Τετ, 03 Ιουν 2020
Αρχική  > Νομαρχίες  > Ε.Ν.Α.Ε

Χαιρετισμός Προέδρου ΕΝΑΕ στο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ

18/1/2010
Είναι μεγάλη μου τιμή να χαιρετίζω το ετήσιο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΚΕ. Ένα συνέδριο που διεξάγεται σε μια χρονική συγκυρία κρίσιμη και σημαντική για την αυτοδιοίκηση και τη χώρα μας. Βρισκόμαστε ήδη στο κατώφλι μεγάλων αλλαγών στον αυτοδιοικητικό χάρτη, καθώς μόλις την περασμένη εβδομάδα η Κυβέρνηση κατέθεσε το πρόγραμμα «Καλλικράτης» προς διαβούλευση.

Πρόκειται ένα εγχείρημα για το οποίο ο αυτοδιοικητικός κόσμος χρόνια έχει αγωνιστεί και για το οποίο επί της αρχής συμφωνούμε. Πρέπει όμως εξαρχής να δηλώσουμε ότι το κείμενο που εδόθη προς διαβούλευση έχει ελλείψεις, χρειάζεται διευκρινίσεις και αποσαφηνίσεις. Δεν πρόκειται για λεπτομέρειες αλλά για ουσία. Ουσία που θα κρίνει την πορεία του θεσμού, ουσία που μας υποχρεώνει να παραμείνουμε αδιαπραγμάτευτοι σε θέσεις που μέσα από τα συνέδριά μας και από συγκεκριμένες μελέτες έχουμε διαμορφώσει. Οι ελλείψεις του σχεδίου πρέπει άμεσα να διευθετηθούν με ιδιαίτερη προσοχή χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα του αποτελέσματος που θα κοστίσουν στο μέλλον. Υπάρχουν σημεία τα οποία χρειάζεται να φωτιστούν ώστε να μπορέσουμε να στηρίξουμε και να «οπλίσουμε» το εγχείρημα, διασφαλίζοντας την επιτυχή δομή, εφαρμογή και λειτουργία του.

Το νέο αυτό ξεκίνημα έχει τη δυνατότητα να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και για τους πολίτες. Περιθώρια για λάθη, παλινδρομήσεις και καθυστερήσεις δεν υπάρχουν. Στα συνέδριά μας, με αποκορύφωση το συνέδριο- σταθμό στη Δράμα, η ΕΝΑΕ έχει εκθέσει εκτενώς τις απόψεις της. Τις προτάσεις και τις τοποθετήσεις της για την αναγκαιότητα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Τη σημασία που έχει η επιτυχής εφαρμογή της για τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες θα διασφαλιστεί η επιτυχία της. Ως πρωταρχική προϋπόθεση έχουμε θέσει την αναγκαιότητα συνολικής μεταρρύθμισης από την κεντρική Δημόσια Διοίκηση. Μια Διοικητική Μεταρρύθμιση που θα εφοδιάσει τη χώρα με νέες αυτοδιοικητικές δομές να μπορέσει να διαμορφώσει καλύτερες προοπτικές για την περιφερειακή ανάπτυξη και την πρόοδο του τόπου.

Πριν λίγες μέρες ο αρμόδιος Υπουργός, κ. Ραγκούσης, επισκέφθηκε τα γραφεία της ΕΝΑΕ όπου είχαμε την ευκαιρία να του εκθέσουμε τις τοποθετήσεις και τους προβληματισμούς μας αναφορικά στο πρόγραμμα «Καλλικράτης». Εκφράσαμε τη συμφωνία μας όσον αφορά στη διοικητική μεταρρύθμιση αλλά ταυτόχρονα θέσαμε συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όρους και προδιαγραφές βάσει της αυτοδιοικητικής μας πορείας και πείρας και των μέχρι τώρα αποφάσεών μας.

- Τονίσαμε την αναγκαιότητα η διοικητική μεταρρύθμιση να συνοδευτεί από μια φορολογική μεταρρύθμιση ώστε να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι ώστε να κατοχυρωθεί η οικονομική αυτοτέλειά της και η αυτοδυναμία της όπως και το σύνταγμά μας επιτάσσει.

