Τετ, 03 Ιουν 2020
Αρχική  > Περιφέρειες

Γ. Πατούλης: Συνεδρίαση της Επιστημονικής Ομάδας Προγράμματος του συνδυασμού Νέα Αρχή για την Αττική

11/1/2019

Οι βασικοί πυλώνες του προγράμματος του συνδυασμού Νέα Αρχή για την Αττική απασχόλησαν τη σημερινή συνεδρίαση της αρμόδιας Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας η οποία έχει συσταθεί με απόφαση του Υποψηφίου Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γεωργίου Πατούλη ο οποίος υπογράμμισε:

«Στις προτεραιότητες της νέας διοίκησης θα είναι η συνεργασία και με τους 66 Δήμους της Αττικής με τους οποίους θα είμαστε σε ανοικτή γραμμή επικοινωνίας προκειμένου από κοινού να δίνουμε άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις στο προβλήματα του μεγαλύτερου Μητροπολιτικού κέντρου της χώρας που είναι η Αττική.

 

Αξιοποιώντας την πολυετή εμπειρία μας στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και τις προτάσεις των άξιων στελεχών μας θα είμαστε έτοιμοι από τις πρώτες μέρες της διοίκησης μας να δρομολογήσουμε δράσεις που θα αλλάξουν προς το καλύτερο την καθημερινότητα των πολιτών.

 

Μέσα από τη συλλογικότητα και τη σύνθεση, συνεχίζουμε δυναμικά για μια Νέα Αρχή για την Αττική».

 

Να σημειωθεί ότι τα  μέλη της Επιστημονικής Ομάδας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης συζήτησαν για την τεχνοκρατική κατάρτιση του προγράμματος του Συνδυασμού Νέα Αρχή για την Αττική και τη διαμόρφωση των αξόνων καθώς και τεκμηριωμένων θέσεων και προτάσεων για την επίλυση κρίσιμων ζητημάτων που απασχολούν τους πολίτες.

 

Προτεραιότητα στο στρατηγικό σχεδιασμό της ομάδας είναι η διασφάλιση της προστασίας και της ποιότητας της ζωής των πολιτών του λεκανοπεδίου.

 

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί, όπως έχει διαμηνύσει και ο κ. Πατούλης σε ζητήματα όπως:

 

·         Η διαχείριση των στερεών και βιολογικών αποβλήτων

·         Ο  σχεδιασμός και η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων

·         Η οργάνωση της πολιτικής προστασίας

·         Η διεύρυνση των αναπτυξιακών προοπτικών της Περιφέρειας (έργα υποδομής, αναπλάσεις, κ.α.) και η δημιουργία νέων  θέσεων εργασίας

·         Η Δημόσια Υγεία και η Κοινωνική Πρόνοια, με έμφαση στην πρόληψη και στην προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.

 

 

Δεν έχει δικαίωμα η κ. Δούρου να δεσμεύει την επόμενη διοίκηση

 

Τη συνεδρίαση απασχόλησε και το ζήτημα διορισμού από τη νυν διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής νέων Προϊσταμένων και Τμηματαρχών πενταετούς θητείας σε τομείς όπως το Περιφερειακο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ).

 

Όπως επισημάνθηκε στη συνεδρίαση, η συγκεκριμένη επιλογή της κ. Δούρου εξελίσσεται αυτό το χρονικό διάστημα χωρίς διαβούλευση, με προχειρότητα που μπορεί να κρύβει κομματικές σκοπιμότητες.

 

Σχολιάζοντας το θέμα ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης κατηγόρησε τη κ. Δούρου ότι με τη συγκεκριμένη της επιλογή δεσμεύει την επόμενη διοίκηση με πρόσωπα που δεν επιλέγονται με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες ως όφειλε, αλλά ενδεχομένως με κομματικά κριτήρια.

 

«Δεν αμφισβητούμε τα πρόσωπα αλλά τη διαδικασία. Για μας προτεραιότητα είναι να γίνει έργο στην Αττική και για αυτό είμαστε αποφασισμένοι. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να υπονομεύσει τη δουλειά μας. Θα συνεργαστούμε με όλα τα στελέχη της Περιφέρειας. Αν όμως διαπιστώσουμε ότι δημιουργούνται προσχώματα θα προσφύγουμε στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για να διασφαλίσουμε την καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων  που προορίζονται για τους πολίτες της Αττικής».  

 

Τα μέλη της Επιστημονικής Ομάδα του Συνδυασμού που συμμετείχαν

 

Ο Συντονιστήςτης Επιστημονικής Ομάδας και  Γ. Δ/ντής του ΕΔΔΥΠΠΥ (Ελληνικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων)Σωτήρης Παπασπυρόπουλοςκαι τα παρακάτω στελέχη:

 

Θεσμικά Θέματα

·         Βαγγέλης Κυριαζόπουλος, Διδάκτωρ Περιφερειακής Ανάπτυξης και Τοπικής Αυτοδιοίκησης

 

Περιβάλλον – Χωροταξία – Απορρίμματα

·         Βαγγέλης Μιχαλόπουλος, Εμπειρογνώμονας Διαχείρισης Απορριμμάτων Περιβάλλοντος,

 

Θέματα Πολιτικής Προστασίας – Αντιπλημμυρικά

·         Ευθύμης Λέκκας, Καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής Εφαρμοσμένης Γεωλογίας & Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πρόεδρος ΟΑΣΠ

 

Αναπτυξιακά Θέματα – Θέματα ΕΣΠΑ

·         Σπύρος Ευσταθόπουλος, πρώην ανώτατο στέλεχος σε θέματα Περιφερειακής Πολιτικής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες

 

Υγιείς Πόλεις

·         Νταίζη Παπαθανασοπούλου, Κοινωνιολόγος – Κοινωνική Λειτουργός, Συντονίστρια του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στο Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ. Ευρώπης για τα Εθνικά Δίκτυα

 

Μεγάλες Παρεμβάσεις

·         Δήμητρα Τζουρμακλιώτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια ΔΠΘ, Πολιτικός Μηχανικός

 

Οικονομικά Θέματα – Θέματα Ενέργειας

·         Κώστας Ξιφαράς, Αναπληρωτής ΓΓ ΤΕΕ

 

Θέματα Πολιτισμού

·         Ελένη Δουνδουλάκη, Δρ. Θεατρολόγος, τέως Α/δήμαρχος Ψυχικού, Εμπειρογνώμονας πολιτιστικής διαχείρισης