Πεμ, 27 Ιαν 2022
Αρχική  > Πολιτική - Οικονομία - Διεθνή

Ο Χαρίτσης ξανά-εξήγγειλε εκλογική αλλαγή που έχει ήδη ψηφιστεί...

4/2/2019

Συνέντευξη στην Εφημερίδα “Documento” παραχώρησε ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης. Σε αυτήν ξεχωρίζει η εξαγγελία πως σε νομοσχέδιο που κατατίθεται αυτές τις μέρες αυξάνεται η ποσόστωση των φύλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές από 30% σε 40%.

 

Εάν φαίνεται απίστευτο, ελάχιστα πριν τις εκλογές, ο αρμόδιος Υπουργός να μην γνωρίζει την εκλογική νομοθεσία και να εξαγγέλλει το Φεβρουάριο του 2019 κάτι που ψηφίστηκε τον Ιούλιο του 2018 στον Κλεισθένη1 (ΦΕΚ Α’ 133/19.7.2018), δείτε επί λέξει τι ακριβώς δήλωσε:

 

Όμως, επειδή συζητάμε για τα θέματα του Υπουργείου θα ήθελα να πω ότι έχουμε αναλάβει δύο ακόμα πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες στον τομέα της ισότητας των δύο φύλων και της απόδοσης της ελληνικής ιθαγένειας.  

Αυτές τις μέρες καταθέτουμε ένα νομοσχέδιο με ρυθμίσεις που ξεκινούν από την αύξηση της ποσόστωσης των φύλλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές από το 30% στο 40%, όπως γίνεται και στις εθνικές εκλογές για να υπάρχει πιο ισότιμη αντιμετώπιση, και φτάνουν στην αντιμετώπιση της έμφυλης βίας και της κακοποίησης των γυναικών.”.

 

(Για την αναγραφή “φύλλων” και όχι “φύλων” δεν ευθύνεται ο AIRETOS, αυτή είναι η επίσημη ανάρτηση της συνέντευξης του κ. Χαρίτση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου).

 

Όπως κάθε αυτοδιοικητικός γνωρίζει –ειδικά τώρα, στην κορύφωση της συγκρότησης Συνδυασμών- η αύξηση της ποσόστωσης νομοθετήθηκε το καλοκαίρι και συγκεκριμένα:

 
- Tο αρ.14 του ν.4555/2018 αντικατέστησε το αρ.18 του ν.3852/2010 και έτσι πλέον το τελευταίο εδάφιο της περ.γ’ της παρ.4 αυτού ορίζει: “ο αριθμός των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό 40%, τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού”.
- Αντιστοίχως, για τις εκλογές Κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων, το αρ.16 του Κλεισθένη1 πρόσθεσε άρθρο 18Α στον Καλλικράτη, το οποίο στο τελευταίο εδάφιο της παρ.5 προβλέπει ότι “ο αριθμός των υποψήφιων συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό 40%, τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων συμβούλων του οικείου συνδυασμού”.

- Ομοίως για τις περιφερειακές εκλογές, το αρ.51 του Κλεισθένη1 αντικατέστησε το αρ.120 του Καλλικράτη ώστε στο τελευταίο εδάφιο της περ.γ’ της παρ.5 να αναγράφεται πως “ο αριθμός των υποψήφιων περιφερειακών συμβούλων από κάθε φύλο ανέρχεται σε ποσοστό 40%, τουλάχιστον, του συνολικού αριθμού των υποψηφίων του οικείου συνδυασμού”.

 

“Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού” λέει ο λαός...

Δεν είναι πρώτη φορά που ο πρώτος τη τάξει Υπουργός της Κυβέρνησης προβαίνει στην εξαγγελία της ψηφισμένης διάταξης. 

Το ίδιο έπραξε και το Νοέμβριο, όπως ο AIRETOS επεσήμανε ΕΔΩ  .