Κυρ, 21 Ιουλ 2024
Αρχική  > Περιφέρειες

Στον αέρα η αγορα κτηρίου από την Περιφέρεια Αττικής; Απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

8/1/2018
Εξελίξεις σημειώνονται τις τελευταίες ημέρες σε σχέση με την αγορά από την Περιφέρεια Αττικής, κτηρίου στο Περιστέρι , προκειμένου να στεγάσει τις κεντρικές της υπηρεσίες.
Η αγορά είχε καταγγελθεί ως σκάνδαλο, καθώς το τίμημα (περί τα 20 εκατομμύρια) ξεπερνά την αντικειμενική αξία του κτηρίου, το οποίο ανήκει σε γνωστό επιχειρηματία.

Μετά την προσφυγή των εργαζομένων στο Ελεγκτικό Συνέδριο και την παραπομπή του θέματος στο 6ο τμήμα, , έχει εκδοθεί σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΙΡΕΤΟΥ η τελική απόφαση , η οποία βρίσκεται στα χέρια του αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών, Χρήστου Καραμάνου.

Παρά το γεγονός ότι η απόφαση δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, οργιάζουν οι φήμες ότι αυτή είναι αρνητική ως προς την αγορά του ακινήτου.
Σε μια τέτοια περίπτωση δημιουργείτε μέγα ηθικό και πολιτικό ζήτημα για τη διοίκηση Δούρου καθώς παρά τις έως τώρα ενστάσεις της αντιπολίτευσης και των εργαζομένων στην Περιφέρεια, επιμένει στην αγορά του κτηρίου.

Χαρακτηριστική ήταν δε η αντίδραση του κ. Καραμάνου τον Ιούνιο του του 2017.
«Σχετικά με την αγορά νέου κτιρίου για την Περιφέρεια Αττικής, τηρούμε μέχρι κεραίας ό,τι προβλέπει ο νόμος. Ο στόχος είναι να γλυτώσουν οι πολίτες από περιττά έξοδα ενοικίων και παράλληλα να αναβαθμιστούν οι συνθήκες εργασίας των εργαζομένων. Με τον ίδιο τρόπο θα κινηθούμε ενόψει των επόμενων σταδίων της διαδικασίας. Μάλιστα, με δική μας πρωτοβουλία, χωρίς αυτό να επιβάλλεται από το νόμο, προβλέφθηκε έλεγχος του τιμήματος από πιστοποιημένο (ορκωτό) εκτιμητή. Γίνεται έτσι φανερό το πως εννοεί και το πως προστατεύει η Περιφερειακή Αρχή το Δημόσιο συμφέρον.
Ο διαγωνισμός δεν μπορεί να ακυρωθεί γιατί διεξήχθη με καθόλα νόμιμο τρόπο.
Το δε κόστος της αγοράς είναι κάτω από 19 εκατομμύρια, καθώς από αυτά πρέπει να αφαιρεθούν 2.5 με 3 εκατομμύρια, που ο ιδιοκτήτης έχει δεσμευθεί ότι θα καταβάλλει για ανακαίνιση του κτιρίου. Η τιμή εκτιμήθηκε από έγκριτο πρώην ορκωτό εκτιμητή και τεκμηριώθηκε με τον πλέον επιστημονικό τρόπο. Το 2007 είχε εκτιμηθεί 48 εκ. ευρώ, το 2013 (χρόνια κρίσης) είχε εκτιμηθεί από την εθνική τράπεζα 25 εκ. ευρώ.
Όποιος κάνει μια στοιχειώδη έρευνα αγοράς, θα διαπιστώσει ότι στις δυτικές περιοχές της Αθήνας η αντικειμενική τιμή είναι πολύ χαμηλότερα της εμπορικής. Μπορεί σε άλλες περιοχές της Αθήνας να ισχύει το αντίθετο. Για παράδειγμα οροφοδιαμέρισμα νεόδμητο 4ου ορόφου στην περιοχή έχει αντικειμενική 950 ευρώ το τετραγωνικό όταν η εμπορική του τιμή πλησιάζει τα 1700 ευρώ (από έρευνα αγοράς στη διάθεση του καθενός).
Το κτίριο διαθέτει μηχανολογικό εξοπλισμό υψηλοτάτου επιπέδου, όπως αναγνωρίζουν οι πάντες ενώ βρίσκεται σε μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αθήνας.
Πριν διοργανώσουμε τον με απόλυτη διαφάνεια και δημόσιο έλεγχο, ανοικτό διαγωνισμό για την αγορά κατάλληλου κτιρίου, είχε προηγηθεί ενδελεχής έρευνα (με σχετική αλληλογραφία με τους αρμόδιους δημόσιους φορείς) για αγορά δημοσίου κτιρίου, η οποία κατέληξε στη διαπίστωση ότι το ευρύτερο δημόσιο δεν διαθέτει κτίριο για τη στέγαση των κεντρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής».