβάσεων που κάναμε τους προηγούμενους μήνες και παρά τις υψηλές βροχοπτώσεις, ουσιαστικά δεν είχαμε ζημιογόνες πλημμύρες. Συνεχίζουμε να προσπαθούμε, ιεραρχώντας τα προβλήματα, να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, προλαμβάνοντας τις καταστροφές και δημιουργώντας έργα υποδομής. Οι παρεμβάσεις στον Καρυδά έπιασαν τόπο. Αν μας είχαν επιτρέψει όλοι οι πολίτες να κάναμε και πρόσθετους καθαρισμούς, διότι συχνά η δυνατότητα των παρεμβάσεων περνά μέσα από την παραχώρηση άδειας από συμπολίτες μας, θα είχαμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τον Καρυδά και είμαστε ήδη σε φάση να καταθέσουμε την πρόταση για την οριοθέτηση και διαμόρφωση των πρανών του Καρυδά. Ήδη, οι αρμόδιες υπηρεσίες καταγράφουν προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, ώστε να προβούμε αν χρειαστεί, σε πρόσθετες εργασίες ενίσχυσης αναχωμάτων και καθαρισμούς, προκειμένου να είμαστε πανέτοιμοι για το ενδεχόμενο ενός τρίτου κύματος κακοκαιρίας»