Τετ, 03 Ιουν 2020
Αρχική  > Νομαρχίες  > Ε.Ν.Α.Ε

Έως το τέλος του μήνα οι προτάσεις της ΕΝΑΕ για τον «Καλλικράτη». Μεγάλο «αγκάθι» οι πόροι και οι αρμοδιότητες και όχι οι αντιδράσεις για τις συνενώσεις

16/2/2010
Μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου θα διατυπώσει εγγράφως τις προτάσεις της για το Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» προς τον Υπουργό, κ. Ιωάννη Ραγκούση, η Ε.Ν.Α.Ε.

Για το λόγο αυτό, συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Νομάρχη Δράμας, κ. Κωνσταντίνου Ευμοιρίδη, η Επιτροπή Θεσμών της Ε.Ν.Α.Ε. με σκοπό να επεξεργασθεί το κείμενο των θέσεών της.

Σημειώνεται ότι συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα, κ. Στεφάνου, στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, η Επιτροπή για το Πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» και συζήτησε το σύστημα διακυβέρνησης και το θέμα των αρμοδιοτήτων.

Στην Επιτροπή συμμετείχαν οι κ.κ. Δ. Δράκος, Ι. Μίχας, Κ. Ευμοιρίδης, ο Καθηγητής κ. Χλέπας, ο Νομικός Σύμβουλος κ. Μαυρίκας και ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κ. Κανταρτζής.

Πάντως για το ζήτημα του Καλλικράτη μεγάλο αγκάθι είναι οι πόροι, καθώς σε αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης απαιτούνται περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Επιπλέον ζητούμενο είναι αν η κυβέρνηση θα αγνοήσει τις πιέσεις των βουλευτών και θα παραχωρήσει στις αιρετές περιφέρειες και τους δήμους τις σοβαρές αρμοδιότητες που έχει ανακοινώσει.

Οι αντιδράσεις για τα γεωγραφικά όρια των νέων δήμων -με βάση τη μελέτη του ΙΤΑ- κρίνονται ως αμελητέες, ιδίως αν τις συγκρίνει κανείς με τις αντίστοιχες του Καποδίστρια.