Κυρ, 20 Οκτ 2019
Αρχική  > Νομαρχίες  > Ε.Ν.Α.Ε

Ναι στον Καλλικράτη και από τους Νομάρχες . Ξεκινά την Πέμπτη το συνέδριο της ΕΝΑΕ

1/2/2010
Η σειρά της ΕΝΑΕ είναι αυτή την εβδομάδα να πει το ΝΑΙ στο σχέδιο «Καλλικράτης». Η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος θα πραγματοποιήσει το 14ο Τακτικό Συνέδριο στην Αθήνα, σε κεντρικό ξενοδοχείο, στις 4, 5 & 6 Φεβρουαρίου. Κεντρικό σύνθημα του συνεδρίου είναι: «Καλλικράτης – Ισχυρή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με αρμοδιότητες και πόρους»

Η ΕΝΑΕ αντιμετωπίζει θετικά υπό προϋποθέσεις το σχέδιο Καλλικράτης όπως φάνηκε και από την πρόσφατη συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση.

Όπως έχει τονίσει ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ Δημήτρης Δράκος, η ένωση θέτει
τα μεγάλα ζητήματα τα οποία πρέπει να συνοδεύουν την Διοικητική Μεταρρύθμιση, για να επιτύχει.

« Το μέγα ζήτημα της φορολογικής μεταρρύθμισης και των οικονομικών δυνατοτήτων της αυτοδυναμίας και των πόρων που απαιτούνται για να ενισχύσουν την προσπάθεια αυτή. Το μέγα θέμα της στελέχωσης και του υπηρεσιακού δυναμικού που πρέπει να αγκαλιάσει αυτή την προσπάθεια. Ακολούθως είναι το ζήτημα των αρμοδιοτήτων, το εύρος, οι ειδικότητες, αλλά και η οριοθέτηση της κεντρικής διοίκησης και των άλλων επιπέδων διοίκησης και του κώδικα κυρίως που πρέπει να συνοδεύει αυτή την προσπάθεια και φυσικά το μέγα θέμα της περιφερειακής δημοκρατίας, της λειτουργικότητας της δομής και του θεσμού, ο οποίος θα χτιστεί και συγχρόνως να είναι αποτελεσματικός. Είναι κάτι που περιμένει η ελληνική κοινωνία. Με αυτούς τους όρους θα συνεχίσουμε την διαβούλευση και περιμένουμε να γίνουν πράξη αυτά τα οποία είπε ο Υπουργός. Δηλαδή ότι θα συνδιαμορφώσουμε την υπόθεση αυτή κατά το επόμενο διάστημα προκειμένου να σχηματιστεί το νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στο εθνικό μας κοινοβούλιο. Εμείς θα είμαστε παρόντες με τις θέσεις μας. Θέσεις οι οποίες θα ολοκληρωθούν- τελειοποιηθούν μέσα από το τακτικό μας συνέδριο που θα ακολουθήσει τις επόμενες ημέρες και πιστεύουμε ότι ανοιχτά θα συμβάλουμε σε αυτή την προσπάθεια. Όμως οι προϋποθέσεις οι οποίες έχουν τεθεί είναι αδιαπραγμάτευτες οι οποίες πιστεύουμε ότι θα ληφθούν σοβαρά υπόψη».