- Δώσαμε έμφαση στην επιτακτική ανάγκη στελέχωσης του νέου θεσμού της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης με επαρκές και άρτια κατηρτισμένο προσωπικό, καθώς και στην προβληματική που δημιουργεί η διαδικασία μετατάξεων, οι υπάλληλοι δύο ταχυτήτων στην Αυτοδιοίκηση Α και Β βαθμού ως έχει σήμερα.

- Αναδείξαμε την ανάγκη ύπαρξης συγκεκριμένου κώδικα που θα διέπει τη λειτουργία των οργάνων του νέου θεσμού και θα καθορίζει το εύρος και την οριοθέτηση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των διαφόρων βαθμών αυτοδιοίκησης.

- Υπογραμμίσαμε τη χρησιμότητα ενός πλήρους επιχειρησιακού σχεδίου ώστε να αποφύγουμε καθυστερήσεις που θα αναγκάσουν το νέο θεσμό, αλλά και τη διοικητική υπόσταση των καταργούμενων Νομαρχιών, να μείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στα χαρτιά ώσπου να οργανωθεί η λειτουργία τους. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένουμε να διευκρινιστεί πώς θα συγκροτηθεί το πακέτο οικονομικής υποστήριξης του εγχειρήματος. Χρειάζεται να μην υπάρχουν σκιές πάνω σε τόσο ουσιώδη ζητήματα ώστε το σχέδιο να γίνει αποδεκτό!

- Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας για το εύρος των αρμοδιοτήτων που εκχωρούνται από τις Νομαρχίες στο νέο θεσμό, καθώς η διοικητική υπόσταση της Νομαρχίας διατηρείται και πρέπει να αποφύγουμε ρήσεις του τύπου «Νομαρχίας πεσούσης πας θεσμός ξυλεύεται». Οι Νομαρχίες άλλωστε έχουν ακόμη μπροστά τους 11 μήνες λειτουργίας και το κράτος οφείλει να διατηρήσει όρθιο τον ιστορικό αυτό θεσμό, παρέχοντάς μας τα εργαλεία για να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς όφελος του πολίτη το διάστημα αυτό.

- Αναφερθήκαμε εκτενώς στην αναγκαιότητα της συνολικής διοικητικής μεταρρύθμισης της Δημόσιας Διοίκησης ώστε να μπορέσει η μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση να δώσει αύριο τους αναμενόμενους καρπούς.

- Ζητήσαμε να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες των Γενικών Διευθύνσεων ώστε να μην περιοριστούμε σε ένα «αυτιστικό» σύστημα που δεν θα έχει στο επίκεντρο τον πολίτη αλλά την εσωτερική του λειτουργία.

Στα αιτήματα και στις θέσεις μας αυτές παραμένουμε αμετακίνητοι και αδιαπραγμάτευτοι. Αναμένουμε στο διάστημα διαβούλευσης που θα ακολουθήσει να διασαφηνιστούν τα σημεία αυτά ώστε να αποφύγουμε τραγικά λάθη που το κόστος τους θα πληρώνουμε εσαεί. Έως ότου φωτιστούν τα σημεία που θέσαμε, από την πλευρά μας κρατάμε μια προσέγγιση επιφυλακτικής αναμονής. Δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε ένα ασαφές σχέδιο, σε ένα μετέωρο βήμα που απλώς θα οδηγήσει σε νέες δομές, δίχως να φέρει ουσιαστικές αλλαγές στη σχέση κεντρικής διοίκησης- αυτοδιοίκησης- πολίτη.

