Πεμ, 20 Ιουν 2024
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Αποδοχές Γενικών Γραμματέων Δήμων: Τι ισχύει τελικά; (Έγγραφο ΓΛΚ)

18/2/2019

Απάντηση στο ζήτημα που έχει προκληθεί από τον Οκτώβριο σχετικά με τις αποδοχές που λαμβάνει ο Γενικός Γραμματέας Δήμου μετά την έκδοση των ΚΥΑ Εσωτερικών και Οικονομικών περί αποδοχών Αιρετών, έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών με έγγραφό του.

 

Όπως έχετε διαβάσει στον AIRETO, η ΚΥΑ Χαρίτση–Χουλιαράκη  τον Οκτώβριο καθόρισε τις αποδοχές των Αιρετών, εφαρμόζοντας τους μνημονιακούς νόμους 4051/2012 και 4093/2012, περιείχε δε και διάταξη για τους Γ.Γ. Δήμων, ως εξής:

«δ) Οι αποδοχές που δικαιούνται να εισπράττουν οι Γ.Γ. των Δήμων, καθορίζονται ως ποσοστό 65% επί της αντιμισθίας του οικείου Δημάρχου.  Οι μηνιαίες αποδοχές των προαναφερόμενων Γ.Γ., σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να είναι κατώτερες των αντίστοιχων αποδοχών των υπαλλήλων ειδικών θέσεων 1ου βαθμού, όπως αυτές καθορίζονται κάθε φορά.  Πέραν των ανωτέρω αποδοχών, στους εν λόγω Γ.Γ. καταβάλλεται και η οικογενειακή παροχή, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται κάθε φορά από τις κείμενες διατάξεις».

 

Η διατύπωση γέννησε την απορία: Ποιο είναι το minimum αποδοχών; Tι εννοούσαν οι Υπουργοί όταν έγραψαν ότι “δεν μπορεί να είναι κατώτερες των αντίστοιχων αποδοχών των υπαλλήλων ειδικών θέσεων 1ου βαθμού”; Ποια επιδόματα περιλαμβάνονται;

                                                                

Η επόμενη ΚΥΑ , που οι ίδιοι εξέδωσαν το Δεκέμβριο, σε εφαρμογή των ίδιων νόμων του 2012, αποσυνδέοντας πλέον τις αποδοχές των Αιρετών των ΟΤΑ από εκείνες του λοιπού προσωπικού της Χώρας, δεν απάντησε στο ερώτημα, καθώς για τους Γ.Γ. παρέμεινε σε ισχύ η διατύπωση της προηγούμενης.

 

Απάντηση για το κατώτατο όριο αποδοχών δίνει έγγραφο του ΓΛΚ.  Υπογραμμίζουμε, όμως, ότι:

α) είναι έγγραφο - απάντηση σε έναν Δήμο (που είχε υποβάλει ερώτημα), δεν είναι Εγκύκλιος (δηλ. δεν στέλνεται σε όλη τη Χώρα),

β) το ΓΛΚ δεν έκλεισε οριστικά το θέμα, “πετώντας το μπαλάκι” και στο ΥΠΕΣ «για τυχόν αντίθετες απόψεις».

 

Ειδικότερα, απαντά:

« (…) Οι υπάλληλοι 1ου βαθμού λαμβάνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του αρ.9 του ν.4354/2015 βασικό μισθό 1960 €  ΚΑΙ  επίδομα θέσης ευθύνης 600 €.

Κατόπιν των ανωτέρω, οι Γ.Γ. Δήμων θα λαμβάνουν σύμφωνα με τα παραπάνω, το 65% της αντιμισθίας του οικείου Δημάρχου, καθώς και την οικογενειακή παροχή.

Στην περίπτωση όμως, που οι αποδοχές των Γ.Γ. Δήμων είναι μικρότερες από τις αποδοχές των υπαλλήλων 1ου βαθμού ΟΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ, τότε θα καταβάλλεται το ποσό αυτό που αντιστοιχεί στις αποδοχές των υπαλλήλων 1ου βαθμού ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΑΡΑΜΕΘΟΡΙΩΝ περιοχών, γιατί δεν προβλέπεται ρητά στην απόφαση με την οποία καθορίστηκαν οι αποδοχές τους.

Το παρόν έγγραφο κοινοποιείται στο Υπουργείο Εσωτερικών για τυχόν αντίθετες απόψεις ».

 

Το πλήρες έγγραφο είναι διαθέσιμο ΕΔΩ