Σαβ, 01 Απρ 2023
Αρχική  > Δήμοι

Πρωτοβουλία του “Αυτοδιοικητικού Κινήματος” για δικαστική ακύρωση του π.δ.του Υπ. Ναυτιλίας

26/4/2018
 

Πρόταση να ακολουθεί άμεσα η δικαστική οδός κατά του π.δ. 31/2018, προκειμένου να αποτραπούν οι δυσμενείς συνέπειές του στους παραθαλάσσιους Δήμους ενόψει έναρξης της θερινής περιόδου, εισηγήθηκε κατά τη χθεσινή Συνεδρίαση του Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε. η μείζων αντιπολίτευση, το “Αυτοδιοικητικό Κίνημα”.

Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας, Απ. Κοιμήσης, πρότεινε να ασκηθεί αίτηση ακύρωσης του π.δ. ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, με ταυτόχρονη υποβολή αίτησης αναστολής της ισχύος του.

“Καλές είναι οι προθέσεις, αλλά η πράξη δείχνει άλλα πράγματα”, ανέφερε ο Δήμαρχος, επισημαίνοντας ότι “καθίστανται υπαίτιοι Δήμαρχοι, αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι χωρίς να ευθύνονται, θα κινδυνέψουν οι Αιρετοί λόγω μη εφαρμογής, που εξαρτάται από το συναφές ισχύοννομικό πλαίσιο,το οποίοδεν παρέχει τη δυνατότηταπροετοιμασίας προς εφαρμογή του π.δ.”.

Η εισήγηση του “Αυτοδιοικητικού Κινήματος” έγινε αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε., Γ. Πατούλη.

 

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το π.δ.“Σχολές ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης, χορήγηση άδειας ναυαγοσώστη, υποχρεωτική πρόσληψη ναυαγοσώστη σε οργανωμένες ή μη παραλίες” του Υπουργού Ναυτιλίας, κ. Κουρουμπλή, που δημοσιεύθηκε τη Μ. Τετάρτη και επιβαρύνει δημοσιονομικά τους Δήμους που διαθέτουν παραλίες, μεταφέροντάς τους πρόσθετες αρμοδιότητες, χωρίς απόδοση των αντίστοιχων πόρων. 

Σύμφωνα με αυτό, οι Δήμοι θα φέρουν την ευθύνη ναυαγοσωστικής κάλυψης ακόμη και για τις παραλίες που δεν δημοπρατούν οι ίδιοι, αλλά το Υπουργείο Οικονομικών.  Επιπλέον, το π.δ. τους αναγκάζει να αποκτήσουν πρόσθετη υλικοτεχνική υποδομή (νέο σκάφος ειδικών προδιαγραφών), επιπλέον προσωπικό, αλλά και προσωπικό ειδικών καινούριων καθηκόντων (συντονιστής, χειριστής του καινούριου σκάφους), χωρίς να ορίζει από που θα καλυφθούν οι νέες δαπάνες.

Ιδίως όμως, πρόκειται για διατάξεις στην πράξη παντελώς ανεφάρμοστες. Τούτο διότι είναι τέτοια τα χρονικά δεδομένα- από την οριζόμενη έναρξη ισχύος του π.δ. έως την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διοικητικών και διαγωνιστικών διαδικασιών περί προσωπικού και εξοπλισμού- που καθιστούν αντικειμενικώς αδύνατη την εφαρμογή του.

 

Ο AIRETOS σας παρουσιάζει κατωτέρω το πλήρες κείμενο της Ανακοίνωσης που εξέδωσε η Κ.Ε.Δ.Ε. για το θέμα.

 

 «  Αίτημα αναστολής του νέου θεσμικού πλαισίου για την ναυαγοσωστική κάλυψη

Η κατάθεση αιτήματος  αναστολής της εφαρμογής του Π/Δ 31/2018 για τη ναυαγοσωστική κάλυψη, καθώς και η αίτησης ακύρωσης του στο Συμβούλιο της Επικρατείας συμφωνήθηκε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Δ. Σ. της ΚΕΔΕ.

Ταυτόχρονα η ΚΕΔΕ  αποφάσισε να στηρίξει προσφυγές δήμων στο Συμβούλιο της Επικρατείας προκειμένου να ακυρωθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις.

Όπως επισημάνθηκε τα όσα προβλέπονται στο Π/Δ, είναι αδύνατον να τύχουν εφαρμογής εντός των απαιτούμενων χρονοδιαγραμμάτων με συνέπεια να τίθεται ζήτημα στην ασφαλή ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών, ενόψει της θερινής περιόδου.

Να σημειωθεί ότι το Π/Δ επιβαρύνει σημαντικά τα οικονομικά των δήμων καθώς τους επιβάλλεται την υποχρέωση ναυαγοσωστικής κάλυψης, όχι μόνο των παραλίες που διαχειρίζονται οι ίδιοι αλλά και αυτών που παραχωρούνται σε τρίτους από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και τα Αυτοτελή Γραφεία Δημόσιας Περιουσίας.

Με το νέο διάταγμα προβλέπεται η πρόσληψη από το δήμο περισσότερων ναυαγοσωστών από εκείνων που αρχικά προβλεπόταν.

Ο Γ. Πατούλης, αφού αναφέρθηκε στο ομόφωνο ψήφισμα που εκδόθηκε από το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ ΕΝΠΕ,  ενημέρωσε το Δ.Σ. για τις ενέργειες που έχει υλοποιήσει και το αίτημα προς τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Π. Κουρουμπλή για τροποποίηση των επίμαχων διατάξεων και σημείωσε ότι «είναι μια ακόμη πολιτική πράξη κόντρα στην κοινή λογική, που αναδεικνύει το συγκεντρωτισμό με τον οποίο λειτουργεί το Κεντρικό Κράτος».


Σημαντικά τα προβλήματα σε 30 δήμους της χώρας

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. τα μέλη του ενημερώθηκαν για τις επαφές που είχε αντιπροσωπεία δημάρχων με τον Π. Κουρουμπλή.

Όπως επισήμαναν τα προβλήματα που ανακύπτουν από την πιθανή εφαρμογή του Π/Δ αφορούν πάνω από 30 δήμους που διαθέτουν παραλιακές ζώνες.

Ο Δήμαρχος Πλατανιά Ν. Χανίων Γ. Μαλανδράκης, υπογράμμισε ότι απαιτείται πολιτική λύση του ζητήματος καθώς το Π/Δ δε μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή από τις 5 Μάιου, όπως προβλέπεται.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Χερσονήσου Ν. Ηρακλείου Γ. Μαστοράκης,  επισήμανε ότι για να καλυφθούν οι ανάγκες του δήμου του θα πρέπει να προσληφθούν 32 ναυαγοσώστες. Για να γίνει η πρόσληψή τους απαιτείται  διαγωνισμός ο οποίος δεν μπορεί να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τους τρείς μήνες. »