Σε κάθε περίπτωση, στόχος μας είναι το νέο ξεκίνημα που όλοι θέλουμε και προσδοκούμε να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα συνολικά και για τους πολίτες, για το παρόν και το μέλλον όλων μας. Περιθώρια για λάθη, παλινδρομήσεις και καθυστερήσεις δεν υπάρχουν. Πάγιος στόχος της ΕΝΑΕ είναι να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός νέου εθνικού οράματος για μια Αυτοδιοίκηση ισχυρή, αποτελεσματική, παραγωγική με επίκεντρο την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι μια υπόθεση που αφορά κάθε Έλληνα πολίτη, όπου κι αν κατοικεί. Αφορά τον κάτοικο της μεγαλούπολης, όσο και τον κάτοικο του ορεινού χωριού ή του απομακρυσμένου νησιού στο Αιγαίο. Η εκχώρηση αρμοδιοτήτων, πόρων και εξουσιών, από το κεντρικό κράτος στην αυτοδιοίκηση θα φέρει εξουσία πιο κοντά στον πολίτη. Δε θα χρειάζεται εκατομμύρια Έλληνες πολίτες να διανύουν μεγάλες αποστάσεις, σπαταλώντας χρόνο και χρήμα, για να διεκπεραιώσουν μια απλή συναλλαγή με κάποιο Δημόσιο φορέα στην πρωτεύουσα. Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι έχουμε χρέος και ευθύνη απέναντι στους πολίτες και η νέα διοικητική μεταρρύθμιση είναι μια μεγάλη ευκαιρία για όλους, για τον τόπο και τους συμπολίτες μας. Η χωροταξική διαμόρφωση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα πρέπει να συνοδευτεί απαραιτήτως από την καλλιέργεια της νέας περιφερειακής αντίληψης στον πολίτη ώστε το εγχείρημα να πάρει σάρκα και οστά στην καθημερινότητά του.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Όλοι οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έχουμε προσδεθεί στο άρμα της αλλαγής αρκεί τα κριτήρια των αλλαγών να προέλθουν κατόπιν ουσιαστική συζήτησης, και όχι πραξικοπηματικά. Η τοπική χειραφέτηση της Αυτοδιοίκησης θα επιτευχθεί μονάχα μέσω της συνδιαμόρφωσης του νομοσχεδίου για το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Η ΕΝΑΕ είναι αποφασισμένη να συμβάλλει στο διάλογο αυτό για την επίτευξη του κοινού εθνικού στόχου, για μια ισχυρή αυτοδιοίκηση στην υπηρεσία του πολίτη, για μια βιώσιμη διαχρονική εδαφική ανάπτυξη. Το μεγάλο στοίχημα της ισόρροπης περιφερειακής ανάπτυξης παραμένει ο κύριος μας στόχος. Θέλουμε να κάνουμε πράξη την περιφερειακή Δημοκρατία και την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη.

Στο συνέδριό μας τις 4 Φεβρουαρίου, σε συνδυασμό με τα συμπεράσματα του δικού σας συνεδρίου, θα συνεχίσουμε τη διαβούλευση για τη μετεξέλιξη της Δημόσιας Διοίκησης σε έναν αξιόπιστο και αποτελεσματικό μηχανισμό, ο οποίος θα παρέχει στον πολίτη υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, επενδύοντας στην οργάνωση, τη συνέπεια και τη συντονισμένη προσπάθεια.

Βρισκόμαστε άλλωστε μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις που απαιτούν τη μέγιστη συμφωνία μας και την έμπρακτη ενότητά μας. Το επόμενο χρονικό διάστημα θα κρίνει τη μάχη για την κατοχύρωση της ισότιμης θέσεις της Αυτοδιοίκησης στο πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας. Ο «Καλλικράτης» είναι εθνική υπόθεση και γι’ αυτό και πρέπει να παραμείνουμε αδιαπραγμάτευτοι στις θέσεις μας ώστε να διασφαλίσουμε την επιτυχή πορεία του. Δεν υπάρχει ούτε χώρος ούτε χρόνος για μισόλογα. Οι προοπτικές που ανοίγονται μπροστά μας για την κοινωνία, για την Ελλάδα, είναι μεγάλες. Στο χέρι μας είναι να κάνουμε το όραμα για ισχυρή Αυτοδιοίκηση απτή πραγματικότητα! Από την πλευρά μας δηλώνουμε ένα μεγάλο και δυναμικό παρών!

Εύχομαι από καρδιάς καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου σας. Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι τα συμπεράσματα και οι αποφάσεις του συνεδρίου θα αποτελέσουν πρωτόλειο υλικό για τη νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